Pacient cu hernie inghinală, operat cu robotul la Spitalul Euroclinic: „Am ajuns la Regina Maria căutându-l pe dr. Popescu și operația cu robotul da Vinci”
Cu o hernie inghinală depistată pe vapor, un pacient român a ales să se opereze în România și nu în Emirate. Auzise de beneficiile intervenției chirurgicale robotice, de robotul da Vinci, astfel că a ajuns la spitalul Euroclinic din cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria. Și la medicul chirurg Bogdan Popescu. Intervenția a decurs impecabil, iar pacientul și-a reluat activitatea la foarte scurt timp de la operație. Atât pacientul, cât și medicul nu au nicio îndoială: viitorul aparține medicinei robotice.
A refuzat operația laparoscopică din Emirate
„Când am depistat hernia inghinală mă aflam la bordul unei nave în Emiratele Arabe. Și m-am debarcat pentru a mă investiga medical. Ajuns acolo, la spital, mi s-a spus că am nevoie de operație. Că nu este o urgență, dar că problema nici nu trebuie lăsată. Am întrebat ce tip de intervenții pot să facă acolo. Mi-au spus că intervenție laparoscopică, numai că voiau să mă opereze a doua zi”, își începe povestea navigatorul român care a ales până la urmă să se opereze în țară.
Pacientului i s-a părut prea curând, plus că medicii de acolo nu-i spuneau nimic nici despre eventuale analize care ar fi trebuit făcute înainte de operație și nici despre plasa care ar urma să i se pună – dacă este sigură sau nu. „Din câte știam eu, pentru aceste analize era nevoie de câteva zile. Ei tot insistau că nu trebuie și mi-am dat seama că nu prea e de stat acolo”, mai spune pacientul.
Un alt motiv pentru care a ocolit spitalul din Emirate a fost faptul că medicii vorbeau o altă limbă, iar comunicarea cu ei era dificilă: „Vreau să mă înțeleg cu medicul cu care vorbesc. Ori, dacă el nu știe nici măcar engleză decât stricat, ce medic e acela? Nu pot să vorbesc arabă! Și mi-am zis: eu nu mă operez aici!”
La Regina Maria și la Euroclinic, în București, a ajuns căutând robotul da Vinci. Auzise despre el că știe să facă minuni. „Iar medicul specializat pe ce aveam eu nevoie era dr. Bogdan Popescu. Dânsul a fost extrem de amabil și mi-a explicat clar ce mi se va întâmpla. Și am acceptat. Am făcut și analizele medicale și într-o săptămână, a avut loc intervenția”, mai spune navigatorul.
Recuperarea a fost și ea extrem de rapidă: „Nu am avut dureri. Singura neplăcere a fost legată de tranzitul intestinal care, ca după oricare altă operație, se oprește, și trebuie reluat. Acum, sunt la șapte luni de la intervenție și nu am nicio interdicție. Inițial, mi s-a spus să nu ridic greutăți timp de 1 lună.”
Colagen mai slab, risc mai mare
Intervențiile chirurgicale pentru rezolvarea herniei inghinale se pretează foarte bine operațiilor efectuate cu robotul, punctează chirurgul Bogdan Popescu. Hernia inghinală poate fi mai frecventă la cei care moștenesc de la părinți sau bunici un tip de colagen mai slab care face ca orificiile herniare să se dilate mai ușor.
„Întotdeauna, herniile se produc prin niște orificii preformate cu care ne naștem, dar care nu la toți se lărgesc în timp. Ca definiție, hernia este protruzia prin aceste defecte a unor elemente din cavitatea abdominală”, explică dr. Popescu.
Cel mai des herniază intestinul, iar pacienții vin nu neapărat pentru că observă umflături în zona inghinală, cât, mai ales, acuză dureri. Herniile sunt evidențiate la ecografiile pentru părți moi, iar cele de dimensiuni mai mici – pot cauza, uneori, niște dureri mult mai mari. De ce? „Pentru că, atunci când printr-un orificiu mic intră o cantitate mare de țesut, orificiul strânge acel țesut afectând vascularizația. Țesutul devine încarcerat, strangulat – adică nu mai poate intra conținutul la loc – și produce dureri, necroze. Pe când, dacă avem un orificiu larg prin care țesutul respectiv intră și iese, pe pacient nu-l doare nimic. Doar că observă acea umflătură atunci când stă în picioare. Noi numim aceasta hernie reductibilă, adică necomplicată. Dar ea poate deveni complicată, una dintre complicații fiind încarcerarea”, explică medicul chirurg.
Iar dacă vorbim despres strangularea intestinului și necroza acestuia, atunci vorbim despre o urgență chirurgicală. „De foarte multe ori, când avem o perforație intestinală cauzată de un țesut necrozat aplicăm intervenții chirurgicale clasice prin care ne adresăm doar complicațiilor herniei. Adică, tăiem o bucată de intestin, îl coasem la loc și, ulterior, într-o intervenție ulterioară, vom trata hernia. Pentru că viața primează în fața herniei, ca să zic așa. Salvăm întâi pacientul din complicație, pacientul se face bine, după care revenim și operăm hernia”, subliniază medicul chirurg.
„Procedeele erau, de cele mai multe ori, anatomice”
Hernia nu se mai operează demult prin metoda clasică, ci fie laparoscopic, fie prin chirurgie robotică. Dr. Bogdan Popescu explică diferențele: „Când am început să practic, puțini făceau în România chirurgie parietală herniară laparoscopică. Toți am început prin a învăța câteva procedee clasice în care nu se foloseau materiale alloplastice, adică acea plasă pentru întărirea peretelui abdominal. Procedeele erau de cele mai multe ori anatomice, prin care se refăcea canalul inghinal printr-o cusătură. Numai că, s-a dovedit că, din pricina poziției noastre bipede, zona inghinală este supusă unor forțe care trag în lateral. Și atunci, doar cusătura nu este suficientă. Un medic foarte deștept – dr. Irving Lichtenstein, chirurg american specializat pe patologia inghinală – a inventat un procedeu care-i poartă numele și care este un procedeu fără tensiune. Adică, la procedeul clasic a adăugat această plasă care permite ca defectul parietal să nu mai fie refăcut prin cusătură, ci se montează această plasă care asigură o zonă fără tensiune. Avantajul este că hernia nu mai recidivează. Pentru că trebuie spus că în urma herniilor operate clasic fără plasă recidiva ajungea la 40-50%, pe termen lung.”
Față de chirurgia clasică caracterizată și prin deschiderea abdomenului, cea laparoscopică a însemnat un pas înainte. Pentru că laparoscopia presupune trei incizii de mici dimensiuni care se fac la circa 15 centimetri de zona inghinală, prin care se montează plasa. „Riscul de infecții este mai mic, iar pacientul se poate recupera mai rapid. Pe lângă faptul că plasa pe care o putem pune laparoscopic este mult mai mare comparativ cu cea pusă clasic. Adică poate acoperi patru orificii –a unor eventuale hernii”, punctează dr. Popescu. În plus, în chirurgia laparoscopică vederea este mult mai bună, mărită de trei-patru ori, comparativ cu cea clasică.
Imagine tridimensională și foarte clară
Chirurgia robotică vine să aducă lucruri încă și mai bune atât pentru pacient, cât și pentru medic. „Deși cu robotul operăm tot prin trei incizii de aceleași dimensiuni, imaginea pe care ne-o oferă este una tridimensională a spațiului de lucru. Brațele robotului pe care eu îl controlez au o precizie mult mai mare decât cele ale chirurgului, nu tremură și poate ajunge să coasă în spații mult mai mici, în condițiile în care se utilizează aceeași plasă”, mai spune dr. Bogdan Popescu.
Pentru că, unul dintre inconvenientele aduse de chirurgia laparoscopică este acela că plasa se fixează cu ajutorul unor capse care, pe termen lung, pot da dureri cronice. De ce? Pentru că, acea capsă poate atinge anumiți nervi care, în mod normal, nu ar trebui să existe în zona în care se pun aceste capse. Doar că, subliniază dr. Popescu, anatomia noastră este ușor diferită: „Nu toată lumea este la fel. Ce înseamnă normalul nostru este cam 60%. Asta înseamnă că un nerv care trece prin peretele abdominal s-ar putea să dea o ramură pe care noi să nu o vedem în chirurgia laparoscopică. Dar în chirurgia robotică o putem vedea chiar foarte bine, pentru că vizibilitatea e mult mai mare. Și atunci știm exact unde să fixăm plasa prin coasere și nu prin capsare.” Prin urmare, durerile sunt mult mai mici față de chirurgia laparoscopică, iar recuperarea pacienților este încă o dată mărită.
Beneficii – și nu puține – există și pentru medici, adaugă dr. Bogdan Popescu: „Chirurgul stă jos în timpul intervenției. Și sunt hernii pe care le abordăm de dimensiuni normale, să zicem, și în care operația durează o oră, dar pot fi hernii mult mai mari – cum am avut, de exemplu, un caz în care hernia ajungea până la jumătatea coapsei – în care intervenția a durat trei ore și jumătate și nu aș fi putut-o aborda laparoscopic. În tot acest timp, medicul nu obosește, iar brațele robotului nu tremură. Lucru foarte important, pentru că un chirurg care folosește forța brută pentru a trage de țesuturi, la un moment dat, obosește. Ei bine, robotul nu face pauză și brațul lui nu transmite tremorul dacă chirurgul a obosit. În secunda în care chirurgul obosește, să spunem, și își retrage puțin ochii de la consolă, robotul se oprește și el. Nu mai face nicio mișcare ca nu cumva să producă leziuni. Ceea ce este foarte bine.” Un alt beneficiu al chirurgiei robotice este că se poate apropia extrem de mult de zona în care trebuie intervenit, fără ca imaginea să devină neclară.
Cum decurge intervenția cu robotul și ce tip de operații se pretează
Comparativ cu intervenția laparoscopică, echipa medicală care operează cu robotul numără aceeași membri. „În momentul în care m-am așezat la consolă și manevrez cele trei brațe ale robotului eu nu mai sunt steril”, spune dr. Popescu.
„Și am nevoie de colegul meu, care este steril și poate atinge toate instrumentele, să-mi introducă un portac – adică un instrument cu care să cos – plasa, firele”, mai spune acesta.
Beneficiile chirurgiei robotice nu se limitează la intervențiile pentru hernia inghinală. Robotul este util în chirurgia colorectală, în cea oncologică colorectală – adică atunci când trebuie rezecat cât mai mult din colon sau rect, din vasele de sânge si ganglionii aferenți acestora, cât mai exact și cu rezultate oncologice cât mai bune pentru pacient. „Putem folosi robotul da Vinci și în patologia endometriozică, colorectală endometriozică, în hernii hiatale, hernii ombilicale sau incizionale. Hernia hiatală apare, când o parte din stomac trece printr-o gaură preformată din diafragm (mușchiul care desparte toracele de abdomen) și noi trebuie să coasem această gaură într-un spațiu foarte îngust și a avea grijă sa nu lezăm elementele din vecinătate cum ar fi – aorta, nervii vagi, splina sau ficatul. Ei bine, robotul ne ajută să avem o precizie mult mai bună în zona respectivă”, enumeră chirurgul.
Robotul, ideal pentru a trata herniile complexe
Precizia maximă sunt cuvintele de ordine când vine vorba de operațiile efectuate cu robotul, subliniază chirurgul: „Și dacă tot vorbeam de hernii, robotul ne ajută să rezolvăm niște hernii mult mai complexe, cum ar fi cele incizionale. Pe românește se numesc eventrații, adică herniile apărute după anumite intervenții chirurgicale. Ele pot fi de diferite dimensiuni și putem aplica niște procedee mult mai complexe. Cum ar fi procedeul TAPP – transabdominal properitoneal. Când noi disecăm pur și simplu foița peritoneului de pe peretele abdominal anterior, care este așa ca o foiță de ceapă, adică este foarte, foarte ușor lezabilă și noi nu trebuie să o găurim astfel încât această foiță să acopere plasa noastră. Folosim robotul pentru a face intervenții pentru hernii prin abord retromuscular, adică în spatele mușchilor drepți abdominali. Iar robotul nostru se pricepe foarte bine să facă asta. Mâna chirurgului și instrumentele laparoscopice sunt drepte. Nu se îndoaie la capăt și atunci este foarte greu să coși, undeva, pe tavan cu niște instrumente drepte. Față de robot, ale căror capete de braț sunt roticulate, se pot învârti pur și simplu în jurul propriului ax și care-ți permit foarte ușor să apuci și să coși.”
Chirurgia robotică este viitorul chirurgiei și este ideală în intervențiile complexe
Însă, pentru orice tip de intervenție robotică, echipa medicală trebuie sa fie pregătită și să convertească, precizează dr. Bogdan Popescu. Ce înseamnă asta? Adică, chirurgul trebuie să fie antrenat în toate abordurile chirurgicale – clasic, laparoscopic sau robotic și să fie oricând pregătit să treacă de la chirurgia robotică la cea laparoscopică sau la cea clasică. „Nu mi s-a întâmplat să trec de la chirurgia robotică la cea laparoscopică sau cea clasică. Dar se poate întâmpla. Însă, chirurgia robotică este viitorul chirurgiei. Ea se poate aplica acum, din punctul meu de vedere, la toate intervențiile chirurgicale abdominale și bineînțeles, cu cât intervențiile chirurgicale sunt mai complexe, cu atât robotul își arată beneficiile”, conchide dr. Bogdan Popescu.