Toamna în farfurie: 7 alimente de sezon pe care să le încerci (P) - SmartLiving

Toamna în farfurie: 7 alimente de sezon pe care să le încerci (P)

Toamna vine cu o mulţime de bucurii, de la peisaje superbe şi până la vreme plăcută, numai bună pentru plimbări, drumeţii şi mişcare. Vestea minunată e că acest anotimp poate aduce bucurie şi în farfurie, prin alimentele de sezon, pline de gust şi nutrienţi. E o idee bună să incluzi în dieta ta cât mai multe alimente de sezon, iar toamna nu te va dezamăgi când vine vorba de bunătăţi.

Descoperă mai jos 7 alimente de toamnă pe care să le încerci sezonul acesta:

  1. Dovleacul
    Dovleacul este un adevărat simbol al toamnei şi nu este vorba doar despre decoraţiuni. Dovleacul este un aliment plin de nutrienţi şi foarte gustos, pe care îl poţi folosi pentru supe, plăcinte sau chiar smoothie-uri. Acesta se coace foarte uşor la cuptor sau în air-fryer, iar mai apoi îl poţi folosi uşor pentru toate preparatele preferate.
    Odată preparat, piureul de dovleac se poate păstra la frigider pentru câteva zile.
  2. Merele
    Un fruct emblematic când vine vorba de toamnă, mărul nu trebuie să lipsească din cămară sau frigiderul tău. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale, iar avantajul lor suprem este că sunt foarte versatile. Le poţi consuma ca atare, dar şi în plăcinte, sosuri sau ca decor pentru terciul de ovăz sau budincă.
  3. Sfecla roșie
    O altă vedetă a toamnei, sfecla roşie te poate ajuta să prepari o mulţime de reţete gustoase şi hrănitoare. E bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi, iar când vine vorba de preparare ai mai multe opţiuni. O poţi coace, transforma în suc sau piure ori o poţi consuma ca atare.
  4. Cartofii dulci
    Dacă iubeşti gustul dovleacului, atunci cu siguranţă vei aprecia şi aroma cartofilor dulci. Aceştia sunt bogaţi în fibre, beta-caroten, vitamine şi minerale şi se pot prepara în fel şi chip. Îi poţi servi ca garnitură alături de carne de pui, peşte, carne de vită sau fructe de mare, dar şi ca atare. Cartofii dulci copţi se pot servi cu brânză şi condimente.
    Odată preparaţi, poţi păstra cartofii dulci la frigider pentru câteva zile.
  5. Nucile
    Un aliment de sezon plin de nutrienţi, nucile merită un loc special în dieta ta. Sunt pline de proteine, antioxidanţi şi grăsimi sănătoase, unde mai pui că se găsesc uşor, atât în supermarketuri, cât şi în pieţe. Poţi servi nucile pe post de gustare, dar şi ca topping pentru prăjituri, terciuri de ovăz, budinci sau clătite. De asemenea, le poţi adăuga în salate de toate felurile.
  6. Prazul
    Prazul are o aromă inconfundabilă şi se integrează perfect în reţete de tocăniţe, supe sau tarte de tip quiche. Este o sursă minunată de fibre, minerale şi vitamine şi are un preţ prietenos. O tartă cu praz se poate păstra la frigider pentru câteva zile şi poate deveni alegerea perfectă pentru micul dejun. Tocăniţele sau supele cu praz se pretează pentru prânz sau cină şi se pot păstra şi ele cu succes la frigider. Poţi opta pentru un frigider Samsung, Beko sau Bosch dacă îţi doreşti un model performant, unde să poţi păstra mâncarea în siguranţă pentru zile în şir.
  7. Perele
    Un alt fruct popular toamna, pară este plină de gust şi nutrienţi, ceea ce o face perfectă pentru momentele în care ai poftă de ceva dulce. Poţi savura perele în prăjituri, compot, terciuri de ovăz, peste clătite, dar şi pe un platou de brânzeturi fine. Cum există mai multe soiuri de pere, ai de unde alege. Dacă încă nu ai găsit soiul de pară preferat, toamna aceasta testează cât mai multe, până când îţi găseşti favoritul.

Toamna aduce o mulţime de bogaţii când vine vorba de alimente. De la nuci şi până la mere, pere, dovleci sau praz, ai de unde alege când vine vorba de bunătăţi de sezon. Încearcă să incluzi cât mai multe astfel de alimente în dieta ta, ca să te bucuri de preparate pline de gust şi nutrienţi

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare