Cum vă încurajați copilul să petreacă timp în aer liber?

Cum vă încurajați copilul să petreacă timp în aer liber?

Dezvoltarea tehnologiei și a stimulilor la care este expus un copil încă de la o vârstă fragedă nu este favorabilă activității fizice în aer curat. Marea majoritate a copiilor preferă să stea acasă și să se joace pe tabletă sau computer. Cu toate acestea, lipsa unei doze adecvate de exerciții fizice nu are un efect bun asupra sănătății celor mici. Din acest motiv, este important să te asiguri că există cel puțin câteva ore de activitate fizică în timpul săptămânii. În următorul ghid, vei găsi câteva modalități de a-ți încuraja copilul să facă exerciții în aer liber.

Combină sportul cu distracția

Alergarea monotonă sau mersul cu bicicleta de-a lungul unui traseu neinteresant nu va convinge cu siguranță un copil să facă activitate fizică. Dacă te întrebi cum să-ți faci copilul interesat de sport, combină efortul cu distracția. Un exemplu minunat este călătoria pe trasee interesante. O opțiune este să mergi cu copilul la piscină și să cumperi diverse jucării de apă. Sau puteți pleca împreună de diverse trasee scurte pentru a descoperi natura.

O altă problemă este că mulți părinți se întreabă dacă să-și forțeze copilul să facă sport. Ei bine, această variantă ar trebui să fie respinsă de la început, deoarece se poate obține efectul opus față de cel dorit. Dacă copilul tău nu a găsit încă o activitate care îi place, acordă-i timp.  Nu toți sunt fascinați de sporturile populare. Dacă vrei să-ți ajuți copilul să-și găsească activitatea preferată, oferă-i o varietate de activități, dar nu-l forța niciodată. 

Un aspect important este, de asemenea, acela de a permite copilului să meargă la sporturi de echipă unde merg și alți prieteni de-ai lui. Cu siguranță îi va plăcea să se joace alături de ei și să câștige trofee. Iar pentru început, într-un sport precum fotbalul, investiția constă pentru început doar în ghete, așa cum vei găsi pe https://sportano.ro/fotbal/incal-aminte-de-fotbal.

Jocul în aer curat îl face pe copil sănătos, menține forma fizică și îi este mult mai ușor să dobândească cunoștințe școlare 

Activitatea fizică ajută la descărcarea excesului de energie acumulată în timpul orelor lungi petrecute la banca școlii. Iar apoi, aceștia petrec ore întregi în fața dispozitivelor electronice. Părinții ar trebui să organizeze timpul liber al copiilor în așa fel încât să nu cunoască cuvântul plictiseală. Ușor de spus și mai greu de făcut?

Iată câteva moduri:

  • Prima regulă – nu forța! Dar copiii merită o pauză în aer curat, de exemplu, o scurtă ieșire la  locul de joacă, unde cu siguranță își va întâlni colegii.
  • Când un copil crede că jocul în aer liber este plictisitor, ar trebui să-l echipezi cu jucării care să diversifice timpul petrecut în afara casei și, în plus, sunt folosite doar pentru a se juca afară: mingi de fotbal cum sunt cele de pe https://sportano.ro/fotbal/mingi-de-fotbal, frisbee sau o cutie de cretă pentru un ” artist graffiti” începător.
  • Locurile de joacă sunt locuri în care copiii uită de lumea din jurul lor – cu cât le vizitezi mai des, cu atât va fi mai ușor să îți convingi copiii să se joace în aer liber.
  • O soluție bună este și să găsești o disciplină sportivă care să-l intereseze pe copilul tău, încât va dori să se antreneze constant. În acest scop, merită să îl duci la o școală de fotbal, handbal sau la un curs de arte marțiale.

Este important să îți amintești că orice formă de activitate fizică a unui copil ar trebui să fie în primul rând distractivă pentru el. În caz contrar, se va descuraja rapid și vei ajunge la aceeași situație, iar atunci va fi mult mai greu să vii cu argumente convingătoare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare