Ablația cu microunde pentru scoaterea tiroidei

Ablația cu microunde – intervenția minim invazivă care poate înlocui scoaterea tiroidei, disponibilă în România

Ablația cu microunde este o intervenție minim invazivă, care poate salva pacienții cu noduli tiroidieni benigni de la scoaterea glandei tiroide. Spre deosebire de operația clasică de tiroidectomie, ablația nu necesită anestezie generală, internare sau tratament hormonal post operator și nu lasă cicatrici. Intervenția durează aproximativ o oră și poate fi efectuată chiar și în cazul pacienților cu boli cronice și femeilor însărcinate. Ablația cu microunde este disponibilă, în premieră, în România, doar la Spitalul Memorial Băneasa.

,,În cazul nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici și de dimensiuni mari, opțiunea clasică de tratament era de a îndepărta chirurgical un lob al tiroidei sau întreaga glandă – tiroidectomie totală. De câțiva ani, în lume, se practică ablațiile nodulilor, adică supraîncălzirea acestora, până la topire, fără afectarea țesutului din jur. Există mai multe variante de ablație, însă cea cu microunde, pe care noi, la Spitalul Memorial, am ales-o, are cele mai multe beneficii pentru pacient. Procedura este minim invazivă, durează aproximativ o oră, se realizează cu anestezie locală, prin intermediul unui ac, deci nu rămâne cicatrice, iar externarea se face în aceeași zi, fără recomandare de tratament acasă. Intervenția este, de asemenea, mai eficientă pentru nodulii care conțin și zone chistice și poate fi efectuată atât în cazul femeilor însărcinate, cât și al pacienților cu tulburări de ritm cardiac, care au pacemaker sau al celor cu implanturi/proteze de metal”, spune dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie, Spitalul Memorial Băneasa.

Dr. Emin Mammadov are o experiență internațională de peste zece ani și formare profesională realizată în țări precum Azerbaidjan, Olanda, Germania, Austria, Turcia, Suedia și România. În prezent, este singurul medic din țară care efectuează ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni, în Spitalul Memorial Băneasa. În perioada octombrie-noiembrie, spitalul oferă un discount de 10% pentru acest tip de intervenție.

Ce efecte au nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni pot afecta funcția tiroidei. Simptomele includ oboseală, pierdere în greutate, transpirații abundente, constipație, nervozitate, accelerarea bătăilor inimii și chiar depresie. Nodulii de dimensiuni mari pot da dificultăți la înghițire, răgușeală și durere de gât.

Tiroidectomia totală sau operația de scoatere a glandei tiroide era, până de curând, singura opțiune terapeutică a nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici. Aceasta presupune anestezie generală, cicatrice post operatorie în zona gâtului și urmarea unui tratament cu hormoni de substituție, pe viață.

Ablația cu microunde scade volumul nodulilor cu 50% până la peste 90%, într-un interval de șase luni. După intervenție, pacienții pot părăsi clinica în aproximativ o oră, iar singura limitare este că nu au voie să facă sport intens în ziua respectivă. Pacienții trebuie să monitorizeze rezultatele, prin ecografii periodice post intervenție. Înainte de efectuarea procedurii, sunt recomandate biopsii ale nodulilor, și, în unele cazuri, controale ORL, cardio sau neuro, în funcție de istoricul de sănătate al fiecărei persoane. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare