Tânără cu o tumoare de timus, operată cu un robot chirurgical

Tânără operată de tumoare de timus în singurul Centru de Excelență în Chirurgia Robotică din România

La o radiografie pulmonară făcută de control, Cristina a descoperit că avea o tumoră de 9 centimetri pe timus – un organ mic situat între plămâni. Din cauza dimensiunii foarte mari și a poziției greu accesibile, extirparea ar fi fost o provocare pentru orice chirurg. Tânăra de 33 de ani a ales să facă intervenția cu robotul daVinci Xi în cadrul Ponderas Academic Hospital, singurul Centru de Excelență în Chirurgia Robotică cu recunoaștere internațională din România. Operația care părea complicată altfel a decurs foarte bine, iar Cristina s-a recuperat foarte ușor.

La sfârșitul lunii iunie 2021, Cristina a hotărât să facă o serie de analize de rutină, printre care a inclus și o radiografie pulmonară. „Nu am avut niciun simptom, dar, cu toată nebunia legată de COVID, am vrut să știu dacă plămânii mei sunt în regulă. Nu mi-am făcut niciodată o radiografie la plămâni și eram curioasă dacă aș avea vreun risc în caz că mă îmbolnăvesc. Nu sunt fumătoare. Pur și simplu, am vrut doar să văd cum arată plămânii mei”, ne-a povestit tânăra de 33 de ani din București. 

Diagnosticul 

Nu se aștepta să găsească ceva în neregulă la plămâni, iar radiografia i-a confirmat că nu acolo erau probleme. Când medicul centrului de imagistică a rugat-o să repete radiografia și din profil, Cristina a avut primul indiciu că ceva nu este în regulă. „Mi-a spus că a văzut ceva acolo și vrea să fie sigur că nu e nimic. Atunci m-am prins că e ceva. La final, mi-a explicat că nu poate vedea foarte bine pe radiografie ce am și m-a trimis la tomograf. Părea o formațiune, dar nu își dădea seama pe ce organ, unde exact era situată. Era în centrul toracelui, nu era pe plămâni, dar nu se vedea dacă e lipită de ei sau dacă are vreo treabă cu inima”, își amintește Cristina.

A trecut o săptămână până a reușit să facă o tomografie computerizată și încă una până a primit interpretarea rezultatelor. Imediat după investigație, a aflat că are acolo „ceva mare”, de 9 centimetri, dar nimeni nu i-a spus ceva concret. „Au fost două săptămâni de stres, de gânduri negre și nesomn. Eram convinsă atunci că am cancer și până aici mi-a fost. A fost groaznic!”, povestește tânăra. 

Temerile i s-au confirmat când a primit rezultatul pe hârtie. „Tumoră de timus” era diagnosticul scris negru pe alb.

Căutările

Pentru a înțelege mai bine prin ce trece, Cristina a căutat să afle mai întâi ce este și ce face timusul. Acest organ mic situat în torace, între cei doi plămâni, este mai puțin cunoscut. Timusul are un rol important în menținerea imunității, dar este și un organ endocrin. Funcțiile sale sunt foarte importante în perioada copilăriei și a adolescenței, când produce limfocite T cu rol de apărare, dar și hormoni care contribuie la creșterea și dezvoltarea organismului. La vârsta adultă, acest organ format din doi lobi inegali scade în dimensiuni și rolul său în organism devine din ce în ce mai puțin important. La adulți, înlăturarea lui nu are urmări grave.

Timusul este un organ mic, format din doi lobi, și este situat între plămâni Foto: Shutterstock

Privind în urmă, Cristina își amintește că tumora de timus i-a dat semnale de alarmă, dar nu le-a luat în seamă. Seara, când stătea întinsă în pat, simțea câteodată o apăsare în piept, în mijlocul toracelui. „Era ca o presiune, dar o puneam mereu pe seama faptului că am mâncat prea mult sau am mâncat ceva care nu mi-a priit. Nu m-a stresat prea mult problema asta, dar mă gândesc acum că acela ar fi putut să fie un simptom. După operație, am fost atentă să văd dacă mai simt ceva acolo și nu mai simt”, povestește tânăra. 

Medicul radiolog i-a recomandat să consulte un oncolog, dar Cristina nu era convinsă că tumora este pe timus și că nu afectează plămânii, așa că a hotărât să consulte și un pneumolog. A mers la un spital public, iar medicul care a consultat-o i-a confirmat că nu are legătură cu plămânii, dar că trebuie să se opereze, pentru că e posibil ca tumora să crească mult și repede. „Nu se știa de unde a apărut și cât de repede a crescut. Recomandarea lui a fost să mă operez, clar, pentru că va începe să-mi împingă plămânii”, mărturisește tânăra.

Întâlnirea cu medicul

Mai departe, a mers și la oncologul recomandat după tomografie, iar „verdictul” său a fost categoric: tumoră malignă de timus, „100% sigur”. Mi-a spus că tumorile de timus sunt întotdeauna maligne și nici nu se pune problema că ar putea fi altceva”, povestește Cristina. 

Oncologul a sfătuit-o să consulte mai departe un specialist în chirurgie toracică, pentru extirparea tumorii. 

După un traseu anevoios, tânăra a întâlnit medicul care i-a insuflat încredere și profesionalism: dr. Felix Dobrițoiu, specialist în chirurgie toracică, cu competențe în chirurgie robotică și chirurgie toracică video-asistată (VATS) La Ponderas Academic Hospital. Experiența vastă cu intervenții cum era aceea de care Cristina avea nevoie a convins-o că medicul Dobrițoiu este cea mai bună alegere.

Ponderas Academic Hospital a fost desemnat singurul Centru de Excelență în Chirurgia Robotică din România de către Surgical Review Corporation (SRC), din SUA. Recunoașterea internațională a venit în urma unui proces riguros de evaluare, care a avut la bază cele peste 1.300 de cazuri operate robotic din multiple specialități și experiența câștigată de echipa medicală în ultimii 5 ani. Pentru acreditare, au fost evaluate toate operațiile efectuate sau asistate robotic, din perspectiva tehnicilor chirurgicale utilizate, numărului mic de complicații postoperatorii, perioadei scurte de spitalizare și a rezultatelor obținute, precum și a protocoalelor și circuitelor dedicate specific chirurgiei robotice. SRC este o organizație internațională nonprofit recunoscută în stabilirea standardelor în chirurgie.

„Am fost setată de la început pe Ponderas Academic Hospital, pentru că știam că au condiții bune, că e o clinică de top, cu tot felul de aparaturi avangardiste. M-am uitat ce medici au la chirurgie toracică și domnul doctor Felix Dobrițoiu a fost prima mea opțiune. După prima consultație, am fost convinsă că este medicul potrivit. A fost pentru prima dată când mi s-a întâmplat să ies dintr-un cabinet și să fiu hotărâtă că acela trebuie să fie medicul meu. Mi-a plăcut foarte mult de dânsul. Mi-a vorbit foarte calm, mi-a explicat absolut tot, mai multe decât puteam eu să întreb”, își amintește.

Dintre toți medicii la care a mers până atunci, dr. Dobrițoiu a fost singurul care nu i-a spus categoric că are o tumoră malignă, iar asta i-a dat speranțe. I-a prezentat cele două variante posibile: fie un chist benign, fie o tumoră malignă de timus. „Nu mi-a spus nicio clipă că este așa, 100%. Mi-a explicat că era localizată pe timus și nu are nicio legătură cu plămânii, dar mi-a recomandat un consult cardiologic, ca să ne asigurăm că tumora nu este legată cumva de inimă. Putea să existe și varianta asta, dar cardiologul nu a văzut nimic în neregulă și m-am liniștit”, ne-a povestit Cristina. 

Opțiunile

Malignă sau benignă, tumora trebuia îndepărtată chirurgical indiferent de natura ei, ne-a explicat dr Felix Dobrițoiu. „Chiar dacă am fi știut de la început că este benignă, rezecția tot era necesară. Cu cât leziunea este mai mare, cu atât și riscurile sunt mai mari. Pe lângă asta, se poate suprainfecta, necroza sau poate produce o hemoragie intratoracică. O astfel de tumoare poate genera riscuri mari pentru pacient. În momentul în care diagnostichezi o astfel de afecțiune, indicația este clară: excizia chirurgicală”, potrivit specialistului. 

Din cauza dimensiunii foarte mari a tumorii localizate pe timus, intervenția era o provocare pentru orice chirurg. Pentru medicul Felix Dobrițoiu, Cristina nu era prima pacientă cu o tumoră de timus gigant. De altfel, nu era cea mai mare pe care a operat-o până atunci. Recordul său a fost o tumoră de 12 centimetri, operată toracoscopic în urmă cu câțiva ani. 

Pentru tumori de o asemenea mărime, chirurgii optau în trecut pentru deschiderea chirurgicală a sternului – intervenție numită sternotomie mediană. Operația clasică implică, însă, câteva dezavantaje majore: incizia este de mari dimensiuni, intervenția este îndelungată, riscul de sângerare este crescut, mortalitatea și morbiditatea sunt mai mari, iar perioada de spitalizare și de recuperare pentru pacient este lungă. 

Intervențiile minim invazive sunt alternativa modernă la chirurgia clasică. Ele se realizează cu incizii mai mici, au riscuri mai mici și avantajul unei recuperări mai rapide. 

„Pentru această intervenție, noi am exclus chirurgia clasică. Nu am fi recurs la ea decât în imposibilitatea de a opera minim invaziv. Una dintre variantele minim invazive este chirurgia toracică (toracoscopia) video-asistată (VATS), iar cealaltă, de ultimă generație, este chirurgia toracică robotică”, explică dr. Dobrițoiu opțiunile prezentate și Cristinei la prima consultație. 

Robotul daVinci Xi

Pentru o tumoră de timus cu dimensiuni mari și situată într-o zonă greu accesibilă, așa cum era a Cristinei, chirurgia robotică oferă cele mai bune rezultate. Ponderas Academic Hospital deține ultima versiune a celui mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume: robotul daVinci Xi. Cele 4 brațe ale sale se pot roti în 7 direcții, 540 de grade, iar chirurgul care îl manevrează are acces în zone inaccesibile altfel și are o precizie milimetrică. 

Robotul da Vinci Xi
Robotul da Vinci Xi este folosit cu succes în chirurgia oncologică, dar și în cea generală, ginecologică, urologică, endocrină sau chiar pediatrică

Datorită imaginilor 3D pe care le captează și le mărește de 10 ori, robotul îi oferă chirurgului o vedere mult mai bună. Astfel, poate separa cu o ușurință mai mare țesuturile bolnave de cele sănătoase, fără să afecteze vascularizația zonei asupra căreia se intervine.

Despre performanțele robotului da Vinci Xi, dar și despre alți roboți medicali care au schimbat fața chirurgiei din România am scris și în acest articol Smart Living

„Cu atât mai mult când trebuie să excizăm o tumoră mare, cu o vascularizație importantă și cu o poziție dificilă, robotul ne ajută foarte mult. DaVinci oferă o mobilitate mult mai mare decât toracoscopia, care are dezavantajul instrumentelor rigide. Cu robotul, vizualizarea este mult peste toracoscopie, iar disecția, mult mai fină. Când vine vorba despre zone foarte importante, cum este mediastinul (n.r. – cavitatea dintre cei doi plămâni care conține timusul, dar și inima, esofagul și aorta), e important să realizezi o disecție fină”, explică dr. Felix Dobrițoiu avantajele chirurgiei robotice în cazul Cristinei.

Robotul daVinci Xi este combinația perfectă dintre chirurgia deschisă și toracoscopie: ai manualitatea mâinii din chirurgia deschisă și unghiuri de vizualizare și de lucru mult îmbunătățite, pe care nu le poți avea la chirurgia deschisă”.

Dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică, Ponderas Academic Hospital

O tumoră de mari dimensiuni pune și probleme de manevrare în timpul operației. Din nou, robotul a adus un avantaj. „Fiind vorba despre o tumoră mare, era destul de greu de mobilizat. Cu ajutorul brațelor robotului, am putut să o manevrăm într-o parte și în alta și să disecăm în locurile care ar fi fost greu accesibile cu instrumentele din toracoscopie”, spune dr. Dobrițoiu. 

Precizia mult mai mare oferită medicului aduce beneficii și pacientului, pentru că reduce durata recuperării. Disecția realizată cu daVinci este mult mai fină și scade riscul de complicații cum sunt sângerările care impun păstrarea tubului de dren o perioadă mai lungă. „Am putut să scoatem tubul de dren foarte repede și recuperarea a avut loc într-un timp mai scurt”, detaliază specialistul în chirurgie toracică. 

Operația

Cristina nu a stat prea mult pe gânduri înainte de a alege intervenția cu robotul. Citise despre el înaintea consultației cu medicul Dobrițoiu, iar avantajele pe care i le-a prezentat au convins-o că este cea mai bună opțiune pentru ea. 

„Mi-a prezentat în detaliu, cu foarte mult calm, avantajele și dezavantajele ambelor variante. Cu robotul, intervenția era mai sigură din punct de vedere al vaselor de sânge, modul de vizionare mai bun. Precizia mai mare a robotului a fost detaliul care m-a convins să îl aleg. Voiam să fiu sigură că nu se atinge un vas de sânge în timpul operației, Doamne ferește! Mi-a plăcut foarte mult cum mi-a vorbit domnul doctor. A fost deschis și am simțit că vorbeam cu un prieten, nu cu un doctor”, ne-a povestit tânăra. 

Prețul mai mare al intervenției robotice era singurul dezavantaj, dar a găsit o soluție și a ales această variantă pentru a fi sigură de cele mai bune rezultate. Robotul nu l-a văzut decât în poze, pe internet. În ziua operației, a avut emoții atât de mari, încât nu a văzut nimic în jurul său. „Îmi era teamă! Nu m-am uitat nici în stânga, nici în dreapta. Eram pe altă planetă. Când m-a văzut domnul doctor, a venit și m-a liniștit, m-a adormit și aia a fost. Am văzut doar că era o sală foarte mare de operații, cu aparatură de toate felurile”, își amintește acum râzând. 

Chirurgul controlează cele 4 brațe ale robotului da Vinci printr-o consolă aflată la câțiva metri distanță de pacient

Recuperarea 

Cu ajutorul robotului, tumora a fost extirpată în siguranță, împreună cu timusul. În primele 24 de ore de la intervenție, Cristina a stat la terapie intensivă, iar apoi a rămas internată în spital încă 48 de ore. „Recuperarea a fost chiar ușoară. În a treia zi mergeam pe picioare, râdeam, nu mai aveam dureri, totul a fost bine. Am primit pastile pentru durere, iar acasă nu am mai luat decât vreo două zile. Durerile erau suportabile, banale. Mă mai durea când mă mișcam mai brusc”, povestește ea. 

Intervenția a fost realizată prin patru incizii: una de dimensiuni mici aproape de axilă și alte trei incizii asemănătoare în axul submamar. Incizia prin care a fost extrasă tumora a fost realizată în șanțul submamar, unind două incizii mici. Aceasta măsura inițial aproximativ 10 centimetri lungime. „Cicatricile sunt deja foarte mici acum, se văd mai puțin”, spune Cristina. 

După o săptămână și jumătate de la operație, se mișca foarte ușor și putea deja să dea cu aspiratorul în casă. După două săptămâni de la intervenție, a început să lucreze în grădină. Singura interdicție pe care a primit-o a fost aceea de a nu ridica greutăți timp de 30 de zile de la intervenție. 

Rezultatul 

Aspectul unei tumori îi poate oferi chirurgului indicii cu privire la malignitatea sa, dar singura certitudine vine în urma examenului histopatologic în care medicul anatomo-patolog examinează o probă prelevată din formațiunea extirpată.

Așteptarea rezultatului a durat două săptămâni, dar încordarea Cristinei nu a fost la fel de mare ca în perioada investigațiilor inițiale. „Cred că stresul a fost mai mic acum pentru că doctorul mi-a spus foarte liniștit că nu am niciun motiv să mă panichez, chiar dacă tumora e malignă, pentru că a scos tot și nu s-a dus nimic, pe nicăieri. Mi-a explicat calm și m-a sfătuit să nu stau niciun moment stresată până la rezultat”, povestește ea.

Stresul a dispărut cu totul când a aflat că tumora pe care a avut-o era un chist benign. S-a programat pentru o consultație la medicul său pentru a înțelege mai bine cum s-a format și din ce era compus. „Eram foarte curioasă să înțeleg tot ce spune biopsia. Era un amestec de colesterol și de alte lucruri foarte ciudate. Mai mult am vrut să mă vadă domnul doctor, să-i arăt că sunt bine, să se bucure de operația care i-a ieșit (râde)”. 

Cristina este un caz fericit și rar, potrivit medicului Felix Dobrițoiu. „În timpul intervenției, tumora ei nu mi s-a părut a fi într-un fel sau altul, doar că era foarte mare, iar când o tumoră timică (n.r. – de timus) are asemenea dimensiuni, rareori se întâmplă să fie benignă. Când am văzut cât era de mare, mi-am spus că sunt șanse mici să fie benignă, dar a avut noroc. De regulă, ne confruntăm cu timoame maligne. Și pe mine m-a surprins plăcut rezultatul”, mărturisește specialistul chirurg. 

Intervenția cu daVinci a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o, spune acum Cristina. „Mi s-a părut de domeniul SF-ului să mă operez cu un robot, dar, datorită lui, nu am trecut printr-o intervenție complicată și recuperarea a fost foarte ușoară. Dacă se punea problema de chirurgie clasică, nici nu vreau să-mi imaginez. Am căutat și am ales cea mai bună variantă pentru mine. Când ai probleme de sănătate, mai ales la o vârstă atât de tânără, nu trebuie să ai dubii”, conchide Cristina. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare