Medic: „Una dintre pacientele pe care le-am avut avea endometrioză stadiul IV și probleme semnificative de infertilitate. Cu diagnostic și tratament, acum are o fetiță frumoasă și sănătoasă”

Dr. Mihaela Vîrdol, medic primar radiologie-imagistică la Regina Maria Timișoara: „Una dintre pacientele pe care le-am avut avea endometrioză stadiul IV și infertilitate. Cu diagnostic și tratament, acum are o fetiță sănătoasă”

Peste 190 de milioane de femei aflate la vârstă reproductivă la nivel global suferă de endometrioză, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Accesul la diagnosticul precoce și tratamentul eficient al endometriozei este important, mai ales că boala este cronică și însoțită adesea de dureri severe, care afectează profund viața persoanei. ,,Peste 20 de cazuri pe săptămână sunt trimise cu suspiciune endometrioză profundă pelvină în centrele noastre din București și din țară pentru a efectua RMN cu protocol de endometrioză în cadrul clinicii Regina Maria”, ne-a declarat dr. Mihaela Vîrdol, medic primar radiologie – imagistică medicală la Centrul de Imagistică Telescan Regina Maria.

Endometrioza este o boală destul de frecventă, având în vedere că afectează aproximativ 10% din populația feminină cu vârstă reproductivă. Și totuși, uneori este subdiagnosticată, din cauza simptomelor comune și altor boli.

,,Atunci când țesutul endometrial care căptușește în mod fiziologic uterul se regăsește în exteriorul lui, determină la fiecare ciclu menstrual o sursă de sângerare extrauterină, cu inflamație locală și vindecare prin țesut cicatricial. Această succesiune de evenimente determină simptome precum sensibilitate pelvină (70% dintre femeile cu durere pelvină cronică având endometrioză), durere la ciclul menstrual sau contact sexual, menstruație abundentă, simptome nespecifice gastro-intestinale sau urinare, și nu în ultimul rând, infertilitate, endometrioza fiind una dintre cauzele comune ale acesteia. Orice femeie în perioada fertilă care prezintă aceste simptome poate avea endometrioză, necesitând consult ginecologic de specialitate și RMN cu protocol de endometrioză pentru confirmarea sau infirmarea afectării profunde pelvine sau a gradului de extindere a acesteia”, ne-a dataliat dr. Mihaela Vîrdol, medic primar radiologie – imagistică medicală la Centrul de Imagistică Telescan Regina Maria.

Obținerea unui diagnostic definitiv al endometriozei este de obicei întârziată în medie cu 7 până la 10 ani, potrivit Asociației Eu și Endometrioza.

Aproape jumătate dintre femeile cu endometrioză au probleme de fertilitate

Endometrioza reprezintă o afecțiune estrogen-dependență, care pe lângă durerile severe ce pot apărea în timpul menstrelor, actului sexual, mișcărilor intestinale, dar și la urinare, poate duce la infertilitate în 30-50% din cazuri. Femeile se plâng adesea de balonare abdominală, greață, oboseală, depresie și anxietate. Nu degeaba, NHS (The National Health Service din Marea Britanie) a inclus endometrioza în topul celor 20 cele mai dureroase afecțiuni medicale. 

În România, endometrioza afectează aproximativ 500.000 de femei. Din cauza diagnosticului pus deseori tardiv, multe dintre ele își pierd șansa de a aduce pe lume copii.

,,Una dintre primele paciente pe care le-am avut în cadrul clinicii mi-a rămas în minte, deoarece avea endometrioză stadiul IV și probleme semnificative de infertilitate. Acestea s-au remediat în urma diagnosticului imagistic supraspecializat și a intervenției chirurgicale dedicate, pacienta dând naștere unei fetițe frumoase și sănătoase”.

dr. Mihaela Vîrdol, medic primar radiologie – imagistică medicală la Centrul de Imagistică Telescan Regina Maria

Imagistica prin rezonanță magnetică, extrem de precisă în evaluarea endometriozei 

Pentru a stabili diagnosticul de endometrioză, de cele mai multe ori medicul ginecolog are nevoie pe lângă consult și de o ecografie transvaginală, dar și de alte metode de investigație care să precizeze gradul de extindere al bolii, dacă aceasta este deja identificată. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este extrem de precisă în evaluarea endometriozei și este de obicei efectuată ca o examinare suplimentară în cazuri complexe sau înainte de realizarea intervenției chirurgicale. Examinarea RMN cu instilare de gel este o metodă pe care o poate recomanda medicul ginecolog pentru a putea afla detalii despre cât de extinsă este afecțiunea la nivelul pelvisului.

,,Diferența între protocolul standard și cel specific endometriozei constă în efectuarea unor secvențe RMN suplimentare față de cele standard, după administrarea unui gel steril intravaginal și intrarectal, cu scopul de a dezvălui modificări patologice care pot trece neobservate în lipsa distensiei anatomice corespunzătoare, din cauza complexității anatomiei pelvine și a bolii în sine. Pe lângă secvențele standard pelvine, RMN-ul cu protocol de endometrioză presupune efectuarea unor secvențe dedicate post administrare de gel steril intravaginal și intrarectal pentru o mai bună evaluare locală. Utilizarea unui protocol dedicat endometriozei este indispensabilă pentru evaluarea corespunzătoare imagistică a acestei patologii, crescând rata de diagnostic și reprezentând baza pentru managementul terapeutic eficient al pacientei”, a afirmat dr. Mihaela Vîrdol, care a ales radiologia pentru că este o specialitate complexă și vastă, ce poate contribui la generarea un diagnostic corect. 

Medicii radiologi au nevoie însă și de un spirit de observație bun, minuțiozitate și gândirea fiecărui caz medical atât din perspectiva imagistică, cât și din cea clinico-biologică.

,,Radiologia este ramura medicală cea mai apropiată de o știință exactă. Din punctul meu de vedere, este incredibil de frumoasă prin complexitate și variabilitate, fără a exclude păstrarea sensibilității la suferință umană, iar RMN-ul este cea mai complexă dintre metodele de diagnostic imagistice non-iradiante accesibile actualmente în România, atât din punct de vedere al mecanismului fizic de generare a imaginilor, cât și din punct de vedere al detaliilor morfologice pe care le poate oferi, fiind utilizat într-o gama largă de patologii și suspiciuni diagnostice. Aș spune că este de multe ori liantul între clinician și diagnostic”.

dr. Mihaela Vîrdol


Dr. Mihaela Vîrdol, medic primar radiologie – imagistică medicală la Centrul de Imagistică Telescan Regina Maria

Pregătirea pentru RMN-ul cu protocol de endometrioză este foarte importantă

Femeile care au este indicație de RMN pentru endometrioză trebuie să fie în perioada optimă a ciclului menstrual și trebuie să facă repaus gastrointestinal înainte de investigație.

,,Perioada optimă este între zilele 8-12 ale ciclului menstrual, orice perioadă în afară acestui interval putând scădea gradul de acuratețe al investigației, dar nereprezentând contraindicație absolută. RMN-ul cu protocol de endometrioză este considerat «gold standard» pentru caracterizarea imagistică a endometriozei, permițând cu precizie înalta localizarea leziunilor profunde pelvine, a gradului de extensie al leziunilor și implicit stadializare imagistică pre-terapeutică adecvată”, a spus medicul, care a atras atenția că pregătirea pacientelor înainte de investigație este primul pas pentru un diagnostic imagistic de calitate, deoarece poate preveni erorile de diagnostic. 

,,Se recomandă efectuarea clismei intestinale cu o seară înainte sau în dimineața dinaintea examinării. Este necesară o dietă alimentară specială cu o zi înainte și pauză alimentară cu cel puțin 4-6 ore înainte de investigație”, a mai spus dr. Mihaela Vîrdol. 

Medicația de fond sau prescrisă de către medicul curant pe care o iau femeile nu trebuie întreruptă. Excepția o reprezintă persoanele cu diabet zaharat, în cazul cărora medicația trebuie adaptată. De altfel, este important ca femeile să ofere toate informațiile medicale pentru a furniza istoricul medical complet (dosarul medical +/- istoric de intervenții chirurgicale, alergii), acesta fiind necesar pentru elaborarea raportului imagistic final și în vederea efectuării investigației. 

Trebuie îndepărtate toate obiectele metalice la momentul examinării RMN

Durata investigației este în jur de 1 oră – 1 oră și 15 minute, ceva mai mult comparativ cu restul metodelor de diagnostic, pentru că permite vizualizarea în detaliu a segmentului anatomic examinat.

,,Orice femeie cu suspiciunea de endometrioză trebuie să știe că RMN-ul cu protocol de endometrioză nu este o metodă invazivă, că va avea parte de suport în timpul investigației din partea personalului. În cadrul centrelor noastre oferim toate informațiile necesare pacientelor înainte de investigație, facilitând informarea și gestionarea corectă a acestora. Colaborarea interdisciplinară este un alt factor important, de aceea în cadrul rețelei Regina Maria există colaborare multidisciplinară între ginecolog și radiolog pentru un management adecvat al fiecărui caz. Înțelegem că orice pacient este important, trebuie tratat cu blândețe și înțelegere”, a concluzionat dr. Mihaela Vîrdol.

Nu toate formele de endometrioză sunt vizibile imagistic, de aceea este important ca atât ecografia și consultul ginecologic, cât și RMN-ul să fie efectuate de persoane cu experiență.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare