Angiografia CT si scorul de calciu coronarian, doua investigații esențiale pentru inimă. Sfaturi pentru pacienți de la dr. Andreea Buzatu, radiolog Regina Maria Craiova

Angiografia CT și scorul de calciu coronarian, două investigații esențiale pentru inimă. Sfaturi pentru pacienți de la dr. Andreea Buzatu, radiolog Regina Maria Craiova

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct miocardic. Bolile cardiovasculare din care fac parte hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Aproximativ 17 milioane de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. În România, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în fiecare oră în anul 2023 au decedat, în medie, 15 români din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, 1 din 2 persoane decedate au murit printr-o afecțiune cardiovasculară, decesele prin boală cardiovasculară reprezentând 54% dintre toate decesele înregistrate, un nivel aproape dublu față de ponderea înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Ce este Angio CT și când se recomandă

Angiocoronarografia CT este o tehnică avansată de imagistică medicală utilizată pentru investigarea arterelor coronare contribuind la reducerea ratei mortalitatii cauzata de bolile cardiovasculare.

Această tehnică permite evaluarea detaliată a bolilor coronariene, cu ajutorul unor imagini precise și neinvazive ale vaselor de sânge care alimentează cordul. Metoda permite detectarea îngustărilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afecțiuni cardiace grave facilitand alegerea unor tratamente mai eficiente și personalizate pentru pacienti.

Angiografia CT permite și identificarea precoce a îngustărilor arteriale semnificative care pot necesita intervenții, oferind imagini de înaltă rezoluție ale arterelor coronare, livrează informații pentru luarea unei decizii terapeutice, fie că este vorba de intervenții percutante (angioplastie) sau chirurgie bypass, iar modalitatea de evaluare este neinvazivă.

Angiografia CT se recomandă în bolile cardiovasculare, fiind 5 categorii de pacienți vizate:

  1. Cei cu sindroame coronariene cronice sau cei care au dureri, inclusiv dureri toracice atipice, pentru a se stabili natura lor, precum și persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani care au dureri toracice ocazionale fără o cauza determinată
  2. Pacienții care au modificări ale EKG-ului clasic sau la proba de efort (proba de efort pozitivă), aici fiind incluși și sportivii, dar și cei care au așa numitele cardiopatii silențioase
  3. Pacienții cu boli cardiovasculare cunoscute, asociate sau nu, cu un nivel crescut al trigliceridelor, fumătorii
  4. Persoanele care necesită monitorizare după angioplastie și/sau bypass – pentru a monitoriza segmentul de mușchi cardiac revascularizat, statusul atrial sau ventricular și debitul cardiac
  5. Persoanele care au o malformație cardiacă severă, cum sunt arterele coronare aberante, care au afecțiuni cardiace cu cel mai mare risc de moarte subită și care pot avea indicație pentru angioplastie, de exemplu.

Cand este necesară această investigație: „atunci când vorbim de stenoze vasculare, când vorbim de ectazii vasculare, adică dilatații vasculare și atunci când vorbim de anomalii vasculare sau anomalii ale cordului. Este foarte importantă angiografia CT pentru că poate să dea medicului cardiolog o privire de ansamblu asupra patologiei. Computer tomografia oferă posibilitatea de a vedea vasul sau cordul  tridimensional, din mai multe unghiuri, clinicianul reusind astfel  să obtina informatii  mult mai detaliate despre patologia cu care pacientul vine la el și poate să înceapă o terapie țintită”, a spus dr. Andreea Buzatu.

Ce implică examinarea Angio CT?

Realizarea acestei investigatii presupune o echipa multidisiplinara din care fac parte cardiologul, radiologul și tehnicianul de radiologie.

Înainte de realizarea investigatiei imagistice, cardiologul verifică contraindicațiile pentru nitrati și beta-blocante, întrucât este necesară reducerea frecvenței cardiace.

Pacientii ar trebui sa-si ia medicatia cardiaca obisnuita. Medicul cardiolog  va decide daca  ar trebui  ajustate dozele  sau dupa caz intrerupte unele din medicamentele din schema terapeutica. Se recomanda  precautie la medicamentele ce au la baza Metformin,  care ar trebui intrerupte pentru cel putin 24 de ore in cazul in care  functia renala a pacientului ce urmeaza sa faca  examinarea Angio Ct este  redusa. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de alimente cu 3-4 ore inainte de scanare si a cafelei, tigarilor sau bauturilor energizante cu 12 ore inainte de realizarea investigatiei.

Computer tomograful foloseste raze X pentru a obtine imagini secventiale ale inimii si vaselor coronare, dozele de iradiere fiind mult mai mici decat la coronarografia standard. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute si este nedureroasa.

Pacientul este pozitionat pe o masa mobila care se deplaseaza de cateva ori  printr-un scanner  circular fix.

Este necesara prinderea unei linii venoase prin care se va administra  substanta de contrast iodata cu rolul de a evidentia arterele coronare. In timpul injectarii  pacientul  poate  simtii in corp o senzatie de caldura si un gust metalic in gura, fenomene ce dispar in unu-doua  minute postinjectare

Dupa finalizarea scanarii, pacientii sunt monitorizati pentru a detecta eventualele reactii adverse alergice  la substanta  de contrast. Acestia pot reveni la activitatile normale imediat dupa monitorizare

Scorul de calciu coronarian – scorul Agatstone

Peste 520 de milioane de persoane din lumea întreagă trăiesc având o boală cardiovasculară. În România, conform datelor medicilor de familie, peste 4 milioane de oameni se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară în 2022. Decesele premature prin boli cardiovasculare pot să fie prevenite prin reducerea factorilor de risc, dar și prin efectuarea controalelor regulate la medic și a investigațiilor medicale.

În România, au loc anual aproximativ 60.000 – 70.000 de accidente vasculare cerebrale, țara noastră fiind ,,campioană” cu cea mai mare rată de mortalitate a pacienților cu AVC din Europa de Est.

Scorul de calciu coronarian este o metodă de determinare a gradului de calcifiere a arterelor coronare. Astfel, acest scor este un indicator pentru un posibil risc crescut de infarct miocardic.

Această investigație este recomandată mai ales persoanelor care nu prezintă simptomele tipice unei boli coronariene, dar totuși prezintă factori de risc precum hipertensiune arterială, tulburări metabolice, niveluri crescute ale lipidelor sangvine sau predispoziții genetice.

,,Există posibilitatea să determinam riscul de a face infarct cardiac sau infarct cerebral datorat depunerilor ateromatoase  vasculare,  printr-o examinare Ct  nativă  (fara administrare de substanta de contrast) in urma careia sa  calculam  scorul coronarian de calciu. Acest scor obținut in urma  unei  investigații ce  durează maxim  cinci minute, are valoare  predictiva pentru aparitia  unei patologii cu risc mortal sau cu risc debilitant”, a informat medicul radiolog.

Evaluarea riscului

  • Vârsta și sexul (se recomandă să se înceapă scanarea la bărbați de la 40 de ani, iar la femei de la 50 de ani)
  • Niveluri crescute ale lipidelor sangvine (colesterolul, trigliceridele)
  • Diabet
  • Hipertensiune arterială
  • Supraponderalitate, lipsa de mișcare
  • Fumatul
  • Istoric familial de boli cardiovasculare

Procedura de examinare

Scorul de calciu determină gradul de calcifiere a arterelor coronare prin intermediul computerului tomograf (CT).

Examinarea este simplă, non-invazivă, fără administrarea unei substanțe de contrast, ghidată de EKG, de scurtă durată și cu o iradiere minima. În timpul pacientul este pozitionat pe o masa mobila care se deplaseaza de doua ori  printr-un scanner  circular fix.

Scorul de calciu se măsoară în timpul unei singure faze de reținere a respirației pentru câteva secunde.

Așa-numita „Plaqueload“ (gradul de calcificări) reprezintă baza de evaluare a riscului.

Scorul de calciu al arterei coronare cu CT a fost dezvoltat pentru a măsura neinvaziv cantitatea de calciu din arterele inimii. Scorurile mai mari sunt legate de ateroscleroză, o acumulare de placă în artere. Un scor de la 1 la 399, de exemplu, sugerează o cantitate moderată de placă de aterom. Peste 400 este un scor sever.

Dacă nu sunt plăci ateroscrelotice identificabile în prezent, atunci riscul de apariție a unei boli coronariene este scăzut. În cazul unui grad de calcifiere moderat  sau crescut, sunt deja prezente sedimentări la nivelul arterelor coronariene care pot cauza îngustarea acestora.

“Cu cât scorul de calciu este mai mic, cu atât este mai puțin probabil un eveniment cardiac”, a explicat dr. Andreea Buzatu, medic specialist radiologie – imagistică medicală la Policinica Central Regina Maria Craiova.

Societatea de Radiologie din America de Nord atrage atenția asupra unui studiu care arată că scorul de calciu al arterei coronare este predictiv pentru atacuri de cord, dar și pentru accidente vasculare cerebrale.

,, În America, de exemplu, acest scor coronarian de calciu este deja impus după vârsta de 55 de ani la bărbați și de la 60 de ani la femei. Este o investigație absolut necesară ca să evaluezi riscul de a dezvolta o patologie cardiacă severă ce poate să ducă  fie la infarct miocardic sau cerebral”, a declarat dr. Andreea Buzatu.

Sub conducerea dr. Marc Dewey, profesor de radiologie și vicepreședinte la Charité—Universitätsmedizin Berlin, medicii incluși în studiu au evaluat valoarea prognostică a scorului de calciu în artera coronariană pentru evenimentele cardiovasculare adverse majore la 1.749 de persoane, cu vârsta medie de 60 de ani, în cadrul unui proiect de cercetare care implică 26 de centre din 16 țări europene.

Cercetătorii au stratificat pacienții în categorii cu risc scăzut, intermediar și înalt pe baza scorurilor lor de calciu în arterele coronare și au urmărit participanții timp de 3,5 ani și au înregistrat orice evenimente cardiovasculare adverse majore. Persoanele cu un scor de calciu în artera coronariană zero au prezentat un risc foarte scăzut de evenimente cardiovasculare adverse majore la urmărire. Doar patru dintre cei 755 de participanți din grup, sau 0,5%, au avut un eveniment cardiovascular advers major în perioada de urmărire. Au existat 14 evenimente la cei 743 de participanți cu un scor de calciu în arterele coronare de la 1 la 399, riscul acestora fiind de 1,9%. Cei 251 de participanți din grupul cu scorul de calciu al arterei coronare cu 400 și mai mare au avut 17 evenimente și un risc semnificativ mai mare, de 6,8%.

„Această constatare poate indica faptul că un scor de calciu în arterele coronare zero poate juca un rol mai important în strategiile de management al pacientului”, a subliniat prof dr. Marc Dewey.

„Calciul din artera coronariană este un predictor puternic și independent al evenimentelor cardiovasculare. Prezența calcificării arterei coronare indică faptul că ateroscleroza ar putea fi prezentă de ceva timp”, a afirmat și dr. Federico Biavati, candidat în grupul de instruire în cercetare BIOQIC și rezident în radiologie la Charité—Universitätsmedizin Berlin, primul autor al studiului.

Conform oamenilor de știință împlicați în acest studiu, cantitatea de calciu din arterele inimii poate prezice un accident vascular cerebral. Și nu sunt singurii care cred asta. Cardiologii de la Universitatea din Centrul medical de sud-vest din Texas (Southwestern Medical Center UT) au mers mai departe cu cercetările și au observat că scorul ridicat de calciu în arterele coronare și nivelul ridicat de colesterol ridicat cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Pacienții cu un scor mare de lipoproteină și un scor mare de calciu în artera coronariană se confruntă cu un risc de peste 20% de atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii 10 ani.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare