Care sunt operațiile posibile pentru durerile de șold? Dr. George Muntean, ortoped, Spitalul Regina Maria Brașov: „Artroscopia de șold prelungește viața șoldului iar protezarea se face și la noi prin tehnici minim-invazive”

Care sunt operațiile posibile pentru durerile de șold? Dr. George Muntean, ortoped, Spitalul Regina Maria Brașov: „Artroscopia de șold prelungește viața șoldului iar protezarea se face și la noi prin tehnici minim-invazive”

Chirurgia de înlocuire totală a șoldului este una dintre cele mai de succes operații care se efectuează în domeniul medical, potrivit Academiei Americană a Chirurgilor Ortopezi. De la începutul anilor 1960, tehnicile chirurgicale de înlocuire a articulațiilor au evoluat, s-au îmbunătățit extraordinar de mult, crescând foarte mult eficacitatea înlocuirii totale a șoldului. Potrivit Agenției pentru Cercetare și Calitate în domeniul Sănătății, peste 450.000 de proteze totale de șold sunt efectuate în fiecare an în S.U.A. Medicii din România încearcă să țină pasul cu cele mai noi tendințe în ortopedia mondială și nu vor doar să înlocuiască șolduri, ci și să prelungească viața șoldurilor prin tehnici chirurgicale minim invazive. ,,Protezarea șoldului se poate face și la noi în țară prin tehnici minim-invazive, cu avantaje multiple pentru pacient: incizii mici, durere redusă și recuperare rapidă”, a explicat dr. George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie și traumatologie Spitalul Regina Maria Brașov, coordonatorul departamentului dedicat. Medicul explică metodele posibile de tratament chirurgical atunci când apar durerile de șold.

Înlocuirea șoldului este o intervenție chirurgicală majoră, care presupune înlocuirea articulației șoldului afectat cu o proteză artificială. Aceasta se numește și artroplastie totală de șold. Procedura implică înlocuirea capului femural și a cavității acetabulare din pelvis cu componente artificiale din metal, ceramică sau plastic durabil. Până să se ajungă la această intervenție, medicii au și alte tehnici pentru a prelungi viața șoldurilor.

Primele semne care anunță nevoia protezării șoldului 

Primele semne în patologia șoldului sunt legate de durere, nu de vârstă așa cum s-ar putea crede. Mitul ai îmbătrânit, deci ai nevoie de articulații noi este în parte adevărat, fiindcă sunt și tineri care au nevoie de proteze.

„Durerea este cauzată de o disfuncționalitate a articulației în sine sau a țesuturilor moi periarticulare, de exemplu. Dacă apare precoce o artroză, atunci pacientul resimte durere la efort, acesta este un prim semn. La mers mai alert constată că nu mai poate să facă pasul atât de lung, are probleme la urcat, la coborât scările. Dacă pacientul este o persoană care face sport, constată că are probleme la mișcările de rotație ale șoldului, simte că nu mai poate să ducă mișcarea de rotație până la capăt mișcarea. Dacă ulterior avansează această simptomatologie, constată că nu mai e capabil să-și taie unghiile de la picioare, pentru că se pierde rotația. Sunt destul de mulți tineri care experimentează astfel de simptome”, a explicat dr. George Muntean.

Dr. George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie și traumatologie Spitalul Regina Maria Brașov

Persoanele cu vârste peste 50 de ani se confruntă mai des cu aceste probleme, de aceea în cazul lor este necesar un examen atent și explorări paraclinice pentru a vedea dacă situația este dată de o artroză precoce sau de alte leziuni ale țesuturilor periarticulare.

Ce boli pot deteriora șoldurile

Există mai multe afecțiuni care pot duce la deteriorarea șoldului precum: osteoartrita severă, considerată cea mai frecventă cauză de înlocuire a șoldului, artrita reumatoidă, osteonecroză. Fracturile de șold, mai ales la persoanele în vârstă, pot necesita înlocuirea completă a articulației, dar și leziuni articulare pot deteriora articulația. Probleme de dezvoltare a articulației șoldului de la naștere cum ar fi displazia de șold pot duce la necesitatea unei înlocuiri mai târziu în viață.

,,Cea mai frecventă cauză de distrugere a șoldului este necroza septică de cap femural în a cărei patogenie este implicat consumul de doze mari de cortizon. De asemenea, și fracturi ale bazinului sau ale femurului proximal vicios consolidate, care se întâmplă relativ frecvent și boli autoimune cum sunt poliartritele reumatoide”, a mai explicat dr. George Ovidiu Muntean, coordonatului secției de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul Regina Maria Brașov.

Ortopezii susțin că înlocuirea șoldului este necesară atunci când alte tratamente nu mai sunt eficiente și durerea sau disfuncționalitatea articulației afectează semnificativ calitatea vieții pacientului.

Artroplastia totală de șold, doar una din opțiuni

Artroplastia totală de șold presupune chirurgia de înlocuire a șoldului atunci când durerea de șold interferează cu activitățile zilnice ale persoanei și tratamentele nechirurgicale nu au ajutat-o sau nu mai sunt eficiente. Leziunile artritei sunt cel mai frecvent motiv pentru a avea nevoie de înlocuirea șoldului.

În timpul înlocuirii șoldului, un chirurg îndepărtează secțiunile deteriorate ale articulației șoldului și le înlocuiește cu părți construite de obicei din metal, ceramică și plastic foarte dur. Această articulație artificială (proteză) ajută la reducerea durerii și la îmbunătățirea funcției.

Implanturile de șold sunt dispozitive medicale destinate restabilirii mobilității și ameliorării durerii asociate de obicei cu artrita și alte boli sau leziuni de șold. Agenția Americană de Reglementare a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (FDA) semnalează că fiecare implant de șold are beneficii și riscuri și că același sistem de implant de șold poate avea rezultate diferite la pacienți diferiți. Există mai mulți factori care pot influența rezultatul și longevitatea unui implant de șold, inclusiv caracteristicile de proiectare a dispozitivului, experiența chirurgului și tehnica de implantare, dar și caracteristicile individuale ale pacientului, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea, nivelul de activitate și starea generală de sănătate.

„Marea problemă a unei proteze este că are o durată de viață limitată, ea trebuind schimbată după 10-15-20 de ani, depinde și de stilul de viață”, a atras atenția dr. George Muntean.

Deși înlocuirea șoldului are de obicei succes, este important de știut că implanturile de șold trebuie înlocuite în cele din urmă.

,,Nici cea mai bună proteză nu este ca șoldul sănătos”

Tehnicile artroscopice sunt ultima achiziție în ceea ce privește chirurgia minim invazivă, e de părere dr. George Muntean, coordonatorul departamentului de ortopedie al Spitalului Regina Maria Brașov, care mărturisește că ,,cea mai de succes terapie din istoria medicinei este protezarea șoldului, de aceea foarte multe dintre vechile tehnici de prezervare a șoldului au căzut în desuetitudine. Dar la ora actuală se revine asupra tehnicilor minim invazive, asupra tehnicilor de prezervare a șoldului, pentru că nici cea mai bună proteză nu este ca șoldul sănătos”.

Odată cu apariția tehnicilor artroscopice minim invazive s-au elaborat tehnici chirurgicale ale șoldului care duc la îmbunătățirea notabilă a mecanicii șoldului, fără să ofere un șold nou. ,,Marele avantaj al tehnicilor este că acestea pot prelungi viața șoldului, deci și necesitatea protezării cu încă 10 până la 20 de ani, în medie. Acest tip de chirurgie a fost dezvoltat pentru genunchi, pentru gleznă, iar șoldul este ultimul venit, fiind o articulație greu accesibilă din cauza profunzimii la care se află”, a spus ortopedul. În urmă cu 20 de ani a început să se utilizeze artroscopia de șold, iar de vreo 15 ani se folosește frecvent în țările dezvoltate.

Artroscopia de șold prinde din ce în ce mai mult teren în România

Medicul face de cel puțin 8 ani acest tip de intervenție. Dotarea pentru artroscopia de șold este disponibilă în multe spitale din România, însă metoda nu este foarte bine cunoscută, iar pacienții nu sunt îndrumați întotdeauna către acest tip de intervenție.

,,Acum problema în România este a celui care dorește să se angreneze în această tehnică pentru că necesită o curbă de învățare destul de îndelungată. Noi practicăm acest tip de operație de aproximativ 8 ani. Atunci a avut loc prima intervenție artroscopică a șoldului, iar de atunci experiența noastră s-a îmbogățit. Am participat la o mulțime de cursuri suplimentare, de congrese internaționale dedicate. Dar, din păcate, nu avem atât de mulți pacienți câți ar merita să fie. Ei stau în suferință sau recurg la artroplastie, pentru că nu sunt îndrumați. Nu este cunoscută metoda cât de mult ar trebui. Până la urmă un pacient de 45-50 de ani, care practică sporturi cu potențial traumatic ridicat, cum ar fi schiul, patinajul, chiar și fotbalul dacă resimte dureri ale șoldului, ar fi bine să beneficieze de prezervarea șoldului cu artroscopie, care să-i prelungească viața șoldului, pentru că odată montată o proteză, greu de crezut că va mai putea să-și practice sporturile pe care le făcea inainte”, a afirmat  dr. George Muntean.

Intervenția chirurgicală de protezare versus atroscopia

Vârsta cea mai frecventă de protezare este la 70 de ani. La aceste persoane există o multitudine de variante de proteze, adaptate fiecărui individ în parte, adică în funcție de starea generală, de starea osului, de capacitate a pacientului de a se mișca. ,,Un pacient care are 72 de ani, dar este activ și se mișcă mult, beneficiază de o proteză necimentată, un pacient al cărei al cărui potențial biologic este la limită beneficiază de proteze mai puțin elaborate, dar a căror implantare durează mai puțin, pentru că timpul chirurgical vine cu riscuri. La tineri, de regulă, alegem protezele cele mai durabile”, a explicat medicul.

Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atâta proteza durează mai puțin, pentru că necesitățile de mișcare ale acestuia sunt mai mari, traumatismele în care este implicat pacientul sunt mai frecvente și atunci și viața protezei scade. Iar înlocuirea unei proteze cu o alta vine la pachet și cu alte neajunsuri.

,,De fiecare dată când înlocuiești o proteză trebuie să o extragi pe cea dinainte și să compensezi un defect osos, care este din ce în ce mai mare cu fiecare proteză care se pune. Înseamnă o diferență de picioare, nu înseamnă o proteză mai complexă care să compenseze acest deficit de os. Înseamnă un stoc osos mai slab. Dar există soluții, fiecare proteză care vine cu o compensare mai mare. Este un dispozitiv mai complicat, iar această complicare vine cu scăderea performanței fizice. Când ai o proteză care înlocuiește o porțiune mare din bazin, o porțiune mare din femur nu te aștepți să funcționeze la fel de bine ca o proteză primară”, a mai explicat dr. Muntean.

Chirurgia șoldului, ca orice procedură medicală, are riscuri de la o reacție la anestezie, infecția plăgii, sângerare excesivă, până la evenimente adverse după operație, indiferent de tipul de sistem de șold implantat, inclusiv luxația șoldului, fractură osoasă, infecție articulară, leziuni locale ale nervilor cu amorțeală sau slăbiciune, slăbirea sau spargerea dispozitivului, diferența în lungimea picioarelor, pierderea osoasă.

Medicii de la clinica Mayo îi sfătuiesc pe pacienții care au implanturi de șold să fie conștienți de potențialele simptome care pot apărea la trei sau mai multe luni după operație, care pot indica faptul că dispozitivul lor nu funcționează corect.

În ceea ce privește rezultatele artroscopiei de șold la pacienții tineri, acestea sunt foarte bune, conform ortopedului român.

„În general, avem rate de satisfacție asemănătoare cu protezarea pentru un timp limitat, mai mare de 10 ani. Rezultatele sunt foarte bune, pacienții noștri sunt foarte mulțumiți. Mulți dintre ei se întorc la activitate sportivă. Marele avantaj este ca a doua zi după operație există trei-patru mici plăgi de jumătate de centimetru în jurul șoldului. Durerea este acceptabilă. Pacientul poate să se mobilizeze să meargă la 3 săptămâni. Sunt mult, mult mai bine decât înainte de operație”, a concluzionat dr. George Muntean.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare