13 alimente care elimină eficient apa din organism. Ce să mănânci ca să scapi de kilogramele în plus cauzate de retenția de apă

Senzația de picioare grele, inelele care nu mai intră pe degete sau hainele care par brusc prea strâmte sunt semne că te confrunți cu retenție de apă. Alimentația dezechilibrată, lipsa mișcării, fluctuațiile hormonale și chiar bolile cardiace și renale pot duce la acumularea de lichide în țesuturi.
Din fericire, ai la dispoziție numeroase soluții să elimini apa în exces acumulată în organism și care te pot ajuta să scapi de aceste neplăceri.
„Alimentația corectă, combinată cu activitate fizică, hidratarea corespunzătoare și scăderea consumului de sare vor echilibra organismul și vor elimina apa.”
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist
Principalele alimente care elimină apa din organism

Specialiștii în nutriție recomandă să incluzi următoarele alimente în meniul zilnic, fie pentru efectul diuretic, fie pentru conținutul bogat în potasiu și magneziu, care contracarează efectul sodiului în organism. Rezultatele se mențin pe termen lung dacă le incluzi zilnic în dietă și dacă eviți, de asemenea, alimentele care favorizează retenția de apă.
- Pepenele roșu reprezintă unul dintre alimentele care elimină cel mai eficient apa din organism. Cu un conținut de peste 90% apă și bogat în potasiu, pepenele verde e un puternic diuretic natural.
- Ananasul conține bromelaină, o enzimă care stimulează procesele naturale de eliminare a lichidelor în exces. Acest fruct tropical poate fi consumat proaspăt sau conservat, în diverse preparate sau smoothie-uri. Pe lângă proprietățile diuretice, aduce în organism și vitamina C și mangan.
- Castraveții sunt compuși în proporție de 95% din apă și reprezintă un aliat de nădejde în combaterea retenției de lichide. Conțin minerale și compuși care stimulează diureza naturală. Poți să îi consumi în salate, să îi adaugi în apă pentru un plus de savoare sau să îi incluzi în smoothie-uri verzi.
- Țelina e bogată în potasiu și sodiu organic și ajută la restabilirea echilibrului electrolitic din organism. Poate fi consumată proaspătă, dată pur și simplu pe răzătoare, în salate, sau o poți adăuga în supe și în alte preparate.
- Usturoiul stimulează rinichii să elimine excesul de lichide și sodiu din organism. Compușii săi activi au și proprietăți antiinflamatorii. Pentru beneficii maxime, consumă usturoiul proaspăt sau foarte puțin procesat termic.
- Ceapa, fie că este albă, galbenă sau roșie, sprijină procesul natural de detoxifiere și elimină excesul de apă din organism. Conține quercitină, un flavonoid cu proprietăți diuretice și antiinflamatorii.
- Lămâile au un rol important în stimularea diurezei naturale. Bogate în vitamina C și antioxidanți, acestea ajută la eliminarea toxinelor și a excesului de apă din organism. Un pahar de apă caldă cu lămâie băut dimineața poate pune în mișcare metabolismul și procesele naturale de detoxifiere.
- Ardeiul gras, indiferent de culoarea sa, conține cantități importante de vitamina C și potasiu. Aceste substanțe nutritive ajută organismul să mențină un echilibru hidric sănătos și stimulează eliminarea excesului de lichide.
- Pătrunjelul se numără printre cele mai eficiente alimente care elimină apa din organism. Această verdeață aromată poate fi adăugată proaspătă în salate, smoothie-uri sau consumată sub formă de ceai. Pentru beneficii maxime, include pătrunjelul zilnic în alimentație.
- Ghimbirul stimulează circulația și ajută la reducerea edemelor. Rădăcina proaspătă de ghimbir poate fi consumată sub formă de ceai, adăugată în smoothie-uri sau folosită ca ingredient în diverse preparate culinare.
- Spanacul și alte legume cu frunze verzi sunt bogate în magneziu, un mineral care ajută la reglarea echilibrului hidric din organism.
- Semințele și nucile, bogate în magneziu și acizi grași esențiali, sprijină funcționarea optimă a rinichilor și ajută la menținerea unui echilibru hidric sănătos. Atenție însă la cantități, pentru că sunt bogate în calorii!
- Avocado. Un mix de grăsimi sănătoase, vitamina K și vitamina B9, avocado este, de asemenea, o sursă mai bogată în potasiu decât bananele. Potasiul are un rol esențial în reducerea nivelului de sodiu din organism, prevenirea acumulării de lichid în țesuturi și creșterea producției de urină. Un singur avocado de mărime medie furnizează 15% din necesarul zilnic, potrivit USDA (Departamentul de Agricultură al SUA).
„Consumul de alimente și băuturi cu efect diuretic natural nu prezintă riscuri, mai ales dacă acestea sunt integrate într-un plan alimentar echilibrat, bazat pe alimente integrale, la care se adaugă reducerea consumului de sare, o hidratare adecvată și mai multă mișcare”, explică dr. Julia Zumpano, nutriționit în cadrul Cleveland Clinic.
Ce mai poți face în cazul în care ai retenție de apă
Retenția de lichide apare când organismul își pierde capacitatea de a menține echilibrul hidric, iar principalul vinovat este excesul de sodiu din alimentație. Produsele procesate industrial conțin cantități mari de sare, adesea mascată sub diverse denumiri pe etichete.
Pentru a contracara efectele sodiului, organismul are nevoie de un aport constant de potasiu. Acest mineral reglează balanța lichidelor și stimulează eliminarea apei în exces. Bananele, avocado și roșiile furnizează cantități optime de potasiu, contribuind totodată la buna funcționare a sistemului cardiovascular și a sistemului nervos.
În reglarea echilibrului hidric intervine și magneziul, un mineral care reduce vizibil acumularea de lichide. Studiile clinice demonstrează că 200 mg de magneziu administrați zilnic combat eficient retenția de apă, în special la femeile cu sindrom premenstrual. Sursele naturale de magneziu includ nucile, cerealele integrale și verdețurile proaspete.
Medicul nutriționist Anca Hâncu recomandă, de asemenea, ceaiurile din plante, cum ar fi infuzia din cozi de cireșe pentru efectul său diuretic blând. În aceeași categorie intră și alte plante medicinale precum coada calului, hibiscusul, mătasea de porumb și urzica. Extractul de păpădie are beneficii dovedite când vine vorba de eliminarea apei în exces. Cum cofeina are și ea efect diuretic, indicate sunt inclusiv ceaiurile verzi și negre, dar și cafeaua.
Pentru prevenirea acumulării de lichide, un simptom specific sindromului premenstrual, poate fi de ajutor vitamina B6. S-a dovedit că această vitamină, prezentă, de asemenea, în banane, cartofi, nuci și carne slabă, completează acțiunea mineralelor în menținerea echilibrului hidric.
Activitatea fizică moderată, dar constantă stimulează buna circulație a lichidelor în țesuturi și previne acumularea lor. Mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi stimulează circulația și drenajul limfatic, conducând la rezultate vizibile în scurt timp. Pentru eficiență maximă, mișcarea trebuie însoțită de o hidratare corectă. Deși poate părea contraintuitiv, consumul echilibrat de apă ajută organismul să elimine excesul de lichide și toxine, menținând metabolismul într-un ritm optim de funcționare.
- Citește și: Retenția de apă poate fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi. Cum eliminăm apa în exces
De ce apare retenția de apă
„La persoane aparent sănătoase poate indica un stil de viață nesănătos, aport exagerat de sare sau alte condimente, alimentație hipercalorică sau bogată în grăsimi. Însă retenția de apă poate fi și semnul unei afecțiuni cardiace, renale sau o tulburare hormonală.”
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist
Motivele pentru care organismul reține apă sunt diverse și includ:
- Consumul excesiv de sare – modifică echilibrul electroliților și forțează organismul să rețină mai multă apă pentru a menține acest echilibru.
- Sedentarismul încetinește circulația și favorizează acumularea lichidelor în țesuturi, în special în zona picioarelor.
- Afecțiunile tiroidiene, deoarece glanda tiroidă produce hormoni implicați în reglarea echilibrului hidric al organismului.
- Sindromul Cushing, cauzat de un nivel excesiv de cortizol, fie din producția proprie a organismului, fie ca urmare a administrării prelungite de medicamente pe bază de steroizi.
- Schimbările hormonale, mai ales cele din timpul ciclului menstrual, pot determina retenție temporară de apă, dar și cele din timpul sarcinii.
În mod natural, cu câteva zile înainte de menstruație, multe femei experimentează sindromul de tensiune premenstruală, care include retenția de apă, uneori de până la 2 kg. Același fenomen poate fi observat și în perioada perimenopauzei.
Cantitatea de apă acumulată în corp poate fluctua cu aproximativ 5% zilnic, potrivit unui studiu.
Specialiștii subliniază că, deși alimentele care elimină apa din organism sunt eficiente în cazurile ușoare de retenție, trebuie să consulți medicul dacă problema persistă. Retenția severă de apă poate indica probleme de sănătate care necesită atenție medicală.
„Dacă vedeți că rețineți apă, că luați în greutate, că pierdeți controlul asupra propriului corp, cereți sfatul unui medic nutriționist care vă va ajuta să vă îndreptați spre un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, activitate fizică potrivită vârstei și gradului de antrenament, somn odihnitor, absența fumatului sau alcoolului, eventual cu moderație integrate în conceptul de mindfulness- armonie minte-corp, gânduri și emoții.”
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist