Revoluție în tratamentul fibromului uterin: ablația prin radiofrecvență, un tratament cu eficacitate crescută
Fibromul uterin este o formă de tumoră ginecologică benignă cu care se confruntă aproape două din patru femei. Netratată la timp, afecțiunea poate genera complicații care le afectează starea de sănătate. Ablația prin radiofrecvență reprezintă o metodă modernă de tratament a acestei afecțiuni, cu eficiență crescută și care asigură un disconfort redus pentru paciente. Ȋn România, puține spitale realizează această procedură, iar printre ele se numără și Spitalul Memorial Băneasa din București.
Conform specialiștilor în obstetrică-ginecologie, aproximativ 40% dintre femeile în vârstă de până la 35 de ani dezvoltă un fibrom uterin. Procentul crește la aproape 70% după vârsta de 50 de ani. Dezvoltarea fibromului, ca rezultat al înmulțirii celulelor musculare și conjunctive din peretele uterului, are o evoluție lentă. Acest lucru face ca, în numeroase cazuri, femeile cu fibrom uterin să nu aibă mult timp niciun simptom sau forme ușoare de disconfort. Din acest motiv, boala este de multe ori depistată în faze avansate care necesită proceduri chirurgicale, uneori ireversibile, precum histerectomia (intervenția de îndepărtare a uterului).
Un astfel de caz a fost și cel al unei paciente în vârstă de 50 de ani, operată în cadrul secției de ginecologie a Spitalului Memorial Băneasa. „Pacienta, care intrase la menopauză, suferea de fibrom uterin și a urmat în 2011 un tratament prin embolizare, care a întrerupt alimentarea cu sânge a tumorii. Fibromul a stagnat la aceleași dimensiuni, de 11 pe 9 centimetri, dar simptomatologia a reapărut din 2015 și s-a accentuat. Când s-a prezentat la noi, pacienta avea menstruație dureroasă, cu flux abundent, dar avea dureri permanente și în afara acestor perioade. Fibromul comprima toți nervii din pelvis, iar femeia avea deja de 6-7 luni medicație de la neurolog, care o ajuta însă doar parțial pentru că durerea nu dispărea complet în urma tratamentului“, explică dr. Renata Ciobanu-Ileana, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, cu supraspecializare în ginecologie oncologică.
Pentru diagnosticarea exactă a pacientei, s-a efectuat o ecografie transvaginală și un RMN cu protocol de endometrioză, pentru a se depista existența leziunilor profunde. Analizele au relevat un uter de dimensiuni de aproximativ 15 cm, din cauza fibromului, cu mult peste dimensiunile normale asociate vârstei, care ar fi trebuit să fie de 4-5 cm.
Procedura de tratament aleasă a fost histerectomia realizată laparascopic. „Nu mai aveam de unde să salvăm țesut uterin sănătos, pentru că fibromul invadase și cavitatea uterină. Operația a durat, cu tot cu intubare, două ore și jumătate și a fost realizată prin procedură minim-invazivă, laparoscopic. Intervenția a decurs bine, iar postoperator pacienta s-a recuperat în 48 de ore. Practic, s-a internat la noi joi, iar sâmbătă a putut deja să plece acasă“, a mai precizat dr. Renata Ciobanu-Ileana.
În prezent, pacienta se simte bine, nu mai are dureri și nu există niciun risc de recidivă – biopsia țesutului fibromatos a confirmat faptul că tumora era benignă.
Avantajele metodei de ablație prin radiofrecvență
Cazul pacientei în vârstă de 50 de ani cu fibrom uterin mărit, tratat cu succes de echipa medicală de la Spitalul Memorial Băneasa, ar fi putut fi însă evitat prin control ginecologic, făcut măcar o dată pe an.
„Evoluția oricărei forme de fibrom poate fi stopată dacă este depistată din timp. Studiile arată că în 90% dintre cazuri, acestea ajung la dimensiunea de 1 cm. Prin metoda de ablație cu radiofrecvență pot fi reduse volumul fibroamelor cu dimensiunea de până la 10 cm. Este o metodă modernă de tratament, non-invazivă și cu eficiență crescută comparativ cu celelalte proceduri chirurgicale“, a explicat medicul specialist în obstetrică-ginecologie.
Potrivit acestuia, procedura se realizează pe cale vaginală, cu anestezie generală și întreaga intervenție durează 45-50 de minute. Intervenția se face sub ghidaj imagistic, prin intermediul unei sonde ecografice, și utilizează tehnologia undelor radio care distrug tesutul fibromatos.. Undele acționează doar asupra tumorii, nu afectează țesutul uterin sănătos și nu modifică rezerva ovariană.
„Acest lucru permite pacientelor care au făcut o ablație de fibrom uterin prin radiofrecvență să poată rămâne însărcinate chiar în următoarele 2-3 luni, să aibă o evoluție bună a sarcinii, fără complicații, și să nască natural“, afirmă dr. Renata Ciobanu-Ileana.
În 95% dintre cazuri, intervenția este necesară doar o singură dată. Excepțiile, când este posibil să fie necesară o a doua operație, survin în cazul fibroamelor cu dimensiuni de peste 7 cm. În astfel de situații însă, decizia se ia în urma controalelor ecografice ale evoluției dimensiunii tumorii. Un alt avantaj al acestei metode moderne de tratament este acela că permite intervenția asupra mai multor fibroame de dimensiuni mici în cadrul unei singure operații.
Ablația prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă care produce un disconfort minim pacientelor, iar timpul de recuperare este considerabil mai scurt. Practic, ele pot fi externate în aceeași zi și își pot relua atribuțiile cotidiene la cinci zile după intervenție.
Pentru a beneficia de aceste avantaje și a evita potențiale complicații, este esențial ca femeile să meargă periodic la control și să ȋi semnaleze medicului ginecolog orice simptome neobișnuite.