O soluție practică la mâncatul compulsiv - SmartLiving

O soluție practică la mâncatul compulsiv

Mâncatul compulsiv, menit să acopere lipsa de energie vitală și mai puțin foamea simțită în stomac, este exprimentat de aproape toată lumea datorită stresului, nesiguranței și anxietății din viața noastră de zi cu zi. Factorii care ne influențează pot fi legați de bani, sănătatea noastră sau a celor dragi, ori nesigurața zilei de mâine. Este normal să ni se întâmple, așa funcționăm noi. Ce putem controla însă sunt acțiunile pe care le facem când ne aflăm în acestă situație.

A înțelege ce este mâncatul emoțional și a-l conștientiza atunci când se întâmplă sunt doi pași esențiali în rezolvarea acestei probleme.

Dar ce faci în momentul în care îți dai seama că mânînci compulsiv? Este necesar să ai pregătite câteva opțiuni, 2-3 soluții pe care să le aplici în momentul în care realizezi că este cazul să te oprești sau nici măcar să nu te duci spre mâncare. Ține minte, nu toate soluțille sunt eficiente pentru tine. Este foarte important să afli strategia care funcționează bine, iar acest lucru se face testând și ajustând acolo unde este necesar.

O altă premisă importantă este să ții cont de faptul că durează timp până când creierul nostru renunță la a mai activa calea care duce la mâncatul emoțional – de aceea este necesară multă practică, răbdare, întelegere și timp pentru a dezactiva această cale și a stabili noi obiceiuri.

O strategie eficientă este cea de genul ”dacă … atunci …”. Ca să-ți construiești o astfel de strategie, fă următorii pași:

– imaginează-ți că ești peste 6 luni din acest moment și nu ai reușit să faci nicio schimbare în ceea ce priveste mâncatul compulsiv pe fond emoțional

– acum spune povestea acestei situații și cum ai ajuns acolo. Ce te-a determinat să nu faci nicio schimbare? Sau de ce soluțiile implementate nu au dat rezultate? De ce a fost greu să o iei de la capăt după ce o soluție a ieșuat?

Acum că ai aceste informații, îți poți face un plan pentru a împiedica aceste scenarii să se mai întâmple. Fă-ți propriile strategii ”dacă … atunci …”.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare piedică sau provocare pe care ai întâlnit-o până acum și te-a adus în situația asta, gândește-te la acțiunea constructivă pe care o vei face.

De exemplu:

– DACĂ sunt plictisită acasă și simt nevoia să-mi iau ceva de ronțăit, ATUNCI ascult o bucată din podcastul preferat astfel încât mintea să aibă altceva la care să se gândească

– DACĂ sunt supărată de la știrile zilei și am poftă de înghețată, ATUNCI iau o capsulă de Glucomannan și fac ordine pe blatul din bucătărie sau în portofel ori în geantă ori ies să fac câțiva pași în zonă.

Glucomannanul este o fibră solubilă extrasă din rădăcina de Konjac, plantă originară din Japonia. Folosită de secole, ea este singura plantă care conține fibre alimentare ce rețin de până la de 200 de ori greutatea sa în apă, mărindu-și astfel volumul. Ca urmare, ea formează în stomac un ”balonaș gastric” ce reduce apetitul și încetinește digestia, creând astfel o senzație îndelungată de sațietate.

– DACĂ ai avut o zi grea și te simți copleșită de lipsa unei rutine productive, ATUNCI sună un prieten care să te asculte fără să te judece sau să-ți dea sfaturi nesolicitate.

Acestea sunt câteva sugestii. Fă o listă completă cu situațiile reale din viața ta care declanșează pofta de a mânca compulsiv. În viitor, când te vei mai găsi iar în situațiile astea (căci ele nu vor dispărea, nu putem controla contextele de viață), vei fi pregătită cu un plan la care să apelezi pentru a le gestiona și a evita consumul de calorii inutile și goale de nutrienți.

Remediile naturale pentru slăbit sunt cele mai eficiente și mai sănătoase căci sunt soluții practice, la îndemănâ, ce nu depind de disponibilitatea altor oameni. Capsulele de Glucomann pot fi luate de 3-4 ori pe zi și sunt recomandate pentru reducerea kilogramelor și a colesterolului.

Dacă anumite soluții nu funcționează din prima, este în regulă, e nevoie de câteva încercări până găsești o rezolvare eficientă care să te liniștească pe plan emoțional.

Cercetările arată că cele mai potrivite activități care ajută în mod real la a direcționa mintea departe de la mâncare sunt cele care ne provoacă la nivel cognitiv.

Asta înseamnă că o plimbare, meditația sau o baie aromată nu sunt soluții eficiente pentru a combate nevoia de a mânca pe fond emoțional. O activitate care pune creierul la treabă funcționează mai bine – rezolvarea de puzzle, sudoku, cuvinte încrucișate, aplicații care antrenează creierul, șah sau scrabble, învățarea de rutine noi de dans, discuția cu un prieten, învâțarea unei limbi străine, ascultarea unui podcast educativ sau motivațional etc.

Găsește, prin testare, soluția practică care funcționează cel mai bine pentru tine. Nu uita că remediile naturale pentru slăbit combinate cu distragerea atenției creierului de la nevoia de a mânca sunt cea mai bună strategie pentru a scăpa de kilogramele în plus și a te menține la greutatea normală pentru tine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare