Ce înseamnă PRIETENIA când ai 20, 30 sau 40 de ani

Ce înseamnă PRIETENIA când ai 20, 30 sau 40 de ani

Alături de relațiile de familie și cele romantice, prieteniile sunt unele dintre cele mai frumoase și complexe legături pe care le experimentăm de-a lungul vieții. Ele sunt oportunități de a ne cunoaște pe noi înșine într-un mod autentic și ne înlesnesc una dintre cele mai profunde nevoi umane: aceea de a fi înțeleși și acceptați așa cum suntem.  

Am putea spune că aceia care au prieteni buni sunt norocoși: studiile au demonstrat că relațiile de prietenie au un impact pozitiv asupra stării noastre de fericire.

Prieteniile depind, de asemenea, de felul în care suntem construiți. Unii dintre noi ne facem prieteni ușor, însă altora ne este mai dificil să ne deschidem și să primim pe cineva în inimitatea noastră sufletească și avem nevoie de mai mult timp pentru a ne putea apropia de cineva.
Pentru unii, prietenia este un concept mai lax – numim prieteni persoanele cu care ieșim vineri seara să ne distrăm sau chiar și pe cei pe care i-am văzut doar de câteva ori. Alții îi considerăm prieteni doar pe cei câțiva oameni speciali din viața noastră, în număr restrâns, pe care îi știm de multă vreme.

Stadiile prieteniei

O prietenie, ca orice altă relație, trece prin mai multe etape: întâlnești o persoană necunoscută, care îți face o primă impresie bună (acest pas este, evident, obligatoriu). Odată ce această persoană ți-a atras atenția, îți dorești să o revezi și să petreceți mai mult timp împreună.
Îți devine, așadar, cunoștință.
Pe măsură ce timpul trece și descoperi că aveți din ce în ce mai multe lucruri în comun, dezvolți o amiciție care ulterior, în funcție de cât de mult vă împărtășiți și împărțiți se va transforma într-o prietenie intimă.
Acesta este nivelul cel mai înalt de prietenie, când o persoană îți cunoaște problemele, motivele de bucurie, secretele, când știți că vă puteți baza unul pe celălalt, vă pasă de bunăstarea celuilalt și vă vreți binele.

Prietenii apropiați

Prieteniile se pot aprofunda atât de mult, încât unii prieteni îți pot deveni, simbolic vorbind, familie. Sau poate chiar mai apropiați decât familia, mai ales dacă relațiile cu familia nu sunt dintre cele mai apropiate sau ușoare. Studiile efectuate pe subiectul prieteniei au arătat că, în medie, o prietenie durează șapte ani și că numărul de prieteni rămâne relativ constant pe perioada vieții.

Prietenii apropiați sunt persoanele care „te înțeleg” și rezonează cu tine, cei alături de care nu îți este teamă să te deschizi, cei față de care nu e nevoie să porți măști sociale sau să joci anumite roluri. Prietenii intimi îți sunt acolo când ai nevoie să te consulți asupra unor probleme importante sau când dai de greu.
Tot ei sunt cei care se bucură pentru succesele tale, sunt preocupați pentru starea ta de bine și te susțin atunci când ai dificultăți. Desigur, ca în orice relație sănătoasă, secretul constă în reciprocitate, altfel, sunt șanse majore ca relația să ia sfârșit.

Despre prieteniile toxice și cele care se sting

Firesc, unele prietenii se sting. Persoanele care formau relația respectivă se schimbă sau, ca în orice alt tip de relație, apar dezechilibre care nu pot fi gestionate ori probleme care nu pot fi depășite.
Prieteniile au și ele la bază schimburi. De exemplu, este posibil ca una dintre persoanele care formează legătura de prietenie să nu perceapă interacțiunea ca fiind echitabilă. Este normal ca uneori să avem nevoie de ajutor de la celălalt însă, dacă acest lucru se întâmplă constant, și numai unul dintre cei doi oferă (timp, atenție, bani etc.) sau dacă, din contră un prieten, aduce –  poate din cauza stilului de viață sau a unor probleme psihologice nerezolvate încă –  tensiuni și foarte mult negativism, nu mai putem vorbi despre o relație sănătoasă de amiciție. Echilibrul unei prietenii stă între a da, a primi, a cere și a oferi.

Felul în care evoluează prieteniile noastre se schimbă odată cu noi. Iată cum arată prieteniile noastre în funcție de etapa de vârstă la care ne aflăm.

Prietenia la 20 de ani

În această etapă de explorare, în care încă ai multe de aflat despre tine, prieteniile se formează „mai ușor”, pe criterii care includ petrecerea timpului liber, nevoia de distracție, împărtășirea diverselor experiențe de viață, umărul pe care poți plânge la nevoie.


Tot în această perioadă începem să înțelegem din ce în ce mai multe legat de ce presupune o relație de prietenie, cum ar fi timpul petrecut împreună, important pentru dezvoltarea și menținerea unei prietenii, mai ales în fazele incipiente, indiferent dacă acest timp este petrecut la telefon sau, așa cum ne-a obișnuit tehnologia, prin scris sau video.

Prietenia la 30 de ani

Ceea ce este fascinant la prietenii este că, spre deosebire de familie, ele nu ne sunt impuse. Alegem să intrăm în aceste relații. Unele prietenii se sting din cauza unor motive care țin de circumstanțe și nicidecum de răcirea sentimentelor de camaraderie.

La 30 de ani, circumstanțele încep să transforme multe prietenii, alcătuite acum din persoane care și-au început viața de familie și persoane care au făcut alegeri diferite sau care încă nu și-au întemeiat o familie.
Așteptările pe care le ai de la prieteni se ajustează în această perioadă (și este sănătos să fie așa). Știi bine cât de ocupat ești și cât de greu îți este să jonglezi între carieră și familie și te gândești că și prietenii tăi sunt la fel de prinși. În acest sens, accepți mai ușor perioadele de timp în care nu te auzi cu cei dragi deoarece propriile provocări te fac mai empatic față de ei.
Este posibil să simți nevoia unui contact mai constant cu cei care se află în același stadiu cu tine, poate chiar să cultivi prietenii noi pe un fond comun (cum ar fi cu părinți care au copii cu vârste similare cu ai tăi etc.)

Tot acum, înțelegi că proximitatea este dezirabilă, dar nu esențială pentru o relație de prietenie (mai ales în zilele noastre și în această perioadă), iar dacă nu ai făcut-o mai devreme, conștientizezi ce mai dă calitate unei relații de prietenie: la fel ca tine, pe lângă calități, prietenii tăi sunt oameni cu limite și defecte.

Ar trebui, probabil să te simți foarte norocos dacă cel mai bun prieten din copilărie îți este încă alături. Cel cu care, chiar dacă nu te auzi zilnic, atunci când te sună poți relua interacțiunea și subiectele de discuție ca și cum timpul nu a trecut. Ori, chiar dacă locuiți în orașe sau țări diferite, aveți grijă să fiți mereu disponibili unul pentru celălalt.

Prietenia la 40 de ani

Odată cu îmbogățirea experienței de viață ne rafinăm și aflăm că prietenia ține mai mult de nevoi decât de anii în sine. Cu toate acestea, odată cu maturitatea, unii oameni își dau seama că acceptă persoanele noi mai greu și că le este mai dificil să lege alte relații de prietenie. Acest lucru se întâmplă datorită mai multor factori.
Este posibil să prioritizăm relațiile mai vechi, care au trecut deja testul timpului. Ne cunoaștem mult mai bine și, în consecință, suntem din ce în ce mai selectivi când vine vorba de oameni. Nu mai avem aceleași nevoi ca la 20 de ani, tocmai datorită experienței acumulate.
Calitatea unei relații de prietenie și valorile comune primează, la fel și sentimentul de securitate și confort pe care îl avem în apropierea celor pe care i-am investit cu încredere. Împărtășirea ideilor care țin de învățare și evoluție personală sunt pentru unii dintre noi însăși definiția prieteniei.

Nu există două prietenii identice și orice astfel de relație este un organism viu și unic. Atenția, grija și timpul oferit sunt investiții care, alături de persoana potrivită, ni se întorc înzecit. Merită, așadar, să avem grijă și să prețuim aceste legături care ne oferă satisfacții emoționale mari.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare