Boala ficatului gras apare des și la tineri. Dieta și medicamentele de ultimă generație care ajută când ai o astfel de afecțiune medicală

Boala ficatului gras apare des și la tineri. Dieta și medicamentele de ultimă generație care ajută când ai o astfel de afecțiune medicală

Steatoza hepatică, cunoscută drept boala ficatului gras, este o afecțiune într-o creștere alarmantă în ultimii ani și apare din ce în ce mai des, inclusiv la persoane tinere. Ce dietă și ce tratamente ajută cel mai mult pentru a reduce și chiar a reversa evoluția bolii? 

În mod normal, celulele hepatice ale unui om au un nivel mic de grăsime, însă, atunci când acesta depășește 5%-10%, înseamnă că suferi de steatoză hepatică, numită și ficat gras. În funcție de cauzele care au dus la apariția acestei afecțiuni, steatoza hepatică poate fi alcoolică, adică determinată de consumul excesiv de alcool, sau non-alcoolică sau metabolică, cea care apare în contextul altor afecțiuni medicale, printre care diabetul zaharat sau alte boli metabolice.

Boala ficatului gras, o afecțiune în creștere alarmantă

Ficatul gras metabolic este o afecțiune într-o creștere alarmantă în ultimii ani, mai ales în Statele Unite ale Americii (SUA). Această afecțiune apare încă de la vârste foarte tinere, cauzele principale ale acestei afecțiuni fiind cel mai probabil stilul de alimentație și sedentarismul.

În plus, pentru că de cele mai multe ori ficatul gras nu doare, cei care ajung să sufere de această boală nu se prezintă la medic de la debutul ei. Pașii prin care se poate diagnostica steatoza hepatică: implică mai întâi, faptul că pacientul trebuie să meargă la un medic generalist, unde face analize uzuale și, ulterior, o ecografie abdominală. Apoi, în urma analizelor și a consultului la medicul gastroenterolog se pune diagnosticul și se stabilește intervenția terapeutică.

Riscul de progresie a unei boli hepatice cum este boala ficatului gras poate duce spre ciroza hepatică, care este o etapă ireversibilă în evoluția bolilor ficatului, sau spre apariția cancerului hepatic, o afecțiune foarte gravă, care, în ultimul timp, apare la oameni din ce în ce mai tineri.

Pentru că ficatul gras metabolic a început să apară la unii oameni de la 20 de ani, când ajung undeva după 40 de ani, acești pacienți deja au trăit cel puțin 20 de ani având ficat gras, astfel că ei riscă boli care, în trecut, apăreau la vârste de peste 60-70 de ani.

Cauze pentru care apare steatoza hepatică metabolică

Cel mai probabil, motivele principale pentru dezvoltarea bolii ficatului gras sunt lipsa activității fizice și alimentația nesănătoasă care devine regulă, în loc să fie excepție. Cele mai periculoase alimente pentru sănătatea ficatului sunt cele de tip fast-food și cele ultraprocesate, cum ar fi mezelurile, supele instant, pizza congelată și alimentele gata preparate, pe care trebuie doar să le încălzești câteva minute înainte de a fi consumate.

În plus, lipsa de monitorizare a greutății corporale și surplusul ponderal pot crește riscul de boală a ficatului gras.

Cu cât vârsta pacientului care se prezintă la medic pentru că are ficatul gras este mai mică, cu atât metabolismul răspunde mai bine la tratament și la schimbările de dietă, astfel că îmbunătățirea stării de sănătate este mai rapidă decât la o persoană cu vârstă mai înaintată.

Ce să mănânci dacă suferi de boala ficatului gras

De cele mai multe ori, adoptarea unor schimbări în stilul de viață este suficientă pentru a gestiona sau reversa steatoza hepatică. Medicul internist, gastroenterolog sau nuriționist poate recomanda o dietă atât pentru a diminua cantitatea de grăsimi din alimentație, cât și pentru scăderea în greutate, care poate reduce cantitatea de grăsime din ficat.

Cea mai recomandată dietă pentru boala ficatului gras metabolic este dieta mediteraneană, așa cum mănâncă italienii: foarte multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe. Acestea trebuie să stea la baza piramidei nutriționale a pacientului cu boala ficatului gras metabolic.

Desigur, persoana care suferă de boala ficatului gras nu trebuie să ignore proteinele animale, însă este de preferat ca acestea să provină din pește, din carne și lactate slabe, degresate. Lactatele cu un conținut crescut de grăsimi și carnea grasă trebuie evitate, pentru că sunt o sursă de grăsimi saturate.

Carnea de porc și de miel nu trebuie consumată atât de des. Carnea roșie, în general, nu trebuie consumată în exces în boala ficatului gras metabolic.

În unele cazuri însă, în completarea dietei pentru boala ficatului gras, medicul va propune și un tratament medicamentos.

Opțiuni noi de tratament

Dacă, până de curând, principalele recomandări sau tratamente pe care medicii le utilizau în managementul steatozei hepatice metabolice erau modificarea stilului de viață al pacientului – respectiv mișcare, scăderea și menținerea greutății corporale – în ultimii ani, au fost testate foarte multe molecule medicamentoase pentru această afecțiune.

Întrucât cercetătorii au ajuns la concluzia că stilul de viață și scăderea în greutate nu sunt întotdeauna suficiente pentru a reduce sau reversa dezvoltarea acestei boli, s-a demonstrat că unele medicamente folosite în tratarea diabetului sunt foarte eficiente în cazul steatozei hepatice. În plus, în SUA a fost aprobat pentru tratarea bolii ficatului gras un medicament care se folosește în afecțiuni hormonale. 

În ultimii ani, au fost folosite medicamente care sunt utile în tratarea diabetului zaharat. Aceste medicamente au fost utile atât în menținerea echilibrului în diabetul zaharat, în scăderea ponderală, cât și în tratarea steatozei hepatice metabolice. Chiar au fost cazuri în care pacienții au scăzut în greutate, și-au menținut echilibrat diabetul și au reversat steatoza hepatică. Aceste tratamente care se folosesc și în tratarea diabetului zaharat sunt folosite și în România, iar indicația pentru acest tratament este oferită de medicul diabetolog. Pacienții trebuie să aibă și diabet zaharat pentru a întruni criteriile necesare tratamentului, nu doar steatoză hepatică metabolică.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare