Dr. Corina Maria Vasile: „Evaluare cardiologică este recomandată tuturor copiilor activi sportiv, indiferent de disciplina practicată”. În ce situații se recomandă și ecografia cardiacă

Dr. Corina Maria Vasile, medic specialist Cardiologie pediatrică: „Evaluarea cardiologică este recomandată tuturor copiilor activi sportiv”. În ce situații se recomandă și ecografia cardiacă

Respirația rapidă sau oboseala în fața unui efort minim, transpirațiile excesive, cianoza – buzele sau degetele de culoare albastruie – întârzierile în dezvoltarea fizică, palpitațiile, infecțiile respiratorii frecvente se numără printre semnele bolilor de inimă la copii. Dr. Corina Maria Vasile, medic specialist în Cardiologie pediatrică la Regina Maria, explică în ce constă ecocardiografia, o investigație extrem de utilă în diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiace, și care poate fi făcută chiar de la vârste foarte mici.

Malformațiile cardiace reprezintă cel mai frecvent tip de anomalii congenitale la nou-născuți. Statisticile arată că un bebeluș dintr-o sută se naște cu un defect la nivelul structurilor inimii. În România, se nasc, anual, circa 1.500 astfel de copii dintre care 150 sunt operați în țară.

Unele malformații cardiace congenitale pot fi descoperite încă din perioada intrauterină – în urma ecografiilor morfo-fetale -, altele, în perioada imediat următoare nașterii, dar se poate întâmpla să rămână nediagnosticate până la vârsta adolescenței sau chiar până la vârsta adultă.

Mai ales dacă semnele bolii nu sunt foarte evidente.

Potrivit Mayo Clinic, defectele cardiace congenitale grave sunt descoperite la scurt timp după naștere sau în primele luni de viață. Semnele pot include buze și unghii de culoare albastruie, respirație rapidă, umflarea picioarelor, a abdomenului sau a zonelor din jurul ochilor, precum și dificultăți în respirație, mai ales în timpul suptului, ceea ce duce la o creștere precară în greutate a copilului.

Potrivit CDC, malformațiile cardiace reprezintă o cauză principală a bolilor și deceselor infantile asociate cu defectele congenitale.

Defectele cardiace congenitale mai puțin grave pot să rămână nedescoperite până târziu în copilărie. Semnele acestora pot include de la oboseală instalată rapid în timpul exercițiilor sau activităților fizice și până la leșin și umflarea mâinilor și picioarelor.

Cu cât sunt diagnosticate mai timpuriu, cu atât aceste malformații sunt mai ușor de rezolvat, atrag atenția medicii. Pentru că, în timp, apar modificări la nivelul cavităților cadiace și a mușchiului inimii care pot fi ireversibile.

„Ecografia de cord poate fi efectuată inclusiv în perioada neonatală”

Cei mai mulți medici cardiologi pediatri recomandă ca, până la vârsta de un an, fiecare copil să facă o ecografie cardiacă.

„Ecografia de cord (ecocardiografia) este indicată ori de câte ori există suspiciunea unei afecțiuni cardiace congenitale sau dobândite”, explică dr. Corina Maria Vasile, medic specialist în Cardiologie pediatrică la Regina Maria (foto).

Dr. Corina Maria Vasile, medic specialist în Cardiologie pediatrică, recomandă părinților să fie atenți la semnele de boală cardiacă la copii FOTO: REGINA MARIA

Pentru că boala cardiacă poate fi atât congenitală – adică prezentă la naștere, cât și dobândită – adică structurile și funcția inimii pot fi afectate și după naștere din variate motive.

„Ecocardiografia poate fi efectuată la orice vârstă, inclusiv în perioada neonatală, chiar din primele zile de viață, dacă se observă semne precum cianoză (colorarea albastră a buzelor și extremităților), suflu cardiac la ascultație, dificultăți de alimentație sau respirație, întârzieri în creștere, oboseală la efort, infecții respiratorii frecvente sau antecedente familiale de boli cardiace congenitale”, enumeră dr. Corina Maria Vasile.

Investigația este una non-invazivă și utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale inimii. „Este o investigație nedureroasă și extrem de valoroasă pentru diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției bolilor cardiace”, mai spune medicul specialist.

Ce presupune investigația imagistică. „Este doar o «fotografie» a inimii”

În mod concret, investigația imagistică presupune aplicarea unei sonde pe toracele copilului, folosind un gel special pentru a obține imagini ale inimii în timp real. Investigația durează, în medie, 15–30 de minute, în funcție de cooperarea copilului și de complexitatea cazului, completează medicul.

„Pentru copiii mici sau anxioși, este important ca investigația să se desfășoare într-un mediu calm, cu sprijinul părinților și al unui personal medical empatic. În multe cazuri, copilul poate sta în brațele părintelui, iar distragerea atenției prin jucării sau povești ajută semnificativ. Este important ca părintele să îi explice copilului, pe înțelesul lui, ce urmează să se întâmple – că nu doare, că este ca o «fotografie» a inimii, că medicul îl va asculta cu un aparat special”, subliniază dr. Vasile.

Majoritatea malformațiilor congenitale, adaugă medicul, pot fi identificate cu ajutorul ecocardiografiei. Dintre acestea fac parte defectele septale (comunicare interatrială sau interventriculară), persistența canalului arterial, coarctația de aortă, transpoziția vaselor mari, stenoze valvulare, tetralogia Fallot și multe altele.

„După diagnostic, părinții trebuie să urmeze indicațiile cardiologului pediatru, care poate recomanda monitorizare periodică, tratament medicamentos sau, în anumite cazuri mai complexe, intervenții chirurgicale sau necesitatea închiderii unor defecte pe cale intervențională”, punctează cardiologul pediatru.

„Vin pentru evaluarea suflului cardiac”

Cei mai mulți pacienți care ajung la dr. Vasile vin pentru evaluarea suflurilor cardiace: „Fie că sunt funcționale, fără semnificație patologică, fie că sunt sufluri suspecte, care necesită investigații suplimentare. Aceștia sunt, de regulă, trimiși de medicii pediatri sau de către medicii de familie”.

În urma evaluării, adaugă medicul specialist cardiolog pediatru, cele mai frecvent întâlnite diagnostice sunt malformațiile congenitale minore: „Cum ar fi defectele septale mici (comunicare interatrială sau interventriculară) și persistența canalului arterial. De asemenea, vedem frecvent tahicardii supraventriculare la sugari, sindroame de preexcitare, aritmii benigne și copii care se prezintă pentru evaluări cardiologice înainte de începerea unei activități sportive. Tot mai frecvent apar și cazuri de hipertensiune arterială secundară la copil sau de disfuncție cardiacă apărută în context post-COVID, inclusiv miocardite și pericardite, care necesită o urmărire atentă și uneori restricții temporare de efort”, atrage atenția dr. Vasile.

Dr. Vasile recomandă părinților să nu ezite să solicite o evaluare cardiologică atunci când au îndoieli: „Diagnosticarea precoce face diferența în multe dintre aceste afecțiuni”, subliniază specialistul.

Așadar dacă părinții observă la copii semnele de mai jos, ar trebui să meargă de urgență la un consult de specialitate:

  • respirație rapidă sau oboseală la efort minim;
  • transpirații excesive, mai ales în timpul suptului la sugar;
  • cianoză (buze sau degete albastre);
  • întârzierea creșterii în greutate sau înălțime;
  • palpitații, dureri toracice sau episoade de pierdere a conștienței;
  • infecții respiratorii frecvente,

Antecedente familiale de moarte subită cardiac sunt de asemenea de luat în seamă.

De ce este nevoie de evaluare cardiacă pentru copiii care fac sport

În cazul copiilor care practică sport, o evaluare cardiologică este esențială pentru depistarea eventualelor afecțiuni silențioase, care ar putea pune viața în pericol în timpul efortului intens, adaugă medicul specialist pediatru. „Această evaluare cardiologică este recomandată tuturor copiilor activi sportiv, indiferent de disciplina practicată, dar mai ales celor care practică sporturi de performanță. Investigația include anamneză detaliată, examen clinic, electrocardiogramă și, în funcție de rezultate sau antecedente, ecocardiografie. Scopul este de a asigura o practică sportivă în condiții de siguranță”, conchide medicul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare