Ghid de supraviețuire la începutul școlii. Cum să ai grijă de copil, dar și de tine încă din primele zile

Ghid de supraviețuire la începutul școlii. Cum să ai grijă de copil, dar și de tine încă din primele zile

Începutul școlii schimbă dinamica de peste vară și poate fi provocator atât pentru copii, cât și pentru părinți. Există câteva lucruri de care, dacă ții cont, vă pot ajuta, și pe unii, și pe alții, să fiți mai puțin stresați când începe școala.

Începe școala, iar acest lucru nu e întotdeauna motiv de bucurie pentru copii și adolescenți. Unii poate că se bucură de revederea colegilor, dar pentru alții poate fi destul de dificil să gestioneze trezitul devreme, revenirea la rutine sau emoțiile dificile cu care se pot confrunta în grupul de colegi, mai ales în adolescență. 

Dar începutul școlii nu influențează numai viețile copiilor, ci și pe ale părinților. Și aici lucurile sunt diferite de la caz la caz. Unii se bucură de începutul școlii, pentru că copiii lor urmează și un program de tip afterschool și acest lucru înseamnă mai puține griji decât în timpul vacanței, când poate erau nevoiți să îi ducă pe cei mici la diferite activități. Alții, care sunt în postura de a duce și aduce copiii la și de la școală în fiecare zi, sunt stresați că nu-și vor putea sincroniza îndatoririle de părinți cu cele de angajați.

Părinții de adolescenți, care scapă de grijile drumurilor, pot avea alte îngrijorări: legate de performanțele școlare, de tentațiile care pot să apară în cercul de colegi sau chiar suferințe mai mari, cum ar fi depresia sau anxietatea copiilor lor.  De fapt, întreaga dinamică de familie e diferită pe durata anului școlar, pentru că toate activitățile se organizează și în funcție de noul program.

În acest context, al începutului unui nou an școlar, cei de la The Mental Health Coalition, o coaliție care reunește organizații de sănătate mintală din Statele Unite, platforme creative, media, celebrități și diferiți susținători ai sănătății mintale, au alcătuit o hartă care te poate ajuta să navighezi, ca părinte, prin tot ce înseamnă începutul școlii din punct de vedere al sănătății mintale. A copilului, dar și a ta.

La ce să fii atent în ceea ce-l privește pe copilul tău când începe școala

Prin urmare, iată câteva sugestii de la The Mental Heath Coalition pe care le-am considerat utile pentru perioada de adaptare la un nou an școlar (și care, de fapt, rămân valabile pentru tot anul) a copilului tău, indiferent că e mai mic sau adolescent. Acordă-le atenție celor care se potrivesc cel mai bine situației în care te afli. 

Înainte de a trece mai departe, să lămurim ce este sănătatea mintală. Sănătatea mintală face parte din viața noastră de zi cu zi, dar este deseori ignorată și i se acordă atenție de-abia atunci când devine precară. Se referă la starea generală de bine pe plan emoțional, psihologic și cognitiv.

Cel mai bun mod de a preîntâmpina problemele de sănătate mintală este să acorzi atenție felului în care te simți chiar și atunci când lucrurile nu merg încă rău. Bunăstarea emoțională și psihică vine din sentimenul că aparții, că ești în siguranță și că ai un sens în viață.

Știm că e greu să fii părinte, că uneori poate fi copleșitor să gestionezi toate rolurile pe care le ai ca adult și că, din când în când, devii absent. Dar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să fii atent. Atent la schimbările care apar în trei domenii majore: corp, minte și mediul școlar/cercul de prieteni.

În ceea ce privește corpul, fii atent dacă apar schimbări legate de:

  • pofta de mâncare,
  • fluctuații ale nivelului de energie (e mai obosit sau are nevoie să doarmă în fiecare după-amiază mai mult decât în mod obișnuit),
  • dificultăți legate de somn (fie că adoarme greu, fie că se trezește peste noapte și nu mai poate să adoarmă),    
  • dacă se plânge de diferite dureri – de cap, de stomac, are grețuri sau alte tipuri de disconfort fizic,
  • dacă e nervos sau are nevoie să se miște tot timpul,
  • dacă nu are grijă de el însuși în sensul că nu se spală sau poartă haine murdare.

În ceea ce privește mintea, fii atent dacă apar schimbări legate de:

  • iritabilitate, dispoziție depresivă sau alte schimbări de dispoziție,
  • dacă se simte anxios sau se îngrijorează în legătură cu activități zilnice obișnuite,
  • dacă are dificultăți de respirație sau diferite obiceiuri repetitive, cum ar fi rosul unghiilor sau smulsul firelor de păr,
  • dacă evită responsabilitățile (dar nu într-un mod firesc, adolescentin),
  • dacă apar dificultăți de concentrare sau îi e tot mai greu să comunice,
  • dacă se simte lipsit de speranță sau nu găsește un sens în ce face.

În ceea ce privește școala sau cercul de prieteni, fii atent dacă apar schimbări legate de:

  • performanța școlară sau atitudinea față de școală,
  • dacă sunt semne că este ținta bullying-ului sau dacă el este agresiv cu ceilalți,
  • dacă vrea să absenteze de la școală mai mult decât de obicei,
  • dacă se izolează, se simte singur sau nu mai are interes față de prieteni,
  • dacă își pierde interesul față de activități sau prieteni care îl bucurau de obicei.

Uneori, poate fi dificil să identifici când copilul tău e stresat din cauza școlii, așa că fii atent la toate aceste semne.

Ce să faci pentru copilul tău

În primul rând, dacă copilul tău dă semne că își face rău, de exemplu se taie, se lovește sau consumă substanțe în mod abuziv, dar și dacă bănuiești că are gânduri suicidare, mergi cu el cât mai repede la un psihiatru sau psiholog!

Nu aștepta ca lucrurile să se agraveze, așa că acționează la primele semne, chiar dacă asta poate să însemne doar că e mai nervos decât de obicei. Iată ce poți face:

Vorbește cu el. Indiferent că manifestările care ți se par neobișnuite apar la începutul școlii sau pe parcursul anului școlar, vorbește cu el. Discuția trebuie să nu fie un interogatoriu, ci condusă de empatie și curiozitate. Validează-i sentimentele chiar dacă nu le poți înțelege și de-abia după ce v-ați conectat și consideri că i-ai arătat că îi ești alături poți deschide și subiectul aspectelor pozitive pe care le presupune mersul la școală. Prin urmare, orice ar fi, ai grijă să-i transmiți că e auzit și că îți pasă. Nu te grăbi să închei discuția cu fraze de tipul „o să fie bine” sau „n-o să fie atât de rău, ai o mulțime de prieteni”, pentru că în felul acesta nu faci decât să-i invalidezi sentimentele și să-l îndepărtezi.  

Atenție însă, dacă e ținta bullying-ului la școală, e posibil să fie nevoie de măsuri suplimentare. Nu lua decizii în acest sens fără să vorbești cu copilul! Educă-l din timp că e important să pună limite, învață-l cum să pună limite în mod asertiv și explică-i când e cazul să își împărtășească problema cu un adult de încredere (care poate fi și altcineva decât tine).

Lucrați în echipă. Chiar dacă e vorba doar de stres legat de felul în care se descurcă la școală, încercați să găsiți soluții împreună. În loc să îi spui ce crezi tu că ar trebui să facă, întreabă-l ce crede el că l-ar ajuta să reducă disconfortul.

Fii creativ. În funcție de vârsta copilului, ca să fie eficientă, comunicarea trebuie să fie adaptată. De exemplu, un copil mai mic nu se poate concentra într-o discuție mai lungă, dar poate fi foarte receptiv dacă încerci să afli cum se simte folosind figurine, desene sau povești cu personaje care trec prin greutăți asemănătoare cu ale lui.

începe școala
E important să-ți adaptezi discursul și atitudinea la vârsta copilului. FOTO: Shutterstock

Cu adolescenții e diferit, mai ales dacă trec prin perioada în care îți trântesc ușa-n nas sau dacă ai un adolescent rebel, ale cărui probleme emoționale se traduc în furie. Cu ei ar putea funcționa să deschizi subiectul într-un mod neutru, când gătiți împreună sau mergeți unul pe lângă altul spre piață. Fii atent la disponibilitatea pe care o are copilul tău înainte de a deschide o astfel de discuție, pentru că dacă e deja nervos sau obosit, nu ai prea mari șanse să te apropii de el.  

Iată și câteva moduri în care poți deschide discuția:

  • „Cum te simți în legătură cu noul an școlar?”
  • „E ok dacă ți se pare greu că începe școala. Și pentru mine o să fie dificil.”
  • „Ce te îngrijorează legat de începutul școlii? Ce te entuziasmează? E firesc să ai sentimente contradictorii despre același lucru.”
  • „Am observat că nu îți place să vorbești despre începutul școlii (sau despre orice alt lucru delicat pe care l-ai abordat deja cu el, dar despre care a refuzat să discute). E ok, vreau doar să știi că, dacă vei vrea să vorbim despre asta, sunt aici.”
  • „E în regulă să ceri ajutor. Dacă ai nevoie, sunt aici oricând.”

Apelează la oamenii de suport. Sunt momente sau perioade în care copilul tău nu ține cont de tine și pace! Oricât ai încerca să-l ajuți oferindu-i o perspectivă diferită, pare că nu are urechi pentru tine. În astfel de situații, poți apela la alte persoane. De exemplu, învățătoarea sau dirigintele, dacă știi că au o relație bună. Consilierul școlar sau psihologul pot fi altă variantă. Sau, dacă știi că e apropiat de o bunică, o mătușă sau un văr mai mare, poți apela la ajutorul lor. Înainte de a face asta, spune-i copilului că ai pus aceste persoane în temă cu îngrijorările tale.  

Creează perspective distractive. Dacă începe școala nu înseamnă că toată relaxarea și toată distracția trebuie să aștepte până în următoarea vacanță. Dacă copilul tău încă e mic și aveți activități împreună, planifică ceva distractiv pentru el în primul weekend de la începutul școlii. Dacă e mai mare, încurajează-l să își facă astfel de planuri cu prietenii sau colegii, în caz că îi face plăcere să petreacă timp cu ei.

Plănuiți sau ajută-l să plănuiască. Oricât de mult le displac regulile, rutinele sunt foarte bune pentru copii, inclusiv dacă sunt mai mari. E reconfortant să știi dinainte ce ai de facut, decât să te lași pradă haosului și apoi să fii nevoit să recuperezi. Prin urmare, planifică împreună cu el dacă e mai mic (puteți desena și colora împreună un program) și propune-i să-și facă singur un plan pentru fiecare zi din săptămână imediat ce obține orarul pentru noul an școlar și știți și la ce activități extrașcolare o să participe.

La ce să fii atent în ceea ce te privește

Mulți părinți sunt preocupați de cum să-și ajute copiii să facă față cât mai bine școlii, dar câți se întreabă ce ar putea face pentru ei înșiși? Pentru că începutul școlii poate complica și viața de adult, începând de la timpul petrecut în trafic la faptul că trebuie să-ți iei copilul de la școală în mijlocul zilei, să-l duci sau aduci de la tot felul de cursuri, opționale, after-school-uri, iar când e mai mare și dispar aceste probleme apar altele – provocările emoționale, certurile și stresul că pleacă tot mai mult singur de acasă.

începe școala
Adolescența e oricum provocatoare pentru părinți, iar când începe școala poate fi și mai complicată. FOTO: Shutterstock

Prin urmare, e foarte important să ai grijă și de tine, iar pentru asta e nevoie ca mai întâi să fii atent la mai multe aspecte.

În ceea ce privește corpul, fii atent dacă apar schimbări legate de următoarele:

  • scăderea nivelului de energie,
  • dacă te simți detașat și cu mintea în ceață, ca și cum nu ai fi tu însuți,
  • dacă simți o teamă exagerată în legătură cu faptul că copilul tău începe școala,
  • dacă începi să ai dificultăți legate de somn,
  • dacă apar schimbări legate de apetit (mănânci mai mult sau mai puțin decât de obicei),
  • apar dureri de cap sau în piept, greață sau tensiune.

În ceea ce privește mintea, fii atent dacă apar schimbări legate de următoarele:

  • te simți demoralizat sau trist în majoritatea timpului,
  • te simți îngrijorat, iritat sau preocupat în legătură cu sarcinile tale care țin de începutul școlii,
  • ai probleme de concentrare,
  • ți-e foarte dificil să iei decizii,
  • îți lipsește interesul pentru activități care în mod normal îți făceau plăcere,
  • te simți vinovat sau rușinat de felul în care îți îndeplinești rolurile: de părinte, partener, coleg, prieten.

Ce să faci pentru tine

Chiar dacă ai multe pe cap, e bine să nu te lași pe ultimul loc. Acordă atenție felului în care te simți și acționează! Uite câteva sugestii care te pot ajuta.

Organizează-te

Fă două liste. Una cu lucrurile care te îngrijorează pe tine în legătură cu începutul școlii, prin care să încerci să-ți dai seama care sunt nevoile tale emoționale din spatele acestor îngrijorări. Și încă o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut pentru a-l pregăti pe copilul tău pentru începutul de an școlar, adică o listă cu nevoile practice.

Gândește în perspectivă

Adu-ți aminte că și tu și copilul tău ați mai trecut prin perioade grele și că v-ați descurcat, așa că, cel mai probabil, vă veți descurca și de această dată. Dacă în trecut ați folosit diferite trucuri care v-au ajutat, deja aveți niște resurse la îndemână. Dacă nu, uite aici 5 sfaturi de la psiholog pentru gestionarea anxietății. 

Ia-ți timp pentru tine

Poate că deja te irită când auzi asta, pentru că ție ți se pare că nu ai cum și când să îți iei acel timp. În realitate, un timp, oricât de scurt, poți să găsești, dacă îl prioritizezi. Pur și simplu pune-ți în calendarul din prima săptămână de școală trei lucruri care să însemne grijă față de tine și ține-te de ele! De exemplu, o jumătate de oră de citit sau o cafea cu o prietenă după ce lași copilul la școală, înainte de a merge la birou. Dacă știi că o să le amâni la infinit, fă-ți programări. De exemplu, la masaj.

Nu ezita să apelezi la prieteni

Nu e nimic în neregulă să te simți copleșit, ca adult, atunci când copilul tău începe școala. Așa că apelează la prieteni sau familie și spune-le cât îți e de greu. Nu trebuie să treci singur prin asta doar pentru că ți se pare că pentru alții începutul școlii e un fleac.


E adevărat că întoarcerea la școală poate provoca stres, dar oferă și posibilitatea de creștere. E un moment bun pentru a crea obiceiuri sănătoase pentru bunăstarea fizică și mintală a ta și a copilului tău, precum și pentru a crea o conexiune cu el.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare