Transformă haosul în liniște. Cea mai simplă formă de mindfulness: să faci ordine în casă și în viață

Transformă haosul în liniște. Cea mai simplă formă de mindfulness: să faci ordine în casă și în viață

Căutarea simplității nu este doar despre a reduce aglomerația exterioară, ci și despre a reveni la esența ta profundă, la cine ești cu adevărat. Simplitatea, controlul gândurilor și cultivarea prezenței conștiente nu sunt doar instrumente practice, ci și porți de acces spre o viață trăită deplin. Iată cum arată drumul spre reconectare cu liniștea interioară.

Ce înseamnă simplificarea vieții

Simplificarea vieții nu înseamnă renunțarea la toate plăcerile sau minimalism extrem. Este vorba despre prioritizarea lucrurilor cu adevărat importante.

Studiile arată că dezordinea poate duce la creșterea stresului și anxietății, în timp ce un spațiu organizat contribuie la claritatea mentală și la o mai mare satisfacție emoțională. Mai puțin înseamnă adesea mai mult, în termeni de libertate interioară.

Deseori se spune că avem nevoie de curățenie atât în spațiul din jurul nostru, cât și în interior. Simpla activitate de curățare a casei ne poate da o stare de bine, nu doar pentru satisfacția lucrului bine făcut, a sarcinii duse până la capăt, deși este o recompensă importantă pentru creier, ci și prin faptul că putem practica o prezență conștientă în timp ce facem curățenie, suntem „aici și acum” pe parcursul procesului. Este cea mai simplă formă de mindfulness.

Simplitatea ca întoarcere la esență

În tradițiile spirituale din întreaga lume, simplitatea este adesea văzută ca un mod de a elimina vălurile iluziei și a-ți revela adevărul despre tine, viață, lume, oameni.

Simplitatea începe cu alegerea conștientă de a renunța la ceea ce nu îți mai servește – obiecte, relații toxice, gânduri negative – pentru a face loc lucrurilor esențiale. Această purificare te reconectează cu pacea din sufletul tău, cu acel ceva care nu este definit de ceea ce ai, ci de ceea ce ești.

Uneori nu este simplu nici să facem ordine în casă, ne e greu să ne despărțim de anumite obiecte, le investim cu un rol pe care, în realitate, nu îl dețin în viața noastră, o importanță inexistentă. Dacă nu folosesc un lucru timp de 1-2 ani, probabil nu voi mai avea nevoie de el. Prin urmare, îmi pot cultiva empatia, responsabilitatea socială, donând acele lucruri persoanelor care le pot da întrebuințare. Voi obține nu doar curățenie în spațiul în care trăiesc, ci și sentimentul de recunoștință că am capacitatea de a oferi ajutor, iar prin urmare, la rândul meu, nu sunt atât de neajutorat pe cât poate mă cred uneori.

Cum te sprijină simplitatea în conexiunea cu tine?

Simplitatea poate contribui la reducerea zgomotului mental. Când elimini haosul exterior și interior, te poți auzi mai clar. Vocea ta devine mai puternică. Eliminarea haosului interior se referă la observarea acelor gânduri, ruminații, care nu ne servesc, nu contribuie la starea noastră de bine, nu vin cu soluții și resurse, ci le consumă pe acestea din urmă.

Simplitatea oferă spațiu pentru introspecție. Un stil de viață simplu lasă loc pentru momentele de introspecție, atât de necesare pentru evoluția ta. Când renunțăm la a avea constant preocupări legate de ceea ce urmează să se întâmple, suntem mai prezenți, mai atenți la interiorul nostru, mai interesați de nevoile noastre, pe care le vom identifica mai ușor.

Reconectarea cu natura este o resursă de a ne reconecta cu noi. Natura este un maestru al simplității; în mijlocul ei, îți poți reaminti adevărata ta natură.

O practică simplă precum mersul desculț/ă pe iarbă sau contemplarea cerului poate crea spațiu pentru a-ți permite să fii prezent/ă, a te bucura de lucrurile mici, responsabile pentru sentimentul de fericire pe care îl căutăm, și a aprecia ceea ce ai în viața ta în acest moment. Nu ai nevoie de nimic altceva ca să poți simți această bucurie simplă, dar totuși atât de hrănitoare pentru tine.

Controlul gândurilor, o poartă spre libertatea spirituală

Mintea este un instrument puternic, dar adesea necontrolat. În tradițiile orientale, este numită „maimuța care sare dintr-un copac în altul” – mereu agitată, mereu preocupată. Controlul gândurilor este esențial pentru a te reconecta cu tine, cu acel sine superior al tău (sinele superior este varianta ta cea mai bună, cea care se află dincolo de tumultul minții).

Primul pas pe care îl ai de făcut este acela de a intra în rolul de observator al tău. Nu uita că indiferent de natura gândurilor tale, ești mai mult decât suma lor. Practica budistă te învață să ți le imaginezi precum niște nori pentru care tu ești cerul. În rolul de observator, nu te vei mai lăsa purtat în direcțiile setate de gândurile tale, ci alegi să le lași să treacă, precum norii pe cer, să se îndepărteze de tine, să nu genereze scenarii încărcate cu anxietate. Nu este o invitație la a nu ne preocupa problemele prezente în viața noastră, ci la a căuta soluții adecvat, fără scenarii încărcate de anxietate

3 practici care te ajută să preiei controlul asupra gândurilor

Meditația mindfulness este o practică ce ne ajută la controlul propriilor gânduri și se referă la observarea acestora fără judecată, dezvăluind natura lor trecătoare. Practici din acest registru sunt descrise de psiholoaga de origine americană Tara Brach, pe care v-o recomand.

Afirmațiile pozitive au rolul de a reprograma inconștientul. Ne cunoaștem propriul critic intrior? Dacă da, știm care sunt mesajele acestuia. Mai mult, știm că noi creăm lumea în care trăim cu mintea noastră. Cum arată o lume în care vocea critică este cea mai puternică? Vă propun un exercițiu prin care să vă vorbiți așa cum ați vorbi unei persoane dragi, cu încurajare, blândețe, înțelegere. Un exemplu ar fi o afirmație precum: „Eu sunt prezent în viața mea. Trăiesc fiecare clipă conștient. Mă desprind de tot ce mă agită și mă blochează să trăiesc momentul prezent.”

Avem nevoie de detașarea sănătoasă. E drept că suntem adesea deconectați și avem nevoie de mai multă prezență, dar uneori, sursele noastre de anxietate ajung să ne acapareze și, fără să ne dăm seama, ne cufundăm în tot ceea ce ne încarcă negativ. Urmărește să trăiești viața fără așteptări nerealiste.

Trăiește clipa ca și cum ea ar fi rezultatul dorit. Setează-ți obiective, creează-ți dorințe, dar nu strivi momentul prezent în așteptarea rezultatului final. Poate că ce trăiești acum, e mai bun și mai frumos decât ceea ce îți dorești în viitor. Totodată, observă când ceva devine copleșitor și alege să iei distanță, să îți oferi o pauză. Uneori, tocmai această atitudine te va apropia de soluția pe care o cauți.

Cum ne găsim liniștea interioară

Liniștea interioară este adesea sabotată de frică. Cea de a pierde statutul, siguranța financiară sau aprobarea altora ne împiedică să renunțăm la ceea ce este inutil. Țineți minte vorba aceea care spune „cheltuim bani pe care nu îi avem pe lucruri de care nu avem nevoie pentru a impresiona oameni care nu ne plac sau interesează”? O putem pune în practică de fiecare dată când simțim presiune sau anxietatea de a face un anumit lucru care nu este aliniat cu valorile noastre interioare.

O soluție pentru reconectarea cu noi și găsirea liniștii interioare este atenția dusă în interiorul nostru și găsirea răspunsului la întrebări precum „De ce am nevoie cu adevărat?”, „Acest lucru îmi servește?”, „Merg în direcția pe care mi-o doresc pentru viața mea?”. O altă soluție este consumul responsabil de social media. Supraexpunerea la informație pare să facă imposibilă simplificarea vieții și trăirea în prezent. Setarea unei limite clare pentru consumul digital ne oferă mai mult timp pentru noi și cei dragi nouă, prezenți în viața noastră.

O altă soluție este practicarea recunoștinței, recunoașterea acelor lucruri prezente în viața noastră, aprecierea a tot ceea ce odată ne doream, iar în prezent avem. Totodată, recunoștința poate fi îndreptată către orice lucru care pare mic, dar ne dă o stare de bine și liniște interioară (o cafea cu prietenii, o zi senină, zâmbetul unui copil, alintul unui animal de companie etc). 

Atenția pe care ne-o acordăm nouă pentru a ne găsi liniștea interioară poate include exerciții de respirație, activități relaxante sau odihnă, practicarea iertării și oferirea de ajutor celor care au nevoie de el, setarea unor intenții zilnice pentru ceea ce ne dorim să fie prezent în viața noastră. Fiecare dintre noi are datoria de a găsi modul cel mai eficient de a se apropia de simplitatea din care vine liniștea interioară, pentru o viață trăită cu prezență, cu sens, cu calmitatea și serenitatea de care avem cu toții nevoie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare