Plasmafereza, adică ȋnlăturarea și ȋnlocuirea plasmei nesănătoase din sânge, reprezintă o tehnică inovatoare și un pas important ȋn medicină, prin care sunt salvați pacienți cu boli complexe și dificile. Eficiența procedurii este susținută de studii clinice și de experiența medicală practică. Sunt puține centre ȋn România care efectuează această terapie, iar printre ele se numără și Spitalul Memorial Băneasa. Cu tehnologii avansate și echipamente precum sistemul PRISMAFLEX, Spitalul Memorial Băneasa se situează în prima linie a tratamentului prin plasmafereză, oferind pacienților cele mai bune opțiuni terapeutice disponibile.
Ce este plasmafereza?
Plasmafereza este o procedură medicală de ultimă generație, folosită în cazul unor afecțiuni grave, pentru purificarea sângelui pacienților. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de ,,schimb terapeutic de plasmă” sau ,,plasma exchange” și are scopul separării componentei fluide a sângelui, numită plasmă, de elementele celulare sangvine, precum: eritrocite, leucocite și trombocite, pentru a fi curățate. Acestea sunt returnate în circulație împreună cu un fluid de înlocuire, care poate fi plasma de la un donator sau soluție salină, dar, în unele cazuri poate fi refolosită și plasma pacientului, separată inițial.
Cum se realizează?
Există două principii tehnice prin care se poate realiza separarea plasmatică: forța centrifugă sau separarea prin membrană filtrantă pe baza greutății moleculare. Prin aceste metode, se elimină din circulația pacientului substanțe biologice cu greutate moleculară mare, precum autoanticorpii, alloanticorpii, complexele antigen-anticorp, paraproteinele și toxinele endogene sau exogene.
Această procedură complexă și vitală este realizată sub supravegherea unei echipe medicale specializate, condusă de medicul specialist curant al pacientului și un medic specialist în Anestezie și Terapie Intensivă. Ședințele de plasmafereza au loc într-o unitate de terapie intensivă, unde pacientul este monitorizat atent pe parcursul procedurii.
,,O sesiune de plasmafereză implică montarea unui cateter venos central într-o venă de calibru mare, sub anestezie locală, pentru confortul pacientului. Sângele ajunge în circuitul extracorporal și trece prin filtrul care conține o membrană semipermeabilă. Prin filtrare și convecție, se elimină din plasma pacientului substanțele țintă, iar în același timp, se adaugă fluidul de înlocuire, care pot fi plasmă de la un donator sau o soluție de albumină umană. Sângele curățat de substanțele cu efecte nocive este returnat pacientului prin cateterul venos central. Durata unei sesiuni de plasmafereză variază de la un pacient la altul, dar în medie este de aproximativ trei ore”, completează Dr. Ruxandra Daniela Fota.
Spitalul Memorial Băneasa utilizează un sistem de plasmafereză de ultimă generație numit PRISMAFLEX, furnizat de Baxter. Acest sistem oferă multiple avantaje și flexibilitate în crearea unor scheme personalizate de tratament pentru fiecare pacient și afecțiune. Circuitul dispune de senzori care reglează presiunile, asigurând rate optime ale fluxului sanguin și al fluidului de înlocuire, pentru obținerea unui efect terapeutic maxim.
Când este indicată plasmafereza?
Plasmafereza este indicată într-o serie de patologii, inclusiv afecțiuni ale sistemului nervos central, miastenia gravis, afecțiuni care implică hipervâscozitatea sângelui, disfuncții hepatocelulare și alte afecțiuni autoimune. De asemenea, există și medicamente care pot fi eliminate prin plasmafereză în cazul unor nivele plasmatice inadecvate.
De câte sesiuni este nevoie?
Frecvența sesiunilor de plasmafereză variază în funcție de afecțiunea tratată. De exemplu, în cazul miasteniei gravis, sindromului Guillain-Barré, sclerozei multiple și mielitei optice, sunt indicate între cinci și șapte sesiuni efectuate la două zile. Pentru polineuropatia cronică inflamatorie, se recomandă trei sesiuni săptămânal, cu întreținere lunară.