De ce să folosești produse cosmetice fără HEMA?

De ce să folosești produse cosmetice fără HEMA?

În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane care prezintă risc de alergii ale pielii, sunt preocupate de ingredientele pe care le conțin produsele cosmetice. Una dintre substanțele despre care se discută tot mai mult este HEMA, iar în acest articol vom explica ce este această substanță și dacă ar trebui evitate produsele cosmetice cu HEMA.

Ce este HEMA?

Cunoscut și sub denumirea de ”metacrilat de hidroxietil”, HEMA este un ingredient care se află în multe dintre produsele cosmetice și de manichiură.

În produsele de manichiură, cum ar fi gelurile UV, HEMA este un aditiv ce contribuie la aderență și polimerizare, dar atunci când este utilizat incorect de persoanele ce prezintă predispoziții pentru alergii – cum ar fi contactul repetat cu pielea – poate contribui la apariția alergiilor. Sub 2% dintre pacienții testați au prezentat alergie la acrilați, potrivit unor studii ale Grupului de Cercetare European pentru Dermatita de Contact la Factori de Mediu.

Efectele asupra sănătății

Expunerea la metacrilatul HEMA poate provoca unele efecte adverse asupra sănătății, în special la nivelul pielii și ochilor și în special persoanelor cu sensibilitate la această substanță. În cazul contactului direct cu pielea, poate provoca iritații și dermatită de contact, iar în cazul contactului cu ochii, poate provoca iritații, roșeață și inflamație. 

Persoanele care sunt sensibile la substanțele chimice ar trebui să evite expunerea la metacrilatul HEMA. În cazul în care se observă orice simptome adverse, este important să se consulte un medic sau un specialist.

Produsele cu HEMA în manichiură

Potrivit experților, atunci când produsele ce conțin HEMA (gelurile UV) sunt nepolimerizate suficient și intră în contact cu orice parte a pielii, pot produce o sensibilizare la substanțele chimice. Cele mai frecvente cazuri de apariție a alergiilor ar putea apărea la femeile care își fac manichiura acasă, folosind kituri speciale de gel, dar fără a avea o experiență în domeniu. Acestea ar putea efectua necorespunzător procesul de polimerizare a gelurilor în lămpile de manichiură, motiv pentru care agentul de alergie HEMA, rămas nepolimerizat suficient, ar putea ajunge pe piele și ar provoca alergii.

Reacțiile alergice pot duce la slăbirea plăcii unghiale sau la apariția unei erupții cutanate roșii, cu mâncărimi.

De ce persoanele alergice trebuie să evite cosmeticele cu HEMA?

Înainte de a utiliza un produs cosmetic care conține HEMA, ar trebui să ținem cont de faptul că această substanță poate fi dăunătoare pentru piele. Pe lângă faptul că poate cauza iritații și reacții alergice, HEMA poate fi absorbită în organism prin intermediul pielii și poate afecta organismul. Persoanele care se cunosc cu alergii trebuie să testeze întâi pe o porțiune mică de piele cosmeticele care conțin HEMA, pentru a putea depista dacă au o reacție alergică la acest compus. 

Care sunt cele mai bune alternative?

Dacă doriți să evitați produsele cosmetice care conțin HEMA, există mai multe alternative disponibile. Una dintre cele mai bune opțiuni este să utilizați geluri fără HEMA sau produse cosmetice care conțin ingrediente naturale.

Femeile care adoră manichiurile realizate cu produse rezistente, cum ar fi gelurile UV, dar au sensibilitate la HEMA se pot bucura de manichiuri sigure grație gelurilor UV care nu conțin HEMA.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare