Cel mai des, miopia este moștenită, iar în cazul acesteia, forma mai alungită a globului ocular determină o eroare la nivelul mecanismului de refracție. Acest lucru duce la imposibilitatea de a distinge obiectele aflate la distanță, problemă care odată cu procesul de creștere, tinde să se accentueze.
Miopia este descoperită în general în perioada în care copilul merge la școală. Fie că observă o oboseală pronunțată după orele de școală, fie că se află des în imposibilitatea de a vedea clar scrisul de pe tablă, primul lucru care i se recomandă pentru determinarea clară a situației sale este un control oftalmologic de specialitate.
Care sunt semnele din comportamentul copilului care ne determină să suspectăm apariția miopiei:
- Căscatul frecvent, frecatul și lăcrimatul ochilor
- Mijirea ochilor atunci când fixează un obiect aflat la distanță
- Oboseală accentuată
- Dureri de cap
Toate acestea pot fi cauze ale unui efort suplimentar de a percepe ceea ce ochiul nu poate vedea clar.
Miopia se accentuează de la an la an
La nivel fiziologic, miopia apare ca o imperfecțiune a globului ocular, căpătând o formă alungită pe orizontală. Acest lucru dăunează mecanismului de formare a imaginii, în interiorul ochiului, apărând în ceață.
Acest lucru este cauzat de faptul că, atunci când razele de lumină paralele pătrund în interiorul globului ocular, punctul de focalizare se formează în fața retinei. Pentru ca o imagine clară să se creeze, este necesar ca punctul de focalizare să se formeze exact la nivelul retinei. Acesta este practic motivul pentru care obiectele aflate la distanță se văd în ceață.
În procesul de creștere al copilului, mecanismul defectuos se amplifică iar miopia tinde să se accentueze. De aceea, este important ca în conduita terapeutică să fie luată în calcul nu numai corectarea vederii ci și stoparea sau încetinirea progresiei miopiei.
Cum putem controla corespunzător miopia?
La copii, singura manieră de a interveni asupra ochiului în contextul miopiei este non-invaziv, din cauza procesului de creștere.
Așadar, soluția recomandată este purtarea unor lentile special concepute pentru controlul miopiei, cât mai devreme posibil.
Soluția propusă de noi este MiYOSMART, gamă de lentile inteligente marca HOYA, care prin simpla lor purtare pot face posibilă îndeplinirea a două obiective, simultan:
- O vedere clară;
- Încetinirea/stoparea progresiei miopiei.
Tehnologia revoluționară a lentilelor MiYOSMART
Lentilele inteligente MiYOSMART sunt rezultatul efortului de cercetare al companiei HOYA în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong, ce a dat naștere tehnologiei D.I.M.S. – Defocus Incorporated Multiple Segments (segmente multiple încorporate de defocalizare).
Studiile au arătat că lentilele inteligente MiYOSMART reușesc să reducă progresia miopiei cu circa 60%, în 21,5% din cazuri oprind-o definitiv din evoluție). (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori pe: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)
Cum putem proteja vederea pe cale naturală?
Există și metode prin care putem proteja vederea copiilor susținând conduita terapeutică de minimizare a accentuării viciului de refracție în perioada de creștere.
Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru limitarea expunerii la factorii de risc ce pot duce la miopie:
- Limitarea timpului dedicat activităților ce solicită vederea de aproape;
- Limitarea timpului de expunere la ecrane digitale;
- Minimum două ore petrecute în aer liber, în fiecare zi.
Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.