Diagnosticarea corectă și timpurie, crucială pentru succesul tratamentului în cazul afecțiunilor oncologice din sfera ORL
Diagnosticarea timpurie și alegerea terapiilor adecvate au un impact de multe ori decisiv asupra succesului tratamentului, mai ales în cazul afecțiunilor grave, precum cele oncologice, din sfera ORL. Un bărbat în vârstă de peste 50 de ani a ajuns la Spitalul Memorial Băneasa cu un cancer rinofaringian avansat, la mai bine de un an de la apariția simptomelor. El a urmat un tratament specific cu radioterapie și chimioterapie, care nu ar fi fost necesar dacă boala era diagnosticată mai devreme.
,,Pacientul în cauză avusese obstrucție nazală și secreții cărora nu le-a acordat importanță. Practic, diagnosticul a fost omis, deși el a mers la medic, a fost la vizite repetate, însă nu a ajuns într-un serviciu de ORL unde să se execute corect un examen fibroscopic. La Spitalul Memorial Băneasa, a făcut fibroscopie rinofaringolaringiană. Este o investigație importantă pentru diagnosticul acestei forme de neoplazie. Sub control endoscopic, noi prelevăm biopsie și, în funcție de rezultatul examenului histopatologic, urmează tratamentul corect. Este important să înțelegem că diagnosticul precoce poate face diferența în prognosticul pacientului. În cazul acestui pacient, întârzierea diagnosticului a determinat apariția metastazelor, iar el a urmat tratamentul comisiei oncologice: chimioterapia și radioterapia”, spune Prof. dr. Raluca Grigore, medic primar ORL.
La mai bine de jumătate de an de la tratament, bărbatul este acum 100% vindecat. El va fi totuși monitorizat pe parcursul întregii vieți, va merge la examene clinice și fibroscopice de câteva ori pe an, în primă fază, pentru a vedea dacă mai apar recidive locale sau metastaze cervicale.
Care sunt semnele care indică necesitatea unui control ORL amănunțit
Nasul înfundat, secrețiile sau sângerările nazale, răgușeala, pe o perioadă îndelungată, sunt câteva dintre simptomele care ne indică necesitatea unui control ORL amănunțit, susțin specialiștii.
,,Un semnal de alarmă, la un pacient tânăr, aparent sănătos, este otita repetată la o singură ureche, otita seroasă sau hipoacuzia. De asemenea, umflăturile în zona gurii, a gâtului sau nasului nu trebuie ignorate. Răgușeala prelungită poate fi un simptom al prezenței unei formațiuni tumorale pe corzile vocale. Obstrucția nazală și sângerările, perioade lungi de timp, pot și ele să fie semne ale unor afecțiuni grave.
Din păcate, mulți pacienți le confundă cu răceli sau infecții locale și merg direct la farmacie, pentru tratament simptomatic. Ȋnsă trebuie să ținem cont că noi suntem răciți o săptămână, zece zile maximum. Dacă deja trece o lună și problemele de respirație sau de vorbire persistă, atunci trebuie să mergem la un control ORL”, explică Prof. dr. Grigore.
Pacienții diagnosticați cu cancere din sfera ORL pot beneficia de o mulțime de terapii și tratament personalizat, la Spitalul Memorial Băneasa.
,,La nivel mondial, se discută acum despre terapia personalizată a cancerului, în funcție de particularitățile fiecărei tumori. De aceea, avem nevoie de o biopsie corectă și de teste care evidențiază diverși markeri pe care tumorile îi exprimă.
Din momentul în care avem rezultatele, se întrunește o comisie oncologică. Aici există un chirurg, un oncolog, un radioterapeut, un anatomopatolog, un imagist, un psiholog și un nutriționist. Pentru că pacienții cu cancer au nevoi nutriționale diferite. Specialiștii, din arsenalul de terapii pe care îl au la dispoziție, pot alege chirurgia asociată cu diverse protocoale de imunoterapie, polichimioterapie, pot să le facă concomitent cu radioterapia sau la distanță etc. Totul ȋn funcție de specificul pacientului și afecțiunilor sale”, completează Prof. dr. Raluca Grigore.