Top motive pentru care ar trebui să mergi la terapie, explicate de Lidia Tărăbuță, psihoterapeut

Top motive pentru care ar trebui să mergi la terapie, explicate de Lidia Tărăbuță, psihoterapeut

Sănătatea psihică este la fel de prețioasă precum cea fizică. Cele două aspecte se condiționează reciproc: orice problemă prelungită de natură fizică poate îmbolnăvi psihicul, iar un psihic afectat pe o perioadă lungă poate duce la boli în plan fizic.

Astfel, dacă afecțiunile fizice se pot trata cu ajutorul medicilor, medicamentelor și intervențiilor chirurgicale, tulburările psihice, mai mult sau mai puțin grave, pot fi abordate și rezolvate cu ajutorul consilierii psihologice, psihoterapiei și, acolo unde este cazul, cu ajutorul medicației.

„Psihoterapia este spațiul în care o persoană se simte înțeleasă. Este spațiul în care este vorba doar despre tine și este spațiul în care doar tu contezi, doar tu ești important. Psihoterapia este spațiul în care nimeni nu te va judecă”, descrie câteva dintre cele mai importante aspectele ale procesului de terapie Lidia Tărăbuță, psihoterapeut în cadrul Clinicilor Regina Maria (FOTO).

De la relații de cuplu dificile la pierderea unei persoane apropiate

Există o mulțime de motive pentru care o persoană ar putea apela la un psiholog sau psihoterapeut și pot apărea pe tot parcursul vieții. Acestea vizează relația cu propria persoană, relația cu cei din jur, gestionarea emoțiilor în diverse situații de viață cum ar fi un job solicitant, pierderea unei persoane apropiate sau o boală cronică. Un episod de viață traumatic poate impune necesitatea vizitei la un specialist.

„Ar mai fi și dificultățile care apar în relațiile de cuplu, cum ar fi poate o comunicare deficitară, poate alegerea unor parteneri nepotriviți. De cele mai multe ori, credem că alegerea unor parteneri nepotriviți este cauzată poate doar de un ghinion, dar nu este mereu așa. În terapie putem descoperi care sunt motivele care ne fac să intrăm în tot felul de relații toxice” adaugă psihoterapeutul.

De asemenea, chiar în lipsa unor situații problematice, un psiholog poate fi un ghid important în procesul de autocunoaștere și de autodezvoltare.

„Un alt motiv pentru care oamenii merg în terapie sau ar trebui să meargă în terapie este legat de înțelegerea și gestionarea dificultăților în ceea ce privește stima de sine. Sunt foarte multe persoane care nu se valorizează pe ele însele, care nu se iubesc și atunci intră în tot felul de situații neplăcute, sau din acest motiv nu au încredere în ei și renunță să facă anumite activități sau să ia anumite decizii deoarece cred că nu se vor descurca, că nu vor reuși. Ori acest lucru poate fi rezolvat foarte ușor în psihoterapie. Psihoterapia este un plus, aduce un plus valoare în viața acestor persoane”, mai spune Lidia Tărăbuță.

Tinerii sunt cei mai afectați de tulburările psihice

La ora actuală, conform Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din 8 se confruntă cu o tulburare mintală. Cele mai frecvente tulburări sunt reprezentate de anxietate, care afectează peste 300 de milioane de persoane la nivel global, urmată de depresie, diagnosticată la peste 280 de milioane de persoane și de tulburările alimentare precum bulimia și anorexia.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, cei mai afectați de aceste probleme sunt tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani. În România, aproximativ 22.000 de tineri și copii trăiesc cu tulburări psihice. Acestea sunt prezente și la adulți, estimările arătând că 1% procent din populația totală a României se confruntă cu tulburări psihice.

„Din fericire, în prezent, în țara noastră, mersul la psihoterapie nu mai este o stigmă, așa cum poate era înainte, lucrurile încep să meargă din ce în ce mai bine. Vin atât persoane tinere, cât și persoane de vârstă mai înaintată. Am avut clienți chiar și de 60 de ani cărăra nu le este rușine să spună că vin în terapie. Dimpotrivă, își asumă acest proces și lucrurile merg foarte, foarte bine”, adaugă psihoterapeutul.

Jumătate dintre tulburările mintale se instalează până la vârsta de 14 ani, iar 75% până la 24 de ani. În condițiile în care tulburările mintale sunt și cauze principale de deces la nivel global, suicidul fiind motivul pentru 700.000 de decese, vizita la un specialist și respectarea unui program recomandat de consiliere psihologică/psihoterapie devin cu atât mai importante la orice vârstă.

Bolile cronice, motiv important pentru a solicita sfatul unui psiholog

La ora actuală, speranța medie de viață la nivel global este de 76 de ani pentru femei și de 70 de ani pentru bărbați. Însă anii câștigați datorită îmbunătățirii condițiilor de viață vin la pachet cu asocierea longevității cu boli cronice precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul. Conform studiilor, aceste boli cronice cresc și riscul depresiei, care poate fi declanșată de anxietate, stres, alte provocări generate de bolile cronice, dar și de unele medicamente destinate acestor afecțiuni.

Pe de altă parte, și prezența depresiei crește riscul de afecțiuni cronice. În aceste condiții, simptome care țin perioade lungi precum tristețea prelungită, anxietatea, lipsa de speranță, pesimismul, iritabilitatea, frustrarea, sentimentul de vină, neliniștea, sentimentul de neajutorare, de lipsă de valoare, oboseala, lipsa de energie, de plăcere de a face anumite lucruri care altădată aduceau satisfacție, dificultatea de concentrare, pierderile de memorie, insomnia, lipsa apetitului, durerile și gândurile suicidare trebuie investigate și cu ajutorul unui psiholog.

„Am văzut și oameni care vin fără un motiv aparent clar, dar în momentul în care ajungem să discutăm, în momentul în care ei se aud vorbind, descoperă adevăratul motiv pentru care vin în terapie. Pentru că nu tot timpul oamenii au un motiv clar pentru care vin în terapie. Problemele cu care persoanele mai în vârstă vin la terapie sunt legate de exemplu de faptul că se apropie vârsta pensionării. Sunt probleme de cuplu, în momentul în care copiii au crescut, părăsesc cuibul și partenerii trebuie să se reconecteze și atunci apare iarăși o dificultate în acest aspect. Oamenii vin la terapie ca să ajungă să se înțeleagă și să se reconecteze. La cupluri, sunt probleme legate inclusiv de boală, pentru că știm că la această vârstă sănătatea, din păcate, tinde să se deterioreze și atunci apare și o anxietate legată de acest aspect”.

Lidia Tărăbuță, psihoterapeut în cadrul Clinicilor de Psihoterapie Regina Maria

Deși există încă prejudecăți legate de mersul la psiholog, terapia este din ce în ce mai populară, chiar și la vârste mai înaintate.

„Am observat că oamenii sunt din ce în ce mai receptivi, inclusiv persoanele vârstnice. Am observat cu încântare că deși eu sunt o persoană mai tânără, vin și se raportează la mine ca la un ghid, ca la o persoană care să îi ajute, nu ca la o persoană care poate nu are atâta de multă experiență de viață ca și ei. Și sunt foarte receptivi, foarte deschiși și foarte dornici să se simtă mai bine, că despre asta e vorba”, adaugă Lidia Tărăbuță.

Stresul prelungit poate fi gestionat și cu ajutorul consilierii psihologice

Stresul are mai multe fațete. Dacă în mod normal, mecanismele acestuia au evoluat din nevoia de a ne proteja de prădători, la ora actuală, acestea intră în acțiune în situații care nu sunt amenințătoare de viață, dar sunt percepute ca atare. Astfel, o situație stresantă de viață precum un job solicitant sau traficul duc la menținerea corpului sub presiune pe perioade lungi ceea se traduce în stres cronic. În timp, acesta poate duce la afectarea vasculară, hipertensiune sau chiar deces. În aceste condiții, managementul stresului ar trebui să fie o preocupare constantă a celor care se confruntă cu bătăi accelerate ale inimii, scurtarea respirației, tensiuni musculare și transpirație abundentă.

„Unele dintre cele mai importante motive pentru care omul ar trebui să meargă la terapie sunt legate poate și de problemele care apar în viața de zi cu zi, care pot deveni copleșitoare. Este adevărat că toți avem dificultăți pe care le întâlnim în viața noastră de zi cu zi. Însă pentru unii aceste dificultăți devin foarte copleșitoare și îi afectează în viața zilnică, cum ar fi poate stresul pe care nu reușesc să-l gestioneze la locul de muncă sau dificultățile care apar în viața de familie, în relația de cuplu, în relațiile cu prietenii”, mai spune psihoterapeutul Lidia Tărăbuță.

Un alt impact al stresului cronic este și scăderea imunității, organismul devenind extrem de vulnerabil în fața diverselor tipuri de infecții. De asemenea, stresul poate duce la insomnii, la exces ponderal și dependențe grave, mai ales în condițiile în care se încearcă atenuarea lui prin diverse excese precum cel de alcool, alimente sau prin consum de droguri.

Astfel, situații stresante precum problemele de serviciu, cele familiale sau infertilitatea trebuie semnalate unui expert în sănătate mintală. În terapie pot fi abordate și situația unui membru al familiei aflat în dificultate, sentimentul de pierdere a controlului asupra vieții, cel de neajutorare sau o schimbare importantă din viață.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare