Cum te ajută calciul și sportul să lupți împotriva cancerului colorectal. Ce arată un nou studiu

Cancerul de colon este a doua cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel mondial, avertizează Organizația Mondială a Sănătății(OMS). Până în 2040, numărul persoanelor cu această boală va crește la 3,2 milioane de cazuri noi pe an (o creștere de 63%) și 1,6 milioane de decese pe an (o creștere de 73%). Dar o surprinzătoare descoperire a cercetătorilor de la Universitatea din Oxford arată că o cantitate suficientă de calciu îi poate proteja pe oameni de cancerul colorectal.
Unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la nivel mondial, care afectează colonul (intestinul gros) sau rectul, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile de cancer. În 2020, OMS estimase peste 1,9 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. În același an avuseseră loc peste 930.000 de decese din cauza cancerului colorectal în întreaga lume. Și în SUA, cancerul colorectal a fost în creștere în special în rândul tinerilor.
În 2024, au existat aproximativ 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer rectal, potrivit Societății Americane de Cancer. Estimările privind numărul cancerelor colorectale din Statele Unite în 2025 sunt:
- aproximativ 107.320 de cazuri noi de cancer de colon (54.510 la bărbați și 52.810 la femei)
- aproximativ 46.950 de cazuri noi de cancer rectal (27.950 la bărbați și 19.000 la femei).
În România, cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de cancer. Anual se înregistrează aproximativ 13.000 de cazuri noi de cancer colorectal, reprezentând 13,5% din totalul cazurilor noi de cancer.
Alimentația, de la risc la protecție
Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta. Afectează în mod predominant seniorii, majoritatea cazurilor apărând la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste. Dar nu numai vârsta joacă un rol important, sunt mulți factori ai stilului de viață care contribuie la dezvoltarea cancerului colorectal, cum ar fi un aport mare de carne procesată și un aport redus de fructe și legume, stilul de viață sedentar, obezitatea, fumatul și consumul excesiv de alcool.
Carnea roșie și alcoolul cresc riscul de cancer colorectal, există deja dovezi în acest sens. Noutatea o aduce însă un alt studiu, care a dezvăluit recent că femeile care au consumat cel puțin 300 de miligrame de calciu zilnic au avut un risc de cancer de colon sau rectal redus cu 17%. Această cantitate de calciu este echivalentă cu un pahar mare de lapte, iar beneficiile protectoare au fost observate și în rândul femeilor care-și luau calciul din alte surse cum ar fi legumele cu frunze verzi.
„Acesta este cel mai cuprinzător studiu realizat vreodată cu privire la relația dintre dietă și cancerul intestinal și evidențiază rolul potențial protector al calciului în dezvoltarea acestei boli”, a spus prof. dr. Keren Papier de la Universitatea din Oxford, cercetătorul principal al studiului.
Oamenii de știință au analizat datele a peste 500.000 de femei din Anglia și Scoția. Modelarea statistică a căutat relații între cancere și 62 de alimente și nutrienți. Cercetătorii au observat că se poate lega calciul de acizii biliari și de acizii grași liberi din interiorul colonului, ceea ce poate reduce efectele potențial cancerigene. Papier a comparat efectul de legare cu formarea de „săpun” inofensiv, ușurând sarcina intestinului de-a curăța bila și acizii grași în loc să le permită să se acumuleze și să provoace daune. Calciul modifică permeabilitatea colonului, reducând riscul de rănire sau deteriorare de la conținutul care trece prin acest organ important, este o altă explicație a cercetătorilor.
Nu același lucru se întâmplă cu femeile care consumă zilnic o cantitate de carne roșie. Dimpotrivă, cele care mănâncă în fiecare zi carne roșie de mărimea unui pachet de cărți au un risc cu 8% mai mare de cancer colorectal. De asemenea, două băuturi alcoolice zilnice au fost legate de un risc crescut cu 15%.
Riscul de cancer colorectal poate fi redus printr-o dietă sănătoasă, menținerea activității fizice, renunțarea la tutun și limitarea consumului de alcool.
Atenție la talie și greutate!
O talie mai mică întreținută cu multă activitate fizică poate reduce riscul de cancer, arată o nouă cercetare finanțată de World Cancer Research Fund.
Primul studiu din lume care a analizat eficacitatea combinării celor două măsuri: exerciții fizice și controlul taliei, a constatat că a menține doar una din cele două nu este suficient pentru a reduce riscul de cancer, valabil evident și în cazul cancerului colorectal. Studiul, care a analizat peste 300.000 de persoane, a constatat că:
- persoanele care nu respectă recomandările OMS privind circumferința taliei prezintă un risc cu 11% mai mare, chiar dacă sunt active fizic
- persoanele care nu îndeplinesc recomandările OMS pentru exerciții fizice prezintă un risc cu 4% mai mare, chiar dacă au o talie mai mică.
Persoanele cu obezitate au risc de cancer de colon de 1,3 ori mai mare decât cele normoponderale. Femeile cu un IMC peste 30 aveau mai mult de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de colon cu debut precoce decât femeile cu un interval de IMC de 18,5-22,9, conform unei cercetări.
Deși nu se știe dacă obezitatea este o cauză reală a cancerului de colon, s-a stabilit că este un factor de risc principal. Acest lucru se poate datora faptului că persoanele cu obezitate pot diferi de celelalte în mai multe moduri, nu doar grăsimea corporală fiind cea care face diferența. Obezitatea este asociată cu diverse afecțiuni cronice de sănătate, toate acestea putând crește riscul de cancer de colon și de alte tipuri de cancer.
Mulți oameni nu au simptome în stadiile incipiente ale bolii
Evaluările regulate sunt cruciale pentru depistarea precoce, fiindcă nu întotdeauna cancerul colorectal dă simptome. Și de multe ori, simptomele comune includ diaree, constipație, sânge în scaun, dureri abdominale, scădere în greutate inexplicabilă, oboseală și niveluri scăzute de fier, simptome care nu sunt puse neapărat pe seama cancerului colorectal. Screeningul regulat are ca rezultat descoperirea mai devreme a multor cancere colorectale, când sunt mult mai ușor de tratat și ratele de supraviețuire mai mari.