Un test de ultimă generație poate stabili cauzele pentru care un cuplu nu poate avea copii. Dr. Grațiela Chelu, genetician Regina Maria: „Testul FERTISCAN permite o conduită personalizată pentru fiecare cuplu”
Cauzele infertilității sunt multiple. Statisticile spun că unul din cinci cupluri nu poate concepe natural un copil: infertilitatea masculină este responsabilă în 35% dintre cazuri, iar cea feminină, în 45%. Diferența de 20% reprezintă o combinație de factori feminini și masculini.
FERTISCAN este un test genetic de ultimă generație care investighează cauzele infertilității masculine și feminine. Varianta pentru femei analizează un panel de circa 70 de gene al căror studiu poate detecta mutații aflate la baza unor patologii precum insuficiența ovariană precoce, disgenezia ovariană, tulburările de dezvoltare sexuală, sindrom X fragil, rezistența la estrogeni. Varianta masculină analizează un panel de 50 de gene care pot genera mutații cauzatoare de boli precum absența congenitală a vaselor deferente, insensibilitatea la androgeni, eșecul spermatogenezei, tulburările de dezvoltare sexuală sau anomaliile testiculare. Dr. Grațiela Chelu, medic de genetică medicală în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, explică în ce situații se recomandă efectuarea acestui test genetic ale cărui rezultate rămân confidențiale.
Se poate vorbi despre infertilitate în cazul în care, după un an de contacte sexuale regulate neprotejate, nu se poate obține o sarcină.
Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător și ambii parteneri ar trebui să fie investigați medical de către un specialist în fertilitate. „Totuși, pentru femeile peste 35 de ani, evaluarea și tratamentul precoce sunt justificate chiar și după șase luni fără concepție, din cauza scăderii accelerate a fertilității după această vârstă”, mai spune medicul genetician.
Lista de investigații este lungă. Uneori, cauzele nu pot fi depistate în urma unor analize obișnuite și asta pentru că 50% dintre cazurile de infertilitate au o cauză genetică. „Orice cuplu care, după investigațiile uzuale, nu obține răspuns la întrebarea de ce nu putem avea un copil, trebuie să facă un consult genetic”, recomandă dr. Grațiela Chelu.
Iar dacă managementul infertilității de cuplu este corect, mai spune specialistul, pacienții ajung de la ginecolog, respectiv, urolog, la medicul genetician: „Adică, ginecologul și urologul au căutat tot ce se putea căuta și nu au găsit o cauză, astfel că rămân formele idiopatice – adică cele fără o cauză evidentă. Iar aici intră și afecțiunile genetice.”
Analiza cromozomială, primul pas
În momentul în care se discută de genetică, în primul rând este vorba despre anomaliile cromozomiale ale unuia dintre parteneri. Acestea sunt primele și cea mai frecventă cauză. „Genul acesta de anomalii se investighează prin analiza cromozomială – cariotip – și evidențiază o modificare a numărului de cromozomi sau a structurii lor. Cele mai frecvente anomalii numerice sunt dezechilibrate și sunt reprezentate de sindromul Turner la femei – absența unui cromozom X sau a unei părți din el- și de sindromul Klinefelter la bărbați – sindrom caracterizat prin prezența unui cromozom X suplimentar. Femeile cu sindrom Turner sunt de statură mai mică, au amenoree – nu le vine menstruația până la vârsta de 20 de ani sau mai mult – și sunt infertile tot din acest motiv. Invers, la sindromul Kleinefelter, bărbații au șoldurile mai late și sunt un pic mai înalți. Fenotipul este ușor de recunoscut pentru ochiul unui specialist avizat. Însă, la nivel mintal, oamenii sunt perfect normali, funcționali în societate și nu știu că au această problemă decât atunci când vor să facă un copil. Deci, conchizând, cariotipul este un test care ne ajută să scoatem în evidență aceste probleme foarte frecvente ca și cauză de infertilitate.”
Analiza moleculară, pasul al doilea
În schimb, anomaliile structurale pot fi modificări echilibrate ale cromozomilor, care nu se transpun într-o afectare fizică a persoanelor cu infertilitate. Practic, aceste persoane nu au o boală genetică asociată cu infertilitatea, ci modificări cromozomiale care se traduc prin infertilitate.
„Prin împărțirea materialului genetic în descendență – la copil adică – anomalia cromozomială a unuia dintre parteneri se va dezechilibra și va cauza absența sau câștigul de material genetic. Rezultatul – de cele mai multe ori – va fi un avort spontan sau nașterea unui copil cu malformații. Dacă etapa analizei cromozomiale este depășită cu rezultate normale, pasul următor al investigației genetice îl constituie analiza moleculară. Aceasta va căuta eventuale mutații în anumite gene asociate cu infertilitatea”, adaugă medicul genetician.
FERTISCAN este un astfel de test genetic care cercetează complet toate regiunile importante din genele asociate cu infertilitatea – whole exon sequencing – pentru cele două sexe, folosind tehnologia inovativă a secvențierii de ultimă generație – NGS – Next Generation Sequencing.
„Practic, se analizează nucleotidă cu nucleotidă, adică tot genomul, analizat de la cap la coadă la o rezoluție foarte mare. Ce vedem de acolo? Mutații. Deci, dacă la cariotip, la analiza cromozomială, găsim anomalii cromozomiale de număr sau structurale, acum, la nivel molecular, o să vedem mutații. Aceasta este ultima șansă pentru a găsi o explicație pentru infertilitatea de cauză genetică”, explică diferența medicul genetician.
Testul FERTISCAN pentru femei analizează un panel de circa 70 de gene asociate cu infertilitatea, în timp ce testul pentru bărbați, 50 de gene. În cazul femeilor, pot fi detectate mutații care se află la baza unor patologii precum insuficiența ovariană precoce, disgenezia ovariană, tulburările de dezvoltare sexuală, sindromul X fragil, rezistența la estrogeni; iar în cazul bărbaților, mutații care duc la eșecul spermatogenezei, la tulburări de dezvoltare sexuală, la insensibilitate la androgeni sau la absența congenitală a vaselor deferente.
Test din sânge venos. Cine se califică
Testul FERTISCAN se efectuează în urma recoltării unei probe de sânge venos. Însă nu este indicat să fie făcut ca primă opțiune, cei care se califică fiind cuplurile care s-au străduit timp de un an să conceapă fără succes și care au făcut și celelalte investigații medicale, atrage atenția medicul genetician. „Abia apoi ne gândim la testare moleculară. Deci, se califică acele femei care au o menstruație neregulată sau chiar absentă, bărbați a căror spermă este în cantitate mică și s-a constatat microscopic că spermatozoizii au o formă și o mobilitate necorespunzătoare, precum și cuplurile care știu că sunt infertile dintr-o anumită cauză și trebuie să facă fertilizare in vitro. De ce și această categorie din urmă? Pentru că, dacă o persoană știe că are o anomalie cromozomială echilibrată, mai poate avea și altceva și trebuie să știe că poate să transmită copiilor”, detaliază medicul genetician.
De exemplu, adaugă medicul, dacă o femeie știe că are sindrom Turner – sau o altă anomalie cromozomială – și totuși vrea să facă un copil, ea știe care este cauza infertilității, dar testul de analiză moleculară vine în completare pentru că este posibil să mai fie și altceva la mijloc. „Și atunci dacă tot faci fertilizare in vitro și te chinui și faci diagnostic preimplantațional, este bine să știi dacă mai ai ceva. Testul mai este de asemenea util pentru donatorii de ovocite și de spermă, dar și pentru persoanele care au avut un avort spontan”, completează specialistul.
Investigația permite o abordare personalizată
Rezultatul testului FERTISCAN vine în circa o lună. Aceasta deoarece atât metoda cât și interpretarea sunt activități laborioase care necesită un grad înalt de specializare. „O lună, cam aceasta este media peste tot. Depinde și de cât de multe teste ai, pentru că într-un aparat nu poți să pui 100 de probe de la 100 de pacienți să ruleze dintr-o dată. Tehnologia nu permite decât 8-16 pacienți în același timp. Interpretarea testului este iarăși o etapă importantă. Softul din spatele testului ne permite să vedem toate acele nucleotide, dacă există o mutație și dacă această mutație este patogenă. Pentru că nu toate mutațiile sunt patogene”, subliniază medicul.
Din secvențierea unei probe de sânge pentru un astfel de test vor rezulta foarte multe variante genetice și nu toate sunt de interes. Decizia raportării mutațiilor asociate cu infertilitatea aparține unei echipe formate din medic genetician și biolog cu specializare genetică. Aceștia vor analiza și vor exclude pe rând toate variantele lipsite de interes, păstrându-le doar pe cele pe care le vor raporta. Este un proces consumator de timp, pentru că fiecare variantă este clasificată conform unor criterii clar stabilite de ghidurile de specialitate, mai spune medicul genetician.
Rezultatul testului este interpretat si explicat cuplului de către medicul genetician. „Prin identificarea unei cauze genetice a infertilității, testul FERTISCAN permite specialistului în fertilitate o conduită personalizată pentru fiecare cuplu și stabilirea unui tratament sau a celei mai potrivite metode de obținere a unei sarcini. De asemenea, informează despre potențialele complicații ale unui tratament, așa cum este sindromul de hiperstimulare ovariană”, mai spune dr. Grațiela Chelu.
Consilierea genetică pre-testare și post-testare sunt două lucruri foarte importante: „Nu este recomandabil să-ți cumperi pur si simplu un test de screening de infertilitate. Ar trebui să vorbești cu geneticianul înainte, să-ți spună ce rezultate poți să obții, ce rezultate nu poți să obții, ce așteptări nu trebuie să ai și ce faci pe urmă. Este bine ca această discuție să aibă loc. Iar algoritmul corect este următorul: ginecologul – cu investigațiile care țin de ginecologie – endocrinologul – care identifică problemele hormonale – urologul – dacă este vorba despre o problemă masculină. Iar dacă nu s-a găsit nimic, urmează geneticianul. Nu te duci pur și simplu și-ți cumperi un test genetic!”