De ce apare coxartroza și cum se poate trata. Dr. Adrian Blesneac, Spitalul Regina Maria Cluj: „Operațiile de protezare a șoldului se fac acum cu niște incizii mai mici, mai puțin traumatice”
Coxartroza este una dintre cele mai invalidante afectiuni la nivel mondial, afectând semnificativ calitatea vietii pacienților. Boala se caracterizează prin deteriorarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul articulației șoldului. Despre soluțiile moderne ce pot ajută pacienții cu acest diagnostic, explică mai multe dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie la Spitalul Regina Maria Cluj.
Pe măsura avansării în vârstă, procesul de degradare al cartilajului articular este lent și continuu, ajungându-se ca, la un moment dat, distrugerea să fie completă și ireversibilă. În stadiul final al afecțiunii, când dificultățile de mișcare sunt accentuate și pacientul simte că „se freacă os pe os”, cum se spune în popor, se indică operația de protezare a șoldului. „În stadiul final, pacienții au dureri foarte mari, își pierd din mobilitate, întâmpină probleme în a-și desfășura activitățile fizice zilnice, ajung să nu se mai poată încălța cu propria încălțăminte, ajung să nu se mai poată îngriji de unii singuri. Practic le împiedică viața de zi cu zi într-un mod foarte neplăcut”, precizează dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie, Spitalul Regina Maria Cluj.
Tipurile de coxartroză
Coxartroza poate fi primară, în care cauza nu este cunoscută (idiopatică) sau secundară. Cazurile de coxartroză primară reprezintă 48% din totalul cazurilor de coxartroză. Acest tip de coxartroză, de obicei, apare după vârsta de 60 de ani, are o progresie mai lentă și afectează în principal ambele articulații, deși se poate să fie afectată și doar una. Factorii indirecți care determină formarea osteoartritei la nivelul șoldului includ stilul de viață, impactul factorilor de mediu și predispoziția genetică.
Coxartroza secundară, în schimb, care reprezintă 52% din cazurile de boală degenerativă a articulației șoldului, este determinată de o anumită patologie sau de circumstanțe anterioare, precum afectarea articulației femuro-acetabulare prin traumatism, displazie de șold, patologii de șold genetice (moștenite), infecții articulare, afecțiuni vasculare. Alte cauze sunt bolile reumatismale precum poliartrita reumatoidă, spondilita anchilopoetică.
De asemenea, obezitatea, hemofilia, diabetul, alte disfuncții metabolice sau guta artritică se asociază cu deteriorarea articulației coxo-femurale. O cercetare publicată de Oxford Academic a concluzionat că un Indice de Masa Corporală mare la vârsta adultă timpurie și mijlocie este un predictor al riscului de osteoartrită la nivelul șoldului și/sau genunchiului.
Cauze ale coxartrozei secundare mai pot fi modificările vascularizației (alimentarea cu sânge) la nivelul capului și gâtului femural, specifice bolii cunoscute sub numele de necroză avasculară de cap femural (NACF).
Cum se manifestă coxartroza
Inițial, durerea are caracter mecanic, adică pacientul simte durere la efort fizic (când merge, când urcă scările etc). Ea este localizată în regiunea inghinală și poate iradia pe fața anterioară a coapsei, către genunchi. Pentru că uneori poate fi resimțită și la nivelul încheieturii genunchiului, pacientul crede că este afectată articulația genunchiului. Durerea se accentuează pe măsură ce procesul de degenerare al structurii periarticulare sau al cartilajului avansează. Pacientul se poate plânge de durere în timpul repausului și chiar în timpul somnului, iar în stadiile avansate se produce limitarea mobilității soldului, anchiloza. Alte simptome sunt senzația de slăbiciune la nivelul membrului ca urmare a atrofiei musculare și senzația de oboseală, deoarece pacientul trebuie să depună un efort mai mare când se deplasează.
Operația de protezare a șoldului este, în prezent, una de rutină
Ponderea artrozei în populație este mare și, chiar dacă protezarea reprezintă șansa pacienților la o viață normală, foarte multă vreme această intervenție chirurgicală a fost privită cu frică. Dr. Adrian Blesneac explică faptul că această intervenție a devenit una de rutină și că beneficiile ei sunt foarte mari, făcând posibilă reinserția pacientului în viața de famile, în cea socială și profesională.
„Protezarea articulației șodului practic înseamnă înlocuirea articulației șoldului cu o proteză metalică, o nouă articulație mecanică cu care pacientul își va putea relua viața normală. Dacă mai demult aceste intervenții chirurgicale însemnau niște intervenții ample, intervenții care necesitau incizii mari și erau urmate de o recuperare foarte dificilă, în zilele noastre, datorită curbei de învățare a chirurgului și a numărului de intervenții care deja au fost efectuate la noi în țară, s-a ajuns ca acestea să intre într-o rutină”, precizează medicul.
Ce prespune o operație de protezare a șoldului
Operațiile de protezare a șoldului se fac acum cu niște incizii mai mici, mai puțin traumatice pentru pacient și cu mai puțin sacrificiu muscular sau osos. Acest lucru este posibil azi datorită progreselor din tehnologia bioingineriei, care au determinat dezvoltarea protezelor de șold. Dr. Adrian Blesneac subliniază că aceste implanturi moderne sunt mult mai prietenoase cu țesutul osos, asigură o durată de viața a protezei până la 20-25 de ani, și, ulterior, fac ca înlocuirea protezei, după ce se atinge aceasta perioadă a ei de viață, să fie mai ușoară.
Există mai multe feluri de proteze. Cele mai moderne proteze în momentul de față sunt protezele necimentate. „Am ajuns ca și pacienții în vârstă, chiar peste 70-75 de ani, la care mai demult le indicam o proteză cimentată, să le indicam acum proteze necimentate. În prezent, artroplastia de șold, datorită evoluției tehnologice, este o intervenție chirurgicală care poate fi personalizată fiecărui pacient, în funcție de tipul de coxartroză. Aici ne ajută foarte mult calitatea implantului, care este în momentul de față foarte modern”, a mai adăugat medicul. „Există proteze necimentate cu cuplu ceramic. Asta înseamnă că frecarea dintre componentele protezei este mai redusă și înseamnă o durată de viață mai îndelungată. Există și proteze cu cuplu de ceramică și polietilenă, care, la fel, au o viață mai îndelungată față de protezele standard care existau până nu demult. Fiind o intervenție de rutină, și recuperarea este în momentul de față una ușoară.”
A doua zi după operație pacientul își poate relua mersul folosind cârje sau cadru
Un alt mare avantaj pe care îl aduc protezele si tehnicile chirurgicale moderne este acela că pacientul, în funcție de anestezia folosită la realizarea intervenției chirurgicale, se poate ridica în picioare după 12-24 de ore de la operație. El își va putea astfel relua mersul, cu ajutorul cârjelor sau al cadrului, în funcție de cum se simte mai în siguranță. Perioada de spitalizare pentru operația de protezare a șoldului este de 3-4 zile, urmând ca pacientul să învețe să se descurce singur acasă, în mediul lui, și să reușească să se deplaseze pentru a folosi baia, bucătăria, și în general tot ce este în locuința proprie.
„O recuperare completă se atinge undeva cam în intervalul șase săptămâni până la trei luni de zile. Există anumite situații când recomandăm unele restricții la sprijin, de exemplu, sau la a efectua anumite mișcări mai ample. Motivul este de a da timp organismului să se vindece complet după această intervenție chirurgicală. După intervalul de trei luni de zile, în mod normal dispar toate restricțiile și pacientul poate să-și reia activitatea normală, cea de dinainte de a fi bolnav de coxartroză”, a precizat dr. Adrian Blesneac.
Exercițiile fizice recomandate de kinetoterapeut scurtează perioada de recuperare
În timpul perioadei de recuperare, kinetoterapia este de un real ajutor pentru reducerea durerii și întărirea șoldului, pentru a fi mai flexibil și mai mobil. Programul de exerciții recomandat de un profesionist și respectarea instrucțiunilor acestuia reduc perioada de recuperare, astfel încât pacientul va putea fi independent în foarte scurt timp. Exercițiile au ca scop să redea forța și mobilitatea șoldului, creșterea circulației la nivelul picioarelor, ceea ce este important pentru prevenirea cheagurilor de sânge și, de asemenea, vor ajuta la întărirea mușchilor.