Obiceiul ciudat care calmează creierul, dar poate semnala și o tulburare de somn

„Picioare de greiere” sau cricketing este un obicei aparent banal – frecarea repetitivă a picioarelor la culcare – care îi ajută pe unii oameni să adoarmă mai repede. Deși nu este recunoscut oficial în literatura medicală, acest gest de autocalmare a devenit viral pe TikTok și atrage tot mai mult interes. Specialiștii spun că poate avea efecte benefice asupra sistemului nervos, dar în unele cazuri ar putea semnala o tulburare de somn. Află mai jos dacă acest gest te ajută sau dacă ar trebui să-ți ridice un semn de întrebare.
Pe scurt:
- „Cricketing” înseamnă frecarea repetitivă a picioarelor, de obicei înainte de somn.
- Este o formă de autocalmare, des întâlnită la persoanele cu anxietate, ADHD sau autism.
- Poate ajuta la relaxare și adormire, dar uneori maschează o tulburare de somn.
- Nu e dăunător dacă nu provoacă disconfort – dar merită monitorizat.
Ce este „cricketing” sau „picioare de greiere”?
Sintagma cricket feet a strâns milioane de vizualizări pe TikTok, unde utilizatorii laudă efectele acestui obicei.
O utilizatoare de pe TikTok susține că face acest lucru de mult timp fără să-și dea seama. Mai multe comentarii la videoclipul ei sunt de la persoane care spun că și-au frecat picioarele la culcare toată viața și că este singura metodă prin care pot adormi. (vezi mai jos video cu aceste mărturisiri)
Experții spun că, atât timp cât acest comportament nu afectează negativ somnul și nu provoacă disconfort fizic, este pur și simplu un obicei de care doar e bine să fim conștienți.
De ce unii oameni își freacă picioarele ca să adoarmă
În momente de stres, când suferim de anxietate sau de insomnie, când suntem bolnavi (febră etc.) mulți dintre noi dezvoltă tot felul de comportamente și obiceiuri de coping fără să-și dea seama neapărat. Obiceiuri precum rosul unghiilor, jucatul cu părul sau trosnitul degetelor pot induce o senzație de confort și de distragere a atenției în momentele de anxietate. Dintre acestea, frecatul picioarelor unul de altul – cricketing – poate funcționa ca un semnal fizic pentru corp că este timpul să se relaxeze și să se pregătească pentru somn.
Numele „picioare de greiere“ sau în engleză cricket feet, sau cricketing, vine de la un obicei al greierilor, explică Lee Phillips, psihoterapeut și terapeut sexual, pentru publicația Health. „Greierii emit sunete caracteristice prin frecarea picioarelor lungi de aripi sau prin simpla frecare a aripilor.“
Deși acest comportament nu este recunoscut pe scară largă în literatura clinică, el este similar altor acțiuni de calmare și autoliniștire repetitivă, cum sunt legănatul sau tapping-ul (tehnica de bătăi ușoare) a explicat pentru Health un alt terapeut clinic din SUA.
De ce, totuși, simt oamenii nevoia să practice cricketing și, mai mult, acest obicei chiar ajută la somn?
Cum poate acest obicei să calmeze creierul și să inducă somnul
Există câteva categorii de persoane care pot beneficia de acest obicei. Potrivit lui Lee Phillips, „cricket feet“ (frecatul picioarelor unul de celălalt) poate fi de ajutor pentru persoanele care experimentează anxietate, dar și pentru cele cu tulburări neurodivergente, cum ar fi autismul și ADHD.
Iar motivul este simplu: persoanele care trăiesc cu astfel de tulburări sunt adesea suprastimulate, iar tălpile au numeroase terminații nervoase. Prin urmare, cricketing-ul le poate reduce nivelul de suprastimulare. În plus – deși cele mai multe dovezi sunt mai degrabă anecdotice sau corelate cu alte obiceiuri – mișcările repetitive pot activa eliberarea neurotransmițătorilor „stării de bine“, precum oxitocina care poate avea un efect calmant asupra corpului.
De asemenea, mișcarea blândă de frecare a picioarelor îmbunătățește circulația la acest nivel, ceea ce poate reduce tensiunea și induce o stare de confort. O meta-analiză publicată în 2020, în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine arată că reflexologia plantară îmbunătățește calitatea somnului, reduce anxietatea și are efecte benefice în cazul depresiei.
Un alt studiu realizat în 2024 subliniază faptul că activitățile fizice – indiferent de forma de mișcare și de intensitatea lor –, care vizează terminațiile nervoase pot îmbunătăți relaxarea la nivel cognitiv, îmbunătățind funcțiile cognitive.
Cu toate acestea, în general, nu există suficiente dovezi care să sugereze că practicarea intenționată a acestui comportament (nu ca răspuns la un impuls, ci ca decizie conștientă) ar fi eficientă pentru un somn mai bun, adaugă specialiștii pentru Health.
„Dacă cineva face acest gest în mod natural, ca metodă de autoliniștire, cel mai probabil nu este o decizie conștientă“, spune Jade Wu, psiholog specialist în somnologie. „Dacă nu ai impulsul natural de a face asta, este puțin probabil să fie ceva liniștitor sau să ajute la somn dacă începi voit și brusc.“
Ce spun experții: beneficii, dar și posibile riscuri
Până în acest moment nu au fost identificate efecte dăunătoare ale frecării picioarelor, confirmă mai mulți medici. Din contră, cricketing-ul poate fi văzut ca un comportament neutru sau chiar pozitiv, deoarece în principiu „are mai multe rezultate pozitive decât negative“.
Nu este dăunător în mod inerent, ci mai degrabă un obicei neutru care poate calma sistemul nervos atunci când este folosit în mod natural. Atunci când nu provoacă durere sau nu afectează calitatea somnului, cricketing-ul nu are niciun alt efect negativ. Dacă o persoană consideră această acțiune calmantă, nu îi întrerupe somnul (sau nu întrerupe somnul altora), cel mai probabil este inofensivă.
Când e cazul să te îngrijorezi
Totuși, acest obicei poate ascunde sau semnala sindromul picioarelor neliniștite sau mișcări involuntare ale membrelor.
În general inofensiv, cricketing-ul poate semnala:
- Afecțiuni neruologice precum tulburarea mișcărilor periodice ale membrelor: caracterizată prin mișcări involuntare ale picioarelor în timpul somnului, care pot include și frecarea acestora.
- Boala Willis Ekbom sau sindromul picioarelor neliniștite – o afecțiune neurologică ce cauzează disconfort la nivelul picioarelor, sindrom ce poate fi atenuat doar prin mișcare.
Dacă obiceiul de frecare a picioarelor devine compulsiv, perturbator sau este asociat cu o stare de disconfort, este recomandat să consulți un medic specialist în probleme de somn.
Alte metode eficiente de relaxare înainte de culcare
Pentru cei care caută metode alternative de a se relaxa înainte de somn, există mai multe practici bine stabilite care pot induce o stare de relaxare și pot îmbunătăți calitatea somnului. Acestea includ:
- stabilirea unei rutine înainte de culcare,
- limitarea timpului petrecut în fața ecranelor înainte de somn, inclusiv pe rețelele sociale,
- practicarea mindfulness-ului prin meditații ghidate, yoga sau exerciții de respirație,
- lectura unei cărți înainte de culcare – preferabil pe suport de hârtie sau e-book reader, fără lumină albastră, sau ascultarea unei cărți audio,
- o baie relaxantă,
- limitarea dezordinii, a mirosurilor puternice, a zgomotelor, a distragerilor și a luminii din camera unde dormi,
- reducerea consumului de cofeină, alcool și alte substanțe cu cel puțin câteva ore înainte de somn.
Dacă te confrunți cu probleme persistente la adormire sau dacă te trezești noaptea și nu mai poți să adormi, încearcă și aceste metode cu eficiență demonstrată: Metoda militară și alte 7 metode de a adormi mai repede. Ce să faci și mai ales ce să NU faci când nu poți să dormi