Dr. Sebastian Voinea, medic urolog Regina Maria: „Bărbații vin rar pentru un control de rutină”- lista cu cele mai importante investigații pentru bărbați

Dr. Sebastian Voinea, medic urolog Regina Maria: „Bărbații vin rar pentru un control de rutină. Descopăr adesea la testările pentru infertilitate de cuplu tulburări metabolice, inclusiv diabet zaharat.” Lista cu cele mai importante investigații pentru bărbați

Mulți bărbați evită să meargă la medic, de teama că vor primi un diagnostic îngrijorător sau că vor fi supuși unor proceduri medicale neplăcute. „Nu mă deranjează nimic!”, „Sunt bine!” „O să îmi treacă!” sunt motive auzite frecvent. Totuși, neglijarea propriei sănătăți nu este o idee bună; dimpotrivă, tendința de a amâna sau ignora semnele pe care le dă organismul poate duce la grave probleme de sănătate. De ce controalele medicale preventive ar trebui să devină o rutină, aflați de la dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, care prezintă cele mai importante investigații medicale pe care trebuie să le facă bărbații.

Lipsa timpului și a banilor sunt alte motive pe care le invocă bărbații pentru neprezentarea la medic. ,,Bărbații se prezintă rar pentru un control de rutină. Cel mai des ei vin la medic dacă îi deranjează ceva cu adevărat, dacă simt disconfort fizic sau psihic semnificativ sau la insistențele familiei (cel mai adesea ale  partenerei). De exemplu, descopăr adesea la testările pentru infertilitate de cuplu tulburări metabolice, inclusiv diabet zaharat. Din discuția cu ei, frecvent se constată că aceștia nu s-au investigat niciodată”, ne-a povestit Dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog.

Importanța testelor de screening

Chiar dacă te simți viguros și sănătos, ar trebui să mergi la medic pentru controale regulate. Multe afecțiuni sau boli se pot dezvolta lent, într-o perioadă lungă, în fazele inițiale fără niciun simptom. Testele de screening pot detecta semnele precoce ale bolii. Pentru multe afecțiuni, gestionarea timpurie este mai eficientă decât tratamentul ulterior. Este mai ieftin să previi decât să tratezi și există câteva analize de sînge, investigații medicale și teste de screening cu ajutorul cărora se pot detecta din timp probleme de sănătate.

Dr. Sebastian Voinea a întocmit o listă de verificare a stării de sănătate a bărbaților pe vârste, care cuprinde analize și teste medicale ce trebuie efectuate periodic.

Dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, prezintă cele mai importante investigații medicale pe care trebuie să le facă bărbații

Verificarea sănătății: bărbați în vârstă de 18 -39 de ani

Analize de sânge – teste de rutină –  o dată pe an

  • hemoleucograma;
  • viteza de depunere a hematiilor (VSH);
  • profil lipidic
  • fibrinogen
  • glicemie;
  • TGP si TGO
  • uree
  • creatinina
  • hemoglobina glicată (Hb A1c) dacă glicemia este peste normal
  • VDRL sau RPR
  • Ag. Hbs
  • Ac. anti HCV
  • HIV 1+2

  Vizita la medicul de familie cu rezultatul analizelor în fiecare an.

Verificarea sănătății: bărbați fără simptome în vârstă de 40-59 de ani

  • Analize de sânge: teste de rutină + PSA o dată pe an începând cu vârsta de 55 sau mai devreme, dacă bărbatul are rude cunoscute cu cancer de prostată.
  • Examen urologic anual cu PSA după vârstă de 40-50 ani.
  • Vizită anuală la medicul de familie cu rezultatul analizelor.
  • Colonoscopie: depistarea cancerului de colon începe la vârsta de 45 de ani sau chiar mai devreme dacă există antecedente familiale de cancer de colon. Pentru cei fără antecedente de cancer de colon, se recomandă, în general, o colonoscopie la fiecare 5 ani după cea inițială.

,,Un studiu publicat recent în European Urology arată că, dacă bărbații încep să își dozeze PSA la vârsta de 55 de ani, vor reduce la jumătate riscul de deces din cauza cancerului de prostată, comparativ cu bărbații care încep să dozeze PSA la vârsta de 60 de ani”, a subliniat dr. Sebastian Voinea.

Verificarea sănătății: bărbații cu vârsta peste 60 de ani

  • Analize de sânge: teste de rutină + PSA o dată pe an, începând cu vârsta de 55 de ani sau mai devreme, dacă bărbatul are rude cunoscute cu cancer de prostată.
  • Vizită la medicul de familie anual cu rezultatul analizelor.
  • Examen urologic anual cu PSA după vârstă de 40-50 ani.
  • Colonoscopie: depistarea cancerului de colon începe la vârsta de 45 de ani sau chiar mai devreme dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon. Pentru cei fără antecedente de cancer de colon, se recomandă, în general, să facă o colonoscopie la fiecare 5 ani după colonoscopia inițială.
  • Examen cardiologic – o dată pe an.
  • Screening cu ecografie abdominală pentru bărbații asimptomatici. A fost demonstrat ca această investigație detectează anevrismului de aortă abdominală, care apare mai frecvent la bărbații fumători (sau foști fumători), cu vârsta peste 65 de ani.

Topul afecțiunilor urologice la bărbați

O statistică din anul 2016 privind principalele cauze de deces ale bărbaților de toate vârstele din Statele Unite arată că bolile de inimă sunt pe primul loc (24%), urmate de cancer (22%) și, pe locul al treilea, de leziuni accidentale (7%). Pe locurile imediat următoare vin bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare (5%), accidentul vascular cerebral (AVC, cu 4%), diabetul (3%) și boala Alzheimer (2,5%).

,,Din păcate, cancerele genito-urinare nu pot fi prevenite; dar unele, cum ar fi cancerul renal și vezical, pot fi diagnosticate precoce, printr-o ecografie abdomino-pelvină, o tehnică imagistică simplă și accesibilă. Cancerul testicular apare cel mai frecvent între 20 și 54 de ani și poate fi diagnosticat precoce prin autopalpare. Cancerul de prostată poate fi detectat din timp prin PSA și controale urologice anuale. De asemenea, prezentarea la medicul urolog pentru primul episod de hematurie (sânge în urină) poate duce la detecția precoce a cancerelor de aparat urinar”, a semnalat dr. Sebastian Voinea.

În opinia medicului, într-un top al afecțiunilor urologice la bărbați, care pot fi prevenite, intră disfuncția erectilă și infertilitatea masculină.

,,Disfuncția erectilă, definită ca scăderea fermității penisului în timpul contactului sexual, poate fi prevenită printr-un stil de viață potrivit (dietă, efort fizic regulat) și tratamentul afectiunilor concomitente (diabet zaharat, dislipidemie, HTA ș.a.m.d.). Infertilitatea masculină, o altă problemă puțin cunoscută și investigată în România, poate fi prevenită printr-un stil de viață adecvat (dietă, efort fizic regulat și menținerea unei greutăți normale), evitarea substanțelor toxice pentru spermatogeneză (fumat, substanțe recreaționale, utilizarea de steroizi pentru creșterea masei musculare) și prin evitarea căldurii excesive de la nivelul scrotului (lenjerie intimă largă, evitarea saunei și a băilor în cadă cu apă fierbinte)”, a subliniat dr. Voinea.

Este important ca bărbații să își asume responsabilitatea pentru propriile lor probleme de sănătate și să acceseze serviciile medicale preventive.

,,Peste tot în lume, bărbații trăiesc mai puțin decât femeile și suferă mai frecvent de boli de inimă sau cancere. Factorii de risc pentru sănătate sunt mai des întâlniți în rândul bărbaților: fumatul, abuzul de alcool și excesul de greutate, aceștia fiind doar unii dintre ei. În plus, bărbații asimptomatici se prezintă mai rar pentru controale de rutină. Această diferență este și mai pronunțată în țările cu statut socioeconomic scăzut. Însă evitarea factorilor de risc și controalele medicale regulate pot schimba această tendință”, este concluzia medicului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare