Nutriția, fundamentul sănătății (P) - SmartLiving

Nutriția, fundamentul sănătății (P)

Articol realizat în colaborare cu Alina Epure, Doctor în medicină, specialist în biochimia nutriției, terapeut nutriționist, membru ESPEN și The Nutrition Society 

Ce este nutriția?

Despre nutriție se vorbește foarte des. Însă, nu de fiecare dată subiectul este acoperit în totalitate. Cea mai comună raportare la nutriție este asociată cu creșterea sau pierderea în greutate, cu dieta – iar aceste lucruri nu reprezintă decât efectele ei.

În realitate, nutriția este fundația sănătății. Nutriția este instrumentul de acțiune principal în relația cu starea de sănătate și stă la baza gândirii noastre, a modului nostru de a fi, de a funcționa, fiind un indicator al longevității noastre, dar și al vitalității. 

Importanța integrării unei nutriții adecvate din copilărie

Pentru un copil, nutriția începe și se învață în familie. În familiile în care sănătatea este o prioritate în care se investește constant, copiii dobândesc pregătirea necesară de a se raporta la sănătate ca la o responsabilitate personală. În acest fel, reușim să dezvoltăm un limbaj al sănătății, al valorilor importante, al comportamentelor necesare pentru a dobândi starea de bine mult dorită. Efectele relației pe care am avut-o cu nutriția în copilărie și în adolescență vor fi vizibile pe măsură ce înaintăm în vârstă. 

De asemenea, nu ar trebui să uităm că sănătatea personală reprezintă și un sprijin pe care îl aducem familiei noastre. Având grijă de sănătatea noastră, ne asigurăm că nu împovărăm pe nimeni cu greutățile afecțiunilor ce puteau fi prevenite printr-un stil de viață echilibrat în tinerețe. 

 Nutriția și alimentația 

Alimentele reprezintă energie, iar factori precum calitatea, cantitatea, asocierile, rutina, orele de masă sunt importanți în trasarea impactului pe care îl poate avea fiecare aliment în universul nostru interior. 

Performanța fizică și cognitivă se definește în relația cu ceea ce mâncăm, apoi cu biochimia noastră, cu factorii psihologici și cu cei sociali. Prin alimentația potrivită dezvoltăm respectul față de noi înșine, manifestăm un interes constant față de starea noastră de sănătate, față de modul în care ne putem încărca bateriile, pentru a fi într-o formă bună pe tot parcursul vieții. 

Afecțiuni cauzate de o nutriție precară. Cum le combatem?

Anual, numărul copiilor și adolescenților care ajung la nivel de supraponderabilitate și obezitate crește. În acest fel, sănătatea lor de la vârstele mai înaintate este expusă unor riscuri majore. Este important ca fiecare dintre noi să contribuie la a construi generații sănătoase, să investească timp, buget, spațiu în construirea unor comportamente echilibrate ce pot crea o perspectivă optimistă de viață. 

Desigur că lucrurile se pot rezolva și pe parcurs prin intermediul unor soluții, dezvoltate tocmai pentru că grija insuficientă față de nutriție este o problemă binecunoscută.

Înlocuiește îndoielile cu soluții și frica cu libertatea, prin Asigurarea de sănătate Dublu Liniștit, special creată pentru protecția ta financiară, necesară în cazul evenimentelor neprevăzute. Cu o astfel de asigurare, ai acces la servicii de spitalizare, intervenții chirurgicale, investigații medicale sau acoperiri suplimentare. De asemenea, ești acoperit oriunde în lume, până la vârsta de 85 de ani.

Pentru mai multă protecție și un stil de viață cu mai puține griji, Asigurarea de sănătate Dublu liniștit include și o gamă variată de extrabeneficii. În funcție de prima anuală plătită, poți beneficia de: A doua opinie medicală, telemedicină, sesiuni de terapie, nutriție, asigurare de călătorie, oferte exclusive pe platforma Edenred Benefit. 

Alte afecțiuni și soluții

Orice afecțiune diagnosticată produce o uzură fizică, mintală, emoțională și impune cooperarea cu o echipă medicală, pentru a primi suport medical, dar și emoțional, psihologic, financiar. Nu întotdeauna prietenii sau familia au resursele necesare pentrun a susține povestea unui pacient cu afecțiuni severe. Sau, în unele cazuri, nu întoteauna avem un grup de suport la care să apelăm. De multe ori nu ne dăm seama că o simplă descărcare emoțională, fără acțiuni concrete de acceptare, integrare și vindecare, nu este sificientă. 

Medicina de precizie evoluează extraordinar, poate fi un element diferențiator major în evoluția, stagnarea sau reversibilitatea unei afecțiuni, dar este important să ajungem la locul potrivit, la specialistul potrivit, astfel încât soluțiile personalizate să fie definite cu har, dar, pasiune și știință. 

De aceea, în cazul diagnosticelor grave, asigurarea de sănătate Să fii bine te poate proteja cu acoperiri extinse pentru afecțiuni oncologice, dar și pentru alte afecțiuni grave. Printre acoperirile de care poți beneficia, se numără:

  • acoperire pentru afecțiuni oncologice, cu acoperire extinsă în cazul recidivei și/sau în cazul unui al doilea diagnostic oncologic
  • acoperiri extinse pentru afecțiuni oncologice și alte 4 afecțiuni grave
  • acoperiri extinse pentru afecțiuni oncologice și alte 29 de afecțiuni grave grave
  • acoperiri extinse pentru afecțiuni oncologice și alte 34 de afecțiuni grave, doar pentru persoanele de până în 18 ani.

Să fim în cea mai bună formă

Fiecare dintre noi trebuie să își dea șansa de a face alegeri sănătoase – în general, dar și din punct de vedere nutriție. Astăzi, putem accesa cele mai inovative scheme de acțiune, definite cu tehnologii și tratamente de ultimă generație, atât la nivel de prevenție, cât și în scop terapeutic, cu atât mai mult în afecțiuni precum cele cardiovasculare, cancer sau Alzheimer. Felul în care ne asigurăm, prevenim și acționăm depinde numai de noi, de dorința autentică de a fi în cea mai bună formă – longevivi și plini de vitalitate. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare