Intervenție complexă la o tânără cu cancer mamar, efectuată cu succes de dr. Victor Titirez, chirurg la Regina Maria: ,,Întotdeauna când putem, încercăm să păstrăm sânii. Este cea mai bună opțiune!”
Cancerul mamar este principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România, reprezentând mai mult de un sfert din toate cazurile de cancer diagnosticate la persoanele de sex feminin. ,,În ultima vreme, a crescut rata de diagnostic a cancerului mamar în stadii incipiente, ceea ce înseamnă că putem opta pentru o interventie chirurgicală minimă, cu păstrarea sânului”, a precizat dr. Victor Titirez, medic specialist chirurgie generală, fondatorul Centrului de Excelență în Patologia Sânului de la Spitalul Euroclinic, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria. Cu o experiență de mai bine de 15 ani, 8 ani în Marea Britanie, medicul a efectuat peste 3.000 de intervenții chirurgicale complexe pentru tratamentul cancerului mamar. Cele mai multe paciente diagnosticate cu cancer mamar incipient sunt tinere, așa cum este și Irina, care ne-a împărtășit experiența ei.
Irina este una dintre numeroasele pacientele din România tratate de domnul doctor Victor Titirez. După vârsta de 30 de ani, tânăra și-a făcut anual testul Babeș-Papanicolau și ecografie bilaterală de sân, iar la 34 de ani avea să primească un diagnostic neașteptat, care i-a bulversat viața. „Deși am simțit un nodul la sân cu câteva luni înainte, nu credeam că am motive de îngrijorare, întrucât ultima ecografie fusese normală. Însă, în urma ecografiei, mi s-a recomandat să fac un RMN; imediat după RMN, mi s-a recomandat să fac o biopsie. Perioada de așteptare până la confirmarea diagnosticului a fost cea mai dificilă. Având în vedere analizele care s-au succedat într-un ritm amețitor, firește că bănuiam despre ce este vorba, dar, involuntar, speri până în ultimul moment că nu va fi vorba despre cancer. Când mi s-au comunicat rezultatele biopsiei, m-am simțit copleșită, speriată, îngrozită”, a povestit Irina, care a aflat că are cancer la sân. Medicul oncolog, care îi spusese diagnosticul a încurajat-o și i-a spus că, în 2024, trebuie să îl privească ca pe o răceală gravă.
,,Va urma un drum lung și destul de dificil, dar va trece, mi-a spus doamna doctor oncolog, așa că am decis chiar atunci că voi privi totul ca pe un episod din viața mea, nu ca pe o experiență definitorie”, a povestit Irina, care l-a cunoscut pe dr. Victor Titirez, cel care avea s-o opereze, imediat după încheierea chimioterapiei.
,,Doamna a fost diagnosticată cu un cancer care era destul de mare. În încercarea de a salva sânul, a făcut chimioterapie. În afara nodulului, avea o zonă de leziune pre-canceroasă, cu niște micro-calcificări care se întindea pe o arie de 7 cm, în centru fiind zona de cancer. Chimioterapia a acționat pe partea asta de cancer și a micșorat nodulul, care a ajuns la 2-3 cm. Pacienta a avut un răspuns foarte bun la chimioterapie și asta ne-a permis să abordăm terapia conservatoare și să păstrăm sânul”, ne-a explicat dr. Victor Titirez.
,,Cu fiecare ședință de chimioterapie, eram mai aproape de vindecare”
În cazul Irinei, partea dificilă a fost chimioterapia, pe care a trebuit s-o înceapă cât mai curând. ,,Impactul inițial al chimioterapiei nu a fost foarte favorabil. Să pierzi părul nu-i deloc ușor”, a spus chirurgul care a insistat ca tânăra să facă chimioterapie. Ea a avut suportul medicului oncolog, doamna doctor Delia Mateescu, care a tratat-o și a ajutat-o să treacă peste impactul acesta.
,,În cazul femeilor tinere, facem un tratament mai agresiv pentru că știm că, din păcate, cancerul poate să recidiveze și după 20 de ani și încercăm să le protejăm. Dacă pacienta ar fi avut 70 de ani, nu cred că aș fi insistat cu chimioterapia”, a mărturisit dr. Victor Titirez.
La început Irinei i-a fost foarte teamă, căci nu știa exact la ce să se aștepte, nici cum va reacționa organismul ei. ,,Întreaga echipă medicală a fost incredibilă – m-a susținut la fiecare pas. În mod absolut surprinzător, am ajuns să merg cu drag la «chimio». Mai ales că înțelegeam că fiecare ședință îmi ajuta corpul să lupte împotriva cancerului. Mai mult decât atât, cu fiecare ședință, eram mai aproape de vindecare. Pierderea părului nu a fost traumatizantă pentru mine, fiindcă știam de la început că se va întâmpla, așa că am ales eu când și cum. De îndată ce a început să cadă, am ales să îmi rad părul. Ba mai mult, am făcut și o ședință foto, căci am vrut să aleg eu cum îmi voi aminti de acea perioadă. Este o schimbare pe care am îmbrățișat-o”, ne-a mai spus femeia.
Mastectomia este mult mai rară
Chimioterapia, din păcate, nu acționează și pe leziunea precanceroasă, doar pe cancer și atunci chirurgul este obligat să scoată și zona precanceroasă. În funcție de stadiul bolii, dar și de dimensiunea tumorii sau antecedentele medicale ale pacientei, medicul ia decizia de a păstra sânul, optând pentru tratamentul conservator, îndepărtând strict formațiunea canceroasă ori alege să facă mastectomie, adică să scoată sânul afectat.
Dr. Victor Titirez a făcut de-a lungul carierei sale mastectomii cu sau fără conservarea mamelonului, reconstrucții imediate/întârziate cu mușchi Latissimus Dorsi sau implant, mamoplastii terapeutice, reducții mamare de simetrizare, dar ,,față de anii trecuți în care numai 40% dintre doamne puteau să treacă printr-un tratament conservator, acum aș spune că am ajuns undeva la 60-70%. Mastectomia este mult mai rară și în special e făcută la doamnele vârstnice”, a spus chirurgul, care în cazul Irinei a recurs la o rezecție mamară largită, cu limfadenectomie (excizia ganglionilor limfatici).
Dacă chimioterapia nu ar fi funcționat, atunci lucrurile se complicau în cazul Irinei și ar fi ajuns la mastectomie, dar tânăra a avut noroc și totul a mers foarte bine.
,,Echipa medicală care s-a ocupat de cazul meu, printre care și domnul doctor Titirez, este minunată. Mi s-a explicat de la început că tratamentul meu va avea trei etape principale: chimioterapie, intervenție chirurgicală, radioterapie. Am descoperit în domnul doctor Titirez nu este doar un medic, ci și un om extraordinar, care mi-a explicat cu multă răbdare în ce va consta operația și la ce să mă aștept după intervenție. Interacțiunea cu dumnealui mi-a dat mult curaj și m-a liniștit. Pentru că știam de la început că trebuia să mă operez și pentru că până la momentul operației cunoșteam deja foarte bine echipa medicală, nu mi-a fost frică deloc. Din contră, am avut încredere deplină în domnul doctor Titirez și nu am greșit. Încă de la început m-am gândit că partea dificilă va fi chimioterapia, iar operația urma să îndepărteze din corpul meu cancerul, m-am bucurat mult când a avut loc și a fost unul dintre cele mai frumoase momente atunci când mi s-a spus că intervenția va fi de tip conservator”, a spus femeia.
,,Tendința mea este să păstrez ce este natural”
Chiar dacă intervenția a fost una dificilă și complexă, medicul a reușit să-i salveze sânul, ceea ce a încurajat-o pe Irina.
,,Întotdeauna când putem, încercăm să păstrăm sânii. E cea mai bună opțiune. Multe femei au falsa impresie că o operație lărgită le ajută mai bine decât o operație limitată și sub impactul imediat al diagnosticului își doresc să-și scoată ambii sâni numai ca să fie bine. Dar noi știm foarte clar că putem să obținem același rezultat în ceea ce privește supraviețuirea, să fie la fel de bine, dacă facem corect o operație conservatoare. Și de-asta nu mă grăbesc să le spun că trebuie să facă mastectomie. Există și situații mai puțin fericite în care mastectomia se impune și atunci le oferim reconstrucții, încercăm să păstrăm feminitatea. Dar un sân reconstruit cu implanturi, oricât de bine ar fi reconstruit, nu se apropie de un sân normal din punct de vedere al formei, consistenței. Se simte absolut diferit față de un sân normal și de asta tendința mea este să păstrez ce este firesc, ce este natural”, a concluzionat dr. Victor Titirez.
Irina s-a refăcut rapid după operație, acum urmează radioterapie și apoi tratament hormonal.
,,Nu cred că greșesc dacă spun că medicul chirurg este de o importanță vitală. Căci este medicul care, pentru câteva ore, ne ține viața în mâini. Și cu acele mâini modelează felul în care o femeie se privește, fie temporar, fie pentru tot restul vieții. Îi sunt extrem de recunoscătoare domnului doctor Titirez. Port pe trup dovada abilităților profesionale extraordinare ale domnului doctor”, ne-a mai spus Irina, care consideră că o cicatrice de pe corp nu diminuează feminitatea, ci este mărturia că este o învingătoare.