Cum să scapi de coșuri rapid. 11 sfaturi de la medicul dermatolog

Cum să scapi de coșuri rapid. 11 sfaturi de la medicul dermatolog

Cum să scapi de coșuri rapid? Cu o îngrijire corectă a pielii și cu tratamentele recomandate de medicul dermatolog. Majoritatea adolescenților au acnee din cauza schimbărilor specifice vârstei și nu reprezintă un semn al unei dereglări hormonale.

Există o mulțime de produse pentru îngrijirea tenului acneic, însă tratamentul ar trebui făcut doar sub îndrumarea medicului pentru a preveni agravarea bolii și apariția cicatricilor.

Dr. Adina Alexandru, medic primar dermatolog, asistent universitar și doctor în Medicină, ne-a explicat de ce apare acneea și ce pași ar trebui să urmăm atunci când ne confruntăm cu această problemă.

Dr. Adina Alexandru ne sfătuiește să mergem la dermatolog încă de la primele semne de acnee pentru a preveni agravarea bolii

1. Adolescența e vârsta preferată a acneei

Apariția coșurilor, adică acneea vulgară, este cea mai frecventă afecțiune a pielii întâlnită la vârsta adolescenței. Statisticile arată că circa 85% dintre adolescenți suferă de o formă de acnee.

De ce aceasta este vârsta „preferată” a acestei afecțiuni? Pentru că este momentul în care glandele sebacee devin active și secretă o cantitate mai mare de sebum la suprafața pielii. Creșterea cantității de sebum, pe lângă alți factori, cum ar fi o hiperactivitate a foliculului pilo-sebaceu la efectul hormonilor androgeni circulanți determină, în final, apariția coșurilor, caracteristică acestei vârste.

2.Acneea nu indică un dezechilibru homonal

Prin urmare, modificările normale prin care organismul uman trece la această vârstă se pot solda cu apariția coșurilor, la adolescenți care în majoritatea situațiilor au un nivel hormonal situat în limite normale.

Contrar miturilor, apariția coșurilor nu semnalizează un dezechilibru hormonal (cu foarte rare excepții), ci, dimpotrivă, reprezintă un răspuns la modificările hormonale normale specifice vârstei.

3.Acneea trece până la 20 de ani

Din fericire însă, deși afectează un procent atât de mare de adolescenți, acneea are o durată medie de evoluție de circa 4-5 ani și fenomenele scad în intensitate și dispar până în jurul vârstei de 20 de ani.

Există însă și forme particulare de acnee, una dintre acestea fiind acneea femeilor adulte, la care persistența afecțiunii este mai mare, prelungindu-se după perioada adolescenței, sau care chiar debutează la vârsta adultă.

4. Cum să scapi de coșuri rapid?Tratament doar sub îndrumarea dermatologului

Acneea vulgară se poate prezenta sub mai multe forme, din punctul de vedere al tipului de leziuni vizibile. Putem observa comedoane – „puncte albe/negre”, pustule – coșuri cu puroi, sau chiar noduli profunzi și dureroși. În general, predomină un tip de leziune și astfel acneea se clasifică în mai multe forme de gravitate.

Chiar și în formele ușoare, în care predomină punctele albe sau negre, dermatologul poate prescrie un tratament care să elimine apariția acestora și să prevină evoluția spre forme mai grave.

5. Cum să scapi de coșuri rapid?Un tratament corect previne apariția cicatricilor

De ce este important să tratăm la timp acneea? Pentru că adolescenții cu acnee se confruntă cu probleme de interacțiune socială sau chiar respingere în grupul de prieteni, din cauza aspectului inestetic și a miturilor care circulă despre această boală – spre exemplu că ar avea la bază o igienă deficitară sau că ar fi de cauză infecțioasă, lucruri complet neadevărate. Chiar dacă nemărturisită, există o suferință a persoanelor care suferă de acnee.

Un alt motiv foarte important pentru a trata corect și la timp acneea, sub îndrumarea dermatologului, este posibilitatea ca o acnee netratată corespunzător să lase „urme”: pete sau chiar cicatrici. Cicatricile, ce apar mai ales după vindecarea leziunilor de tip noduli, sunt complicații redutabile și foarte greu de corectat ulterior. Ideal este ca adolescentul să ajungă la timp la medic, să fie tratat corect și să se prevină astfel apariția cicatricilor pe față.

În concluzie, orice formă de acnee ați avea, vizitați dermatologul! Puteți evita astfel suferințe ulterioare și vă puteți rezolva o problemă care vă preocupă cu siguranță și care nu trebuie neglijată.

6. Cum să scapi de coșuri rapid? Nu e indicată curățarea în exces a pielii

Trebuie folosite produse de curățare pentru piele seboreică, dar cel mult de 2 ori pe zi. Se pot folosi geluri, spume de curățare, loțiuni. Nu faceți exces de curățare a feței însă! Există această tendință la tinerii cu acnee, de a curăța obsesiv fața. Acest lucru nu vindecă acneea, ci doar poate usca excesiv pielea inflamând astfel și făcând și mai evidente coșurile.

După etapa de curățare, trebuie aplicată o cremă de hidratare sau un gel dedicat tenului seboreic, care să nu încarce și să nu obstrueze porii, agravând coșurile. Pe lângă aceasta, dermatologul vă poate indica un dermatocosmetic sau un alt tip de tratament, fie local, fie pe cale generală, pentru a controla apariția leziunilor.

Deoarece în toate anotimpurile este indicată folosirea cremelor cu factor de protecție solară, alegeți un produs cu SPF adaptat ca formulă tenului seboreic. În farmacii se pot găsi astfel de produse.

7. Cum să scapi de coșuri rapid? Tratamentul poate fi cu administrare locală și generală

Tratamentele pentru acnee sunt variate și se adaptează tipului de acnee. Există tratamente locale, bazate pe soluții, creme, geluri care conțin substanțe cu efect antiseboreic, anticomedonian sau antibacterian- acid azelaic, retinoizi, antibiotice, acid glicolic, acid salicilic etc, și tratamente administrate pe cale generală – contraceptive orale, antibiotice sau retinoizi. Dermatologul are rolul de a evalua fiecare caz în parte, de a prescrie un tratament adecvat situației și de a urmări evoluția sub tratament până la vindecarea acneei.

8. Tratamentele naturiste ar trebui folosite cu precauție

Anumite substanțe pe care dermatologii le folosesc provin din natură, spre exemplu acizii din fructe, cum ar fi acidul glicolic, utilizat cu succes inclusiv în tratamentele antiacneice.

Problema preparatelor naturiste este însă uneori lipsa unor teste anterioare care să demonstreze eficiența și siguranța sau pur și simplu lipsa de informații standardizate pe care le primim despre aceste produse, spre exemplu de multe ori nu cunoaștem exact ce conțin acestea.

„Pentru medic, pe primul plan este siguranța pacientului și principiul de a nu face rău, înainte de a încerca să facem bine, de aceea noi, medicii, nu putem risca să prescriem produse naturiste despre care nu avem suficiente informații”.

Dr. Adina Alexandru, medic primar dermatolog,

9.Consumul de cacao ar putea agrava acneea

Legat de rolul alimentelor în apariția coșurilor, lucrurile nu au fost demonstrate fără echivoc. S-a observat că la anumite persoane consumul de cacao (inclusiv în ciocolată) sau lactatele au o legătură cu agravarea acneei. Recomandarea este ca fiecare persoană să își observe reacția la anumite alimente și să își adapteze dieta în funcție de evoluția individuală.

10. Coșurile se storc doar la salonul de cosmetică

În general, adolescenții cu acnee sunt tentați permanent să își „stoarcă” coșurile. De multe ori, această manevră agravează leziunile, ele devin mai mari, se inflamează suplimentar și se pot vindeca cu urme. O cosmeticiană bine antrenată poate face această extracție în mod profesionist și fără a agrava acneea, deci este de preferat să mergem la cosmetică și nu să încercăm astfel de manevre singuri în fața oglinzii.

11. Produsele de machiaj speciale pentru tenul acneic sunt chiar indicate

Există o mare varietate de produse de acoperire, formulate special pentru pacienții cu acnee. Le găsim în farmacii. Sunt fie fonduri de ten speciale, fie creme antiacneice care au în compoziție pigment și acoperă satisfăcător aceste leziuni. Nu este greșit să încercăm să mascăm coșurile, doar trebuie să folosim produsele potrivite. Utilizarea unor produse speciale de acoperire până la vindecarea acneei face această tranziție mai ușoară și mai ușor de suportat din punct de vedere al interacțiunii sociale, și eu le recomand pacienților mei astfel de produse.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare