Bogdan Pătrașcu, pacient de 41 de ani cu cancer de colon, operat la Ponderas Academic Hospital: ,,M-am lăsat total în mâinile medicilor și la cinci ani de la operație sunt vindecat”
Bogdan Pătrașcu a aflat, când avea 41 de ani, că suferă de cancer la colon. Pentru că avea abonament, a mers inițial pentru o durere abdominală la Ponderas Academic Hospital. ,,Am fost surprins de diagnostic fiindcă nu mă încadram într-un profil cu potențial să fac un cancer. De fumat mă lăsasem de vreo 5 ani, încercam să mănânc sănătos, nu făceam abuzuri, în familie n-am avut istoric”, ne-a a mărturisit bărbatul. Cu ajutorul medicilor din mai multe specialități din cadrul Ponderas Academic Hospital, după operații complexe și chimioterapie, a reușit să fie bine cinci ani mai târziu.
„Pacientul era într-o stare critică, avea o tumoră avansată”
Rata de diagnosticare a cancerului la persoanele tinere, sub 50 de ani, aproape s-a dublat din 1990 până în anul 2019, după cum arată un studiu realizat în 2023 de BMJ Oncology. În ceea ce privește România, aproape 100.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020, iar dintre aceștia 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal.
Primele 5 localizări ale cancerului la bărbați în țara noastră sunt cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, cancerul de vezică urinară și cancerul de stomac.
,,România nu are un program național de depistare precoce ceea ce face ca marea majoritate a pacienților să ajungă în stadii avansate. Bogdan Pătrașcu se afla într-o stare critică preoperator, avea o tumoră avansată, iar tumorile avansate nu sunt simplu de abordat chirurgical. Suntem un spital privat, dar cu toate acestea avem cel puțin un caz pe lună cu neoplasm colorectal avansat cu complicații perforative, ocluzive sau hemoragice”, ne-a explicat dr. Victor Tomulescu, medic primar chirurgie generală, chirurg de excelență chirurgie colorectală în cadrul Ponderas Academic Hospital, cel care l-a operat pe Bogdan.
Operat de urgență la Ponderas, pentru a evita peritonita și răspândirea cancerului în organism
O stare de oboseală după vacanță, dureri abdominale apăsătoare erau semne care ascundeau o problemă de sănătate mai gravă, dar pe care tânărul nu o bănuia, însă a avut inspirația să nu amâne vizita la medic și a decis să meargă la spital pentru un control medical. Odată ajuns la Ponderas Academic Hospital, totul s-a întâmplat foarte repede.
Aveam abonament la Ponderas și mi-a fost ușor să merg acolo. La camera de gardă a venit doamna doctor Alina Constantin și m-a văzut împreună cu domnul doctor Daniel Andrei. Mi-au făcut ecografie și în timpul investigației doamna doctor a spus că e ceva care n-ar trebui să fie. N-am prea înțeles eu atunci, dar nu m-a dus gândul atât de departe, că e ceva grav”, ne-a povestit Bogdan.
,,L-am cunoscut la camera de gardă pe domnul Pătrașcu care s-a prezentat pentru dureri abdominale intense. Imagistic s-a ridicat suspiciunea de tumoră colonică, ceea ce a condus la colonoscopie care a confirmat diagnosticul”, ne-a declarat dr. Alina Constantin, medic specialist gastroenterolog Ponderas Academic Hospital.
Ulterior, pacientul a trecut prin mai multe investigații: RMN, CT, biopsie și așa a aflat că îi este afectat colonul într-o proporție mare. Avea o tumoră și urma să afle rezultatele biopsiei în vreo săptămână. Dar lucrurile s-au precipitat, i s-a făcut rău într-o seară și a ajuns iar la camera de gardă.
,,Deja știau cazul meu, dar medicii aveau prea puține date, așteptau rezultatul de la biopsie. Aveam confirmarea că am un cancer, dar nu venise rezultatul biopsiei. M-am speriat în noaptea aceea pentru că eram aproape pe punctul să fac ocluzie intestinală. Domnul doctor Victor Tomulescu a hotărât să mă opereze în regim de urgență,” ne-a mărturisit Bogdan, care a conștientizat că singura soluție menită să-i salveze viața era operația.
Dacă nu se intervenea în urgență la timp, pacientul risca o peritonită (infecție generalizată a abdomenului) și răspândirea bolii neoplazice.
,,M-am lăsat total în mâinile medicilor și sunt bine”
Echipa medicalǎ din Ponderas are experiențǎ în astfel de cazuri. ,,Anul trecut, centrul nostru a diagnosticat lunar în jur de 10-15 cancere colonice, efectuând aproximativ 10.000 de proceduri endoscopice anual”, ne-a spus medicul gastroenterolog Alina Constantin.
Gastroenterologul are un rol esențial în diagnosticarea cancerului de colon și în urmărirea postoperatorie a acestor pacienți, precum și în rezolvarea endoscopică a eventualelor complicații.
Dr. Alina Constantin (FOTO) a fost prima care a suspicionat un cancer de colon la Bogdan Pătrașcu, după care a intervenit măiestria chirurgului, care a optat pentru laparoscopie exploratorie și a ales excizia completă a formațiunii tumorale în limite oncologice pe cale laparoscopică în urgență (tehnica Hartman cu colostomă temporară).
,,În spitalul Ponderas operăm anual 150-250 pacienți cu cancer colorectal sau leziuni preneoplazice, peste 95% fiind operați minimal invaziv laparoscopic, robotic sau prin chirurgie microscopică trans-anală (TEM). Experiența a permis în cazul acestui pacient o intervenție minimal invazivă în care vedem mai bine și putem efectua o intervenție chirurgicală oncologică în condiții mai bune, prezervând structurile adiacente foarte importante (nervi cu rol în funcția sexuală și de evacuare a vezicii urinare). Această modalitate permite o reinserție socială rapidă și posibilitatea accesului la tratamentul oncologic complementar rapid scăzând în același timp riscurile infecției de plagă aferente chirurgiei deschise clasice”, ne-a explicat dr. Victor Tomulescu.
Bogdan Pătrașcu avea un cancer în stadiul IIB, dar avea să afle după operație. Ca părinte a doi copii, soț, frate, bărbatul și-a făcut temele pentru a înfrunta marea provocare numită cancer. S-a informat cu privire la medicul care urma să-l opereze, asigurându-se că va fi pe mâini bune și a ascultat sfaturile specialiștilor.
,,Dr. Tomulescu (FOTO) avea multe operații la activ în zona asta. Știam că dacă mă va opera dr. Tomulescu am șanse să scap. M-am lăsat total în mâinile medicilor și sunt bine. Nu toată lumea care face cancer moare”, a subliniat pacientul, care deși a rămas fără 20 și ceva de centimetri din intestin (tumora ocupa aproape 95% din circumferință, din diametrul colonului) și a fost nevoit să se obișnuiască cu o colostomă pe care a avut-o un an de zile, și-a păstrat optimismul.
,,Mă încuraja gândul că e temporară stoma (anus contra naturii) și după o perioadă în care m-a ajutat familia, am început să-mi fac singur toată igiena”, a mărturisit bărbatul.
A urmat 16 ședințe de chimioterapie și nu i-a fost ușor, dar l-au motivat copiii, soția, frații, familia, personalul medical să lupte cu boala.
,,Am ținut cont doar de discuțiile pe care le aveam cu doctorii și cu membrii familiei. Băiatul și fetița mea m-au motivat foarte mult, gândul că vreau să le fiu alături, să parcurgă anii aceștia cu mine, să nu rămână singuri mi-a dat putere. În toată perioada aceea de după operație și când făceam chimioterapie, găseam aproape zilnic un motiv și un moment în care să zâmbesc, așa încât să se vadă pe fața mea zâmbetul, nu doar în interior”, a spus Bogdan Pătrașcu.
,,Robocop” este de 5 ani în remisie
Remisia este etapa în care cancerul nu poate fi detectat în organism și nu mai există simptome. O remisie poate fi temporară sau permanentă, dar incertitudinea care generează îngrijorare și anxietate în rândul pacienților care au învins această boală rămâne, deoarece există posibilitatea ca neoplasmul să recidiveze.
,,Conform studiilor, putem considera vindecare după 5 ani de urmărire postoperatorie fără recidivă, dar monitorizarea continuă. Pacientul trebuie să respecte recomandările medicilor în ceea ce privește programul de monitorizare”, ne-a explicat medicul gastroenterolog de la Ponderas.
Din punctul de vedere al chirurgului, cazul Pătrașcu este considerat un succes, chiar dacă în primă fază a fost nevoie de stomă, ulterior Bogdan Pătrașcu a scăpat de ea și parcă a ,,renăscut”, după cum spune pacientul.
,,Deşi datele Globocan sunt îngrijorătoare, cancerul colorectal are o rată mare de succes în privinţa tratamentului, atunci când este descoperit în stadii de început. Astfel, supravieţuirea la 5 ani este de peste 90% în cancerul colorectal diagnosticat precoce, însă doar 40% din tumori sunt găsite într-un stadiu localizat şi aproximativ 56% din pacienţii cu cancer colorectal mor din cauza tumorii. Un pacient operat în urgență cu un caz avansat care a beneficiat apoi de tratamentul complementar, reintegrare cu un tranzit intestinal normal, și fără semne de recidivă la 5 ani este un succes. Bogdan Pătrașcu se poate considera vindecat, dar faptul că este foarte tânăr impune o urmărire agresivă anuală încă o perioadă de timp”, a atras atenția chirurgul, referindu-se la respectarea protocoalelor de urmărire oncologică inițial anual, apoi la 2 ani.
După un an de zile de la prima operație, Bogdan a făcut operația care l-a scăpat de stomă.
,,Mi-am reluat viața înapoi după această ultimă operație. Am rămas într-adevăr cu o neuropatie periferică, dar era inevitabilă. Analizele au indicat că nu mai am nimic, a ieșit bine totul. Deja sunt peste 5 ani de când am fost operat. După ce treci prin așa ceva, ai o greutate pe care o porți cu tine, frica de-a nu apărea iar un cancer, dar dacă o gestionezi bine, poți să ai o viață normală”, ne-a mai spus Bogdan, care și-a reluat jobul și doar seara când ajunge acasă și se uită în oglindă își mai amintește că a fost bolnav.
La prima operație, băiatul lui avea 6 ani și când își privea tatăl și urmele intervenției chirurgicale de pe piele spunea că e Robocop. ,,Aveam multe tăieturi mici. Când mă dezbăcam, se vedeau capsele care îmi țineau prinse toate tăieturile, copilul nu se speria de mine. Îmi spunea Robocop. La spital a venit și mi-a făcut un desen pe care mi l-a lăsat la capul patului. Mi-a scris Tati, te iubesc și acel desen l-am ținut acolo până la externare. I-am spus că sunt un personaj acum, dar cu timpul o să scap de toate aceste capse, o să mă pot mișca în voie și ne vom juca iar împreună. Și a venit acel timp”, spune bucuros bărbatul, care dedică timp celor doi copii ai săi, familiei și se bucură de fiecare zi trăită.
,,Bogdan Pătrașcu este pacientul care a găsit forța interioară să lupte cu cancerul cu zâmbetul pe buze și a învins. A contat extrem de mult suportul familiei și al echipei medicale”, a ținut să ne spună medicul Alina Constantin.
,,Doar dintr-o ecografie bine interpretată s-a descoperit ceva care era grav!”
Ideea că persoana diagnosticată cu cancer este privită de mulți ca o ființă aflată la final de drum este greșită.
Potrivit datelor Societății Americane de Cancer (ACS), ratele mortalității prin cancer colorectal au scăzut cu 56%, de la 29,2 (la 100.000) în 1970 la 12,8 în 2021, datorită depistării mai devreme prin screening și îmbunătățirii tratamentului; în ultimul deceniu, rata mortalității a scăzut cu 1,8% pe an atât la bărbați, cât și la femei.
,,Nu toată lumea care face cancer moare. Se moare și de infarct și de alte boli. Dar până sădevii pacient, dacă ai simptome sau ai orice modificare pe care o simți în organismul tău și vezi că nu trec, e bine să-ți faci timp să mergi la un consult, pentru că vedeți, în cazul meu, am mers și doar dintr-o ecografie bine interpretată s-a descoperit ceva care era grav. Orice control făcut devreme poate prinde boala într-o fază mai incipientă, iar șansele de reușită pot fi maximizate”, este de părere Bogdan Pătrașcu.
Screeningul cancerului de colon este recomandat la pacienții peste 45 ani, pentru că s-a dovedit că după această vârstă incidenta acestui tip de cancer crește exponențial. Riscurile ca o persoană să dezvolte cancer colorectal cresc semnificativ dacă a avut polipi colorectali sau cancer de colon în trecut, dacă a fost diagnosticată în tinerețe cu diabet zaharat de tip 2 și boala inflamatorie intestinală – colita ulcerohemoragică sau boala Crohn. Nu în ultimul rând, persoanele care au membri în familie de gradul I diagnosticați cu cancer colorectal au potențial de a dezvolta mai târziu tumori maligne.